Hugo Kogelnigille hopeaa ja Jone Illi 14. lapsiratsastajien EM-kilpailussa

25.7.2021

Hugo Kogelnig, 12, ja Vermont hyppäsivät lapsiratsastajien EM-kilpailuissa kuusi virheetöntä rataa ja hävisivät kullan mitaliuusinnassa 0,29 sekunnin erolla Unkarin Gyula Szuhai Jr. hevosella Perthy Jackson. Viisi ratsukkoa pääsi finaalissa uusintaan, jossa mitaleista kilpailtiin aikaa vastaan.

Lapsiratsastajien EM-hopeamitalisti Hugo Kogelnig ja Vermont 2. Kuvat Vilamoura Equestrian Centre.

Kaksi ensimmäistä ratsukkoa teki nopean ajan, mutta saivat kiirehtiessään pudotuksen. Kogelnig ratsasti, kuten kaikki muutkin mestaruuskilpailujen radat, tyynen rauhallisesti ja tehokkaasti nopean nollan. Hänen jälkeensä lähtenyt unkarilainen pystyi kuitenkin hitusen nopeampaan suoritukseen. Kun viides ratsukko sai pudotuksen, varmistui Suomelle lapsiratsastajien arvokilpailumitali.

”Tavoitteena oli tänä vuonna päästä finaaliin. Ensi vuoden tavoite oli ehkä mitali. En kyllä osannut mitalia täältä odottaa”, Kogeling toteaa. ”Aivan älyttömän hyvä fiilis, ei voisi olla parempi.”

Kogelnig on nuoresta iästään huolimatta päässyt tällä kaudella kilpailemaan paljon 120-130 -tasolla ja omaa äärimmäisen hyvät hermot. Hänen isänsä on itävaltalainen ratsastaja Fritz Kogeling ja äiti suomalainen esteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola.

”Isä valmentaa minua. Äiti auttaa aina välillä”, hän kertoo Kempeleellä koulua käyvä nuori mies.

Vermont on ollut hänellä vajaan vuoden. ”Se on ihan älyttömän mukava hoitaa ja ratsastaa. Kaikin puolin paras.”

Myös Jone Illi, 13 teki vaikutuksen ratsastustaidoillaan ja keskittymisellään niin maajoukkuevalmentaja Ad van de Weteringiin kuin katsojiinkin. Illi lähti Eolitalla finaaliin kymmenenneltä tilalta. Ratsukko hyppäsi hyvin ensimmäisen kierroksen, mutta sai kahdesta kevyestä kosketuksesta kahdeksan virhepistettä.

Lapsiratsastajien EM-kisojen 14. tilalla Jone Illi ja Eolita L.

”Elsa on hypännyt todella hyvin. En ehkä laukannut tarpeeksi ensimmäisellä radalla, ja ehkä se oli vähän väsähtänyt. Pudotukset olivat pieniä hipaisuja.”

Toisen kierroksen ratsukko hyppäsi taas virheittä. Lopputulos luonnollisesti jäi harmittamaan voitontahtoista ratsastajaa. Kuitenkin asenne on positiivinen.

”Päällimmäisenä mielessä on tyytyväisyys. Hyppäsimme kuitenkin täällä kolme nollaa ja yhden radan aikavirheellä. Radat tuntuivat tosi kivoilta”, Illi kuvailee 130 cm vaativia teknisiä ratoja. Illiä valmentaa Suomessa Kari Nevala ja äiti Sanna Illi.

Maajoukkuevalmentaja Ad van de Wetering hehkutti Portugalissa koko joukkuetta. Hän oli otettu ratsastajien kylmäpäisyydestä, ratsastustaidoista ja kyvystä vastaanottaa ja noudattaa ohjeita. van de Weteringin tavoite suomalaisratsukon sijoituksesta viiden parhaan joukkoon toteutui.

Aiemmin esteratsastuksen ikäryhmien EM-kilpailuissa ei ole ollut kolmea suomalaista finaaleissa samana vuonna. Samaan aikaan finaalissa on aiemmin ollut kaksi suomalaisratsastajaa vuonna 1988, kun Kati Hurme voitti nuorten EM-kultaa ja Ery Broman oli neljäs.

Suomen estejoukkue Portugalin EM-kilpailuissa, maajoukkuevalmentaja Ad van de Wetering (vas.) ja joukkueenjohtaja Tanja Takkula (oik.). Kuva Sanna Illi.