Hevosten herpesvirus EHV-1 levinnyt Qatariin ja Ruotsiin

3.3.2021

Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI ilmoitti 3.3. tiedotteessaan, että Valencian kilpailupaikalta Espanjasta levinnyttä hevosten EHV-1 herpesvirusta on löytynyt Dohan, Qatarin kilpailupaikalla yhdeltä saksalaishevoselta. Toinen saksalaishevonen on antanut epäselvän näytteen ja sitä testataan säännöllisesti.


Useita kymmeniä Valenciassa kilpailleita hevosia on sairastunut hermostollisia oireita aiheuttavaan herpesviruksen muotoon, ja FEI:n mukaan kuusi hevosta on kuollut. Kilpailupaikalta on ehtinyt poistua satoja hevosia ympäri Eurooppaa ennen eristyksen alkamista.

Saksalaishevoset ja kaksi kolumbialaista hevosta kilpaili helmikuun alkupuolella Valenciassa. Ne lensivät helmikuun loppupuolella Dohan kilpailupaikalle. Hevoset laitettiin FEI:n toimesta Dohassa karanteeniin, kun Valencian epidemia tuli tietoon. Dohassa kilpaillaan tänä viikonloppuna ensimmäinen Global Champions Tourin osakilpailu ja paikalla on runsas määrä maailmanlistan parhaita esteratsastajia.

Suomalainen kouluratsastaja Henri Ruoste kilpaili Dohassa 26.-27.2. hevosella Kontestro DB. Hevonen ehti matkustaa kotitallilleen Saksaan ennen kuin Ruosteelle ilmoitettiin mahdollisesta altistumisesta. Ruosteen hevonen on terve ja sen ja tallin muiden hevosten vointia seurataan tarkasti eläinlääkärien avustuksella. Hevoset laitetaan tarvittaessa karanteeniin.

Tokion olympialaisiin valmistautuvan Ruosteen kilpailukausi on keskeytynyt ainakin maaliskuun ajaksi FEI:n asettaman kymmenen Euroopan maan kilpailukiellon vuoksi. Herpesvirus on päässyt leviämään Valenciasta poistuneiden hevosten mukana useisiin maihin, kuten Saksaan, Belgiaan, Ranskaan ja nyt myös Ridsportin uutisen mukaan Ruotsiin.

Suomessa eläinlääkintäviranomaiset ovat tietoisia äärimmäisen tarttuvasta herpesvirusepidemiasta. Valenciassa ei ole tänä keväänä kilpaillut suomalaisratsukoita. Ratsastajainliitto on ollut yhteydessä Espanjassa ja muualla Euroopassa kilpaileviin suomalaisratsastajiin ja ohjeistanut heitä omaehtoiseen karanteeniin ja varotoimenpiteisiin.
 

Herpesvirus leviää pisaratartuntana ja ihmisen siirtämänä

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Viruksen itämisaika on yleensä 2-6 vuorokautta, mutta voi olla aina 14 vuorokauteen asti. Sairaus esiintyy kolmena muotona: hengitystieinfektiona, sikiön vaurioitumisena sekä halvauksena. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä.

Virus ei tartu ihmiseen, mutta ihminen voi siirtää sitä eteenpäin. Siksi on erittäin tärkeää, että sairaita hevosia hoitavat ihmiset eivät ole kontaktissa muihin. Hevosten herpes-rokote suojaa hevosia sen hengitystiemuodolta, mutta ei valitettavasti hermostolliselta. Rokote vähentää myös viruskuormaa, joten hyvä rokotesuoja tallissa vähentää tarttuvuutta

Linkki FEI:n tiedotteeseen täällä.