Huovinen 5. Espanjassa 200 km:n matkaratsastuksessa

1.6.2010


Zeus saa Alinalta virkistävän suihkun kesken matkan, kuva Marta Bautista.

Alina Garcia Huovinen, 20, ratsasti upeasti viidenneksi 72 lähtijän joukossa 200 km:n pääluokassa kansainvälisessä matkaratsastuskilpailussa Santa Susanassa, Espanjassa viikonloppuna. Kilpailu ratsastettiin kahtena päivänä, sadan kilometrin taipaleella sekä lauantaina että sunnuntaina. Huovisen ratsuna oli Zeus, on kymmenenvuotias anglo-arabi ruuna.

Suomalaisratsastaja asuu kymmenen kilometrin päässä kisapaikasta Barcelonan lähellä Espanjassa, missä perheellä on pieni tila, jolla he kasvattavat arabiratsuja. Ratsastaja on naimisissa espanjalaisen Juan Rodriguez Floreksen kanssa.

Santa Susanan kilpailu Euroopan vanhin kansainvälinen matkaratsastuskilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna 56. kerran. Kilpailijoiden joukossa oli runsaasti maailman kärkinimiä, mm. maailmanlistan ykkönen, Ranskan Jack Begaud sekä espanjalainen Miquel Vila , maailman mestari 2006. Kilpailijoita oli 72, heistä 28 oli espanjalaisia, loput ranskalaisia, italialaisia, hollantilaisia ja tietysti yksi suomalainen.


Alina ja Zeus, takana tulossa kilpailun voittaja Lauren Mosti ja Kefir de Sommant. Kuva Marta Bautista.

Lauantaiaamuna kilpailussa lähti 71 ratsukkoa ensimmäiselle sadan kilometrin koetukselle, joka muodostui kolmesta osuudesta: ensimmäinen 42 km, toinen 28 km ja kolmas 25 km. Kaikista vaativin osuus oli viimeinen.

- Maasto oli todella rankka, vähän tasankoa ja paljon ylä- ja alamäkiä. Henkilökohtainen tavoitteeni oli olla kymmenen parhaan joukossa, joten ensimmäisenä päivänä yritin pysyä mukana kärjen menossa. Jordia Arboix, Espanjan tämän vuoden mestari, johti kilpailua ensimmäisen päivän jälkeen 40 minuutin päässä toisena tulevasta Italian Martina Luista. Me pääsimme Zeuksen kanssa maaliin keskinopeudella 15.85 kilometriä tunnissa 7. sijalle. Olimme kaikista, jotka olivat tehneet 15 km tunnissa ajan, nopeimmat palautujat, kolmen osuuden yhteinen paluatumisaika oli vain 6 minuuttia, Huovinen kertoo.

Pitkä matkaratsastus on erittäin vaativa ja raskas suoritus hevosille. Eläinlääkärit tarkastavat hevosten hyvinvoinnin säännöllisesti 30-40 kilometrin välein ja pieninkin epäpuhtaus liikkeissä, liian korkealla pysyvä syke tai merkit kuivumisesta johtavat suorituksen keskeyttämiseen tai maaliin tultua hylkäämiseen. Nopea palautuminen raskaan kilpailun jälkeen on erittäin tärkeää ja hyvä merkki hevosen kovasta kunnosta ja kestävyydestä.

- Sunnuntaina starttasi enää vain noin 40 ratsukkoa. Hiljensin vauhtia ensimmäisellä osuudella, jolla Jordi Arboix hylättiin ontumisen vuoksi. Toisella osuudella ratsastin hieman nopeammin, siinä vaiheessa Italian Lauren Moisti johti kilpailua 30 minuutin etumatkalla seuraavaan. Kolmannelle, ratkaisevalle osuudelle lähdin kymmenen parhaan joukossa ja tavoitteena oli tulla samoilla sijoilla maaliin, Huovinen kuvailee ja jatkaa.

- Mutta Zeus olikin paljon paremmassa kunnossa kuin kuvittelin. Toisen huollon jälkeen edessä oli kilpailun rankin osuus edessä ja siinä annoimme palaa, ohitimme Martina Luin ja jatkoimme matkaa. Ainoa vika osuudessa oli, että tehtiin kaamea laskuvirhe, kun seurattiin toiseksi tulleen ratsukon aikaa. Kolmas ja neljäs tulivat maaliin käynnissä, mutta me laukassa. Jos olisin tiennyt, miten lyhyt välimatka meillä oli, olisin voinut ratsastaa kolmannesta sijasta, josta jäimme vain nyt puolitoista minuuttia. Mutta virheistä oppii. Ja onhan viides sija mahtava suoritus, etenkin kun hevoseni aloitti kilpailu-uransa vasta tasan vuosi sitten Santa Susannan  60 km luokassa, Huovinen toteaa.

Voittoon ratsasti Italian Lauren Mosti ja Kefir de Sommant selkeällä marginaalilla, toiseksi tuli Espanjan Alex Luquea ratsulla Jussuf.

- Tästä upeasta suorituksesta haluan kiittää koko huoltojoukkoani, miestäni Juania, sekä hevosen omistaajaa, Josep Lluis Mercaderia, joka on tavallinen harrastelija eikä uskonut millään, että kisa oli totta. Mutta kaikista suurimman kiitoksen ansaitsee Zeus, joka kamppaili urheasti viimeiseen asti, Huovinen ylistää ratsuaan.

CEI3* Santa Susana 5.-8.12.
198 km (99 + 99 km 6. ja 7.12.) Lähti 71, sijoittui 18. Tuloksessa kokonaisaika.
1) Lauren Mosti - Kefir de Sommant, ITA 11:37:20
2) Alex Luque - Jussuf, SPA 12:19:59
3) Maurice Saint - Flintor, FRA 12:25:57
4) Silvia Yebra - Tiki Star, SPA 12:27:35
5) Alina Huovinen - Zeus, FIN 12:27:37
6) Martina Lui  - Nadino Bint Kacim, ITA 12:31:13