Hevosurheilumuseolla kumarretaan kuninkaita

1.6.2010

- SRL juhlii yhdeksänkymppisiään

Ypäjän Hevosopistolla sijaitseva Hevosurheilumuseo avasi tänään erikoisnäyttelynsä, josta ei kimallusta, komeita titteleitä ja legendoja puutu. Ravikuninkaallisia ja ratsastuksen aatelisia -nimeä kantavassa näyttelyssä Kuninkuusravi-perinne on näkyvässä roolissa. Näyttelyssä on mittava määrä paitsi valokuvia, myös pokaaleja ja upeita palkintoloimia tuon suurkilpailun taipaleelta. Museomestari Juha Erola kertoi näyttelyn avajaisissa, mikä Kuninkuusravejakin suurempi instituutio on näyttelyn keskipisteenä:

"Se on suomenhevonen. Suomenhevoset ovat olleet mukana kaikissa maamme merkittävimmissä hevosurheilutapahtumissa. Ei ole liioiteltua sanoa, että monet maineikkaat suomenhevoset ovat muokanneet suomalaisten identiteettiä. Tällaisia ovat esimerkiksi moninkertaiset Kuninkuusravivoittajat Vieteri, Vekseli ja Viesker, laukkahevonen Pamppu ja useat muut" Erola listaa.

Ravikuninkaallisia ja ratsastuksen aatelisia -näyttely esittelee myös legendaarisia henkilöitä. Kaarlo Partasen ja Pentti Savolaisen meriitit raviurheilussa ja suomenhevosen kasvatustyössä ovat vertaansa vailla, ja näiden miesten elämäntyötä päästäänkin näyttelyssä seuraamaan mielenkiintoisen esineistön kautta.

Näyttely vielä täydentyy Kuninkuusravien osalta kesällä, kun Kuninkuusravien kiertopalkintopokaalit tulevat kaikkien ihasteltaviksi 14.- 17.7. Kuninkuusravit ovat läsnä myös muutoin: Hevosurheilumuseolla on kunnia isännöidä ensimmäistä kertaa Kuninkuusravihevosten julkistamistilaisuutta. Julkistamistilaisuus järjestetään 14. heinäkuuta yhteistyössä Pohjolan Hevosystävien ja Suomen Hippoksen kanssa. Vuoden 2010 Kuninkuusravit ratkotaan 24.-25.7. Oulussa.

Näyttely muistaa myös Suomen Ratsastajainliiton 90-vuotisjuhlavuotta.
SRL:n pääsihteeri Fred Sundwall iloitsee hevosharrastuksen asemasta
kestosuosikkina:

"Vastavalmistunut kansallinen liikuntatutkimus osoittaa, että ratsastuksen suosio on edelleen kasvussa. Arvioimme, että Suomessa on 160 000 ratsastuksen harrastajaa. Kun liitto vuonna 1920 perustettiin, meillä oli kolme seuraa ja muutama sata harrastajaa armeijan ulkopuolella. Yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu paljon tarinoita. On hienoa, että osa näistä on kaikkien nähtävillä omassa Hevosurheilumuseossamme."

Näyttely yhdistää raviurheilua ja ratsastusta, mikä on näyttelyn taustavoimanakin toimivan Hevosklusteri-hankkeen yksi tavoite: verkostoitua ja luoda yhteistyötä hevosalalla yli lajirajojen.

Avajaisten tiimoilta myös Ypäjän kunta esitti omaa, monilta osin hevostapahtumiin nojaavaa matkailuhankettaan. "Tulevaisuus näyttää vähitellen kääntyvän maaseutu- ja kylämatkailun eduksi", Ypäjän kunnanjohtaja Sinikka Malin summaa projektia. Hevosopiston tulevan kesän kohokohtia on Finnderby, jonka yhteydessä Kyra Kyrklund esiintyy yhdessä Max-ratsunsa kanssa.

Tiedote: Hevosurheilumuseo
Kuvia ja tiedote: http://www.hippolis.fi/?pageid=64&LangID=1
Lisätietoja: www.hippolis.fi/hevosurheilumuseo