Hevostaitojen valtakunnalliset mestarit 2020/2021

22.10.2021

Valtakunnalliset hevostaitomestaruuskilpailuja jatkettiin kuluvalle vuodelle ja mestaruudet ovat saatu ratkottua.

Kuvat Laura Laakso.

 

Hevosten hyvinvointi on lajimme perusta. Mitä paremmat hevostaidot omaamme, sitä paremmin hevosemme voivat.

Hevosten hyvinvointi on lajimme perusta. Mitä paremmat hevostaidot omaamme, sitä paremmin hevosemme voivat. Vuonna 2020 Suomen Ratsastajainliiton kahdeksan eri aluetta halusivat yhdessä edistää hevostaitoja ja hevosten hyvinvointia uudistamalla kertaalleen vuonna 2019 pidetyn uuden konseptin valtakunnallisen hevostaitokilpailun. Teoria- ja käytännön kysymykset tulivat alueiden puheenjohtajistolta, mutta kilpailut käytiin jokaisen omassa seurassa, omalla ratsastuskoululla tai tallilla. Koronavirustilanne vaikutti niin, että kilpailuaikaa jatkettiin vuoden 2021 puolelle, joten uudet hevostaitojen mestarit ovat vuosimallia 2020/2021.

Mistä hevostaitokilpailuissa on kysymys?

Hevostaitokilpailussa noudatetaan Suomen Ratsastajainliiton hyväksymiä hevostaitokilpailusääntöjä. Sääntöjen mukaan Sarjassa I kilpailevat 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat juniorit. Heidän kilpailukysymyksensä perustuvat Perushoitomerkki ja Hoito I –merkkeihin. Merkkien tarkemmat sisällöt on eritelty ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöissä. Sarja II on avoin 13-15-vuotiaille junioreille ja Sarja III on avoin 16-18-vuotiaille junioreille, ja heidän kilpailukysymyksensä käsittelevät Perushoitomerkin, Hoito I ja II –merkkien, Lääkintämerkin ja Ruokintamerkin asioita. Myös Sarjan IV:n kysymykset perustuvat edellä mainittuihin merkkeihin, ja sarja on avoin yli 18-vuotiaille senioreille. Hevostaitokilpailun kysymykset perustuvat Suomen Ratsastajainliiton Hevostaito-oppaaseen (2013).

 

 

Hevostaitokilpailussa kilpailijat suorittavat sekä teoria- että käytännön kokeen. Teoriakoe suoritetaan nettipohjaisella teoriakokeella, jossa maksimipisteet ovat 40. Käytännön kokeissa kilpailijat suorittavat kuusi erilaista tehtäväpistettä. Tehtäväpisteissä rastituomarit pisteyttävät suoritukset saamiensa ohjeiden mukaisesti. Käytännön tehtävien maksimipisteet ovat 60. Maksimi yhteispistemäärä on näin ollen 100 pistettä. Tasapisteissä käytännön pisteet määräävät sijoituksen.

Käytännön tehtävissä rastituomarilla on apunaan annetut ohjeet sekä pisteytystaulukko, jonka avulla eri osakilpailujen pisteytykset ovat vertailukelpoisia keskenään.

Hevostaitokilpailussa kisattiin samalla sekä oman alueen mestaruudesta että valtakunnallisesta mestaruudesta. Valtakunnalliset mestarit palkitaan Hevoset-messuilla ensi vuoden 2022 huhtikuussa. Aluemestareiden palkitsemisesta alueet ilmoittavat itse tarkemmin. Vuoden 2022 hevostaitokilpailun kilpailuajankohta julkistetaan myöhemmin.

Kiitos kaikille kilpailijoille ja kilpailun järjestäjille! Hevostaidot haltuun - ja hevoset kiittävät! Onnea mitalisteille!

Sarja I: valtakunnallinen mestaruus hevostaidoissa 2020/2021

  1. Aino Ahola, Ratsastusseura KR-team
  2. Annukka Ilvesmäki, Kaukkalan Ratsastajat
  3. Venla Angerpuro, Piikkiön Ratsastajat

Tulokset kokonaisuudessaan

 

Sarja II ja III: valtakunnallinen mestaruus hevostaidoissa 2020/2021

  1. Tia Hämäläinen, Suurpyölin Tallin Ratsastajat
  2. Saara Salopelto, Hepolan Ratsastajat
  3. Sara Lahtinen, Haminan Ratsastajat

Tulokset kokonaisuudessaan
 

Sarja IV: valtakunnallinen mestaruus hevostaidoissa 2020/2021

  1. Maria-Katariina Leinonen, Laitilan Ratsastajat
  2. Kirsi Luotonen, Mynämäen seudun ratsastajat
  3. Anne Ahonen, Kaukkalan Ratsastajat

Tulokset kokonaisuudessaan

 

Aluemestaruus: Häme

                      Tulokset: Sarja 1

                      Tulokset: Sarja IV

Aluemestaruus: Kaakkois-Suomi

                      Tulokset: Sarja I

                      Tulokset: Sarja II ja III

Aluemestaruus: Lounais-Suomi

                      Tulokset: Sarja 1

                      Tulokset: Sarja IV

 

                     


Lisätietoa hevostaitokilpailusta:

Hevostaitokilpailusäännöt: https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/1915/hevostaitokilpailusaannot_2016.pdf

Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt: https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/1916/merkkisaannot_2016_netti_korj2.pdf