Islanninhevosmestaruudet

1.6.2010

ISLANNINHEVOSRATSUKOT KISAAVAT ASKELLAJIMESTARUUKSISTA 26.-28.6.2009
 
Suomen islanninhevosratsastajien parhaimmisto kokoontuu Ypäjän Hevosopistolle 26.-28.6.2009 kilpailemaan mestaruuksista useissa eri askellajeissa. Samalla kilpailut tarjoavat suurelle yleisölle mahdollisuuden tutustua islanninhevosten moninaisiin rooleihin niin harraste- kuin kilparatsuina.
 
Islanninhevonen on monipuolinen käyttöhevonen ja haastava kilparatsu, jonka suosio suomalaisilla talleilla on lisääntynyt huimasti. Yhä useampi aikuinen on löytänyt islanninhevosten myötä ratsastusharrastuksen joko uudelleen tai ensimmäistä kertaa elämässään.
 
Tuula Jernström on pienestä pitäen pelännyt hevosia, mutta nykyään hän ratsastaa aktiivisesti islanninhevosilla.
 
"Aloitin ratsastamisen aikuisena, kun halusin kokeilla jotain uutta. Islanninhevosia ei tarvitse pelätä. Ne ovat luotettavia ja miellyttäviä. Käyn viikoittain kenttätunnilla ja lisäksi maastoretkillä niin usein kuin mahdollista. Yksi upeimpia asioita islanninhevosharrastuksessa on ratsastaminen luonnossa."
 
Kilparatsastuksessa islanninhevosilla ei perinteiseen kouluratsastukseen verrattuna painoteta niinkään teknisten tehtävien suorittamista, vaan kyse on pikemminkin hevosen kokonaisvaltaisesta parantamisesta sen omilla ehdoilla. Kisatilanteessa hyvin erinäköiset suoritukset voivat saada samoja pisteitä.
 
"Harjoitteluun sisältyy paljon koululiikkeitä ja esimerkiksi klassisen ratsastuksen tekniikoita, mutta niitä hyödynnetään ensisijaisesti askellajien puhtauden ja hevosen irtonaisuuden ja kantovoiman saavuttamiseksi. Parhaiten tämä kiteytyy tölttilajeissa, etenkin kootussa töltissä eli niin sanotusssa 'työtöltissä'. Suurin haaste on hevosen tasapainon saavuttaminen kaikissa askellajeissa etenkin 5-käyntihevosilla", kertoo kokenut mestaruustason kilparatsastaja Tanja Ufer.
 
Tulevan viikonlopun mestaruuskisoihin sisältyy lajiesittely. Suurella yleisöllä on mahdollisuus saada tietoa islanninhevosten askellajeista ja kilpailun arvosteluperusteista. Mestaruuskilpailujen kilpailulajeina ovat viisikäynti, nelikäynti, töltti, tyylipassi, speedpassi ja passijuoksu. 
 
Tiedote: SIHY, Minna Rautiainen