Islanninhevosten Suomen mestaruuksissa useita tuplavoittajia

15.7.2018

Tiedote ja kuva Suomen Islanninenhevosyhdistys, Anu Siivonen

Arnella Nyman ja Thór från Järsta

Islanninhevosten Suomen mestaruuksissa useita tuplavoittajia

Jo alusta asti senioreiden Arnella Nyman piti T2-luokassa johtopaikkaa ja se piti loppuun saakka. Senioreiden toiseksi tullut Veera Siren Jarl frá Mid-Fossumilla ajautui vapain ohjin –osiossa hieman huonoon paikkaan, jonka johdosta ratsukolle tuli muutamia rikkoja. Arnella ja Thór från Järsta voittivat luokan selkeällä piste-erolla seuraaviin. Ratsukon kokonaispisteet olivat 7,92.

”Olen tosi tyytyväinen pisteisiin, ne ovat parhaimmasta päästä mitä olemme saaneet. Thórissa alkoi tuntumaan hieman rankka viikonloppu ja sitä joutui ratsastamaan hieman enemmän. Ratsastimme tänään finaalissa meille vaikeampaan suuntaan, mutta olemme saaneet myös sen toimimaan jo lähes yhtä hyvin kuin mitä voimme esittää parempaan kierrokseemme. Jatkossa tällä kaudella voimme petrata vielä varmuutta vaikeammassa suunnassamme”, iloitsee Arnella voittoaan

Nuorten T2-luokassa kultaa nappasi Inka Koskinen tasaisen varmalla tölttääjällä Thumall frá Stóra-Hofilla pistein 6,00. ”Todella hyvä fiilis, olen hurjan tyytyväinen meidän kauteen. Thumallilla on luonnostaan iin hyvä ja varma töltti, että ei me paljon kentällä treenailla. Lähinnä treeniä maastossa ja pidetään vaan hevosta hyvällä mielellä”, hymyilee Inka.

Nelikäynti

Muille ei jäänyt nelikäynnin senioreiden A-finaalissa mahdollisuuksia kultaan, kun Arnella Nyman lunasti sen ylivoimaisesti kokonaispistein 7,27.

Arnella ja Thór alkavat selkeästi olla valmiina PM-karkeloihin niin energiseltä ja harmoniselta ratsukon suorittaminen näyttää. Töltit ovat ylivoimaisesti ratsukon parhaat osiot, joista tänään nähtiin tuomareilta muutamia kahdeksikon pisteitä.

”Rankka ratsastus helteisessä päivässä. Sen huomasi, että varsinkin laukasta jäi se viimeinen ylämäkeen ratsastamisen tunne vähän vaisuksi. Olen aina tosi tyytyväinen, jos tässä meidän kakkoslajissa menemme yli pisteissä yli seiskan. Nyt ennen PM-kilpailuja hieman lomaillaan ja sen jälkeen pidetään vaan hyvä vire ja motivaatio yllä maastoilemalla ja pitämällä hauskaa, ” iloitsee Arnella silmin nähden tyytyväisenä viikonlopun saldoonsa.

Junioreiden nelikäynnin A-finaalissa voittajaksi, puolen pisteen kaulalla seuraavaan, ratsasti siistillä ja harmonisella esityksellä Anniina Kanerva Lordi frá Hvolsvellillä kokonaispistein 6,53.”Hieno fiilis. Tehtiin sekä karsinnassa että finaalissa ennätyspisteemme. Pituuskasvun takia tuntuu että myös hevoseen on helpompi vaikuttaa. PM-kilpailuita ajatellen vielä käyntiä saa paremmaksi sekä koitetaan saada lisättyyn tölttiin lisää vauhtia”, kertoo 13-vuotias isokokoista Lordia ratsastava Anniina.

Nuorten nelikäynnin A-finaalissa Nicole Hiltunen fiilisteli voittoon kokonaispistein 6,60.”Ihanaa, tämä oli kakkoslajimme, olemme panostaneet enimmäkseen T1-luokkaan. Olen tyytyväinen että sain kaikki askellajit ratsastettua eheästi, sillä tuntui että Völsungur hieman kuumeni finaalissa muiden hevosten seurasta. Tämä oli ensimmäinen yhteinen nelikäynnin finaali. Nyt ennen PM-kilpailuja annetaan ensin hieman lomaa, ja sen jälkeen aletaan taas treenaamaan. Ehkä voisi hieman panostaa raviin, muutenhan tuo tuntuu melko valmiilta”, iloitsee Nicole toisesta Suomen mestaruudestaan.

Magnus Jónsson ja Hvammur

T1-tölttiluokka

Magnús Jónsson ja Hvammur frá Hvolsvelli napsivat jokaisesta osiosta pikkuisen muita paremmat pisteet, joka johti parivaljakon kultaiseen mitaliin. Ratsukon voittopisteet olivat 6,67.

Senioreiden hopeamitalista käytiin tiukkaakin tiukempi taisto Jutta Korhosen ja Öskubuska frá Efri-Hvolin sekä Gudmundur Sigurbjörnssonin ja Ólga frá Hennumin välillä. Taistelua ei saatu ratkaistua vaan ratsukot ylsivät keskenään samoihin kokonaispisteisiin 6,17, sekä jaetulle hopeamitalilla.

”Hvammur tuntui hyvältä finaalissa, vaikka olosuhteet olivatkin helteen takia hieman haastavat. Tavoitteenamme oli säilyttää johtopaikka ja sen me teimme. Kuluneen vuoden saatossa Hvammur on kehittynyt hyvään suuntaan ja kehitys on nähtävissä varsinkin hitaassa töltissä ja lisäyksissä”, analysoi Magnus tyytyväisenä.

Kun suurin osa annetuista pisteistä alkaa seiskalla niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Nicole Hiltunen ja Völsungur frá Húsavik nappasivat nuorten T1-luokan kultaa kokonaispistein 6,95 jättäen hopealle ratsastaneen Ingrid Väyrysen Kolfinna frá Efri-Raudalaekilla 0,62 pisteen päähän.

”Olen tosi iloinen, sain ennätyspisteet ja tämä on ensimmäinen kultamitalini nuorissa ratsastajissa. Nuoriin ratsastajiin siirtyminen vähän jännitti, kun joutuu siirtymään uusien kovatasoisten ratsukoiden joukkoon ja alla on vielä uusi hevonen. Olen tyytyväinen töltin finaalisuoritukseen, joskin Völsungur alkoi hieman kuumumaan muiden hevosten seurassa. Tavoitteenamme tällä kaudella Völsungurin kanssa onkin ollut päästä harjoittelemaan finaaliratsastamista”, kertoo 16-vuotias Nicole.

Junioreidan nelikäynnin A-finaalissa Miina Sarsama ja Tjáning frá Gjafarkoti hallitsivat kilpailun kaikkia osioita pienellä erolla muihin ratsukoihin. Heidän vakuuttavin osionsa oli ehdottomasti lisätty töltti. Ratsukko kaappasi kullan kaulaansa kokonaispistein 6,61.

”Tämä on minun ensimmäinen suomenmestaruus, aivan uskomatonta, en olisi ikinä uskonut! Olen iloinen ja kiitollinen kaikille jotka ovat minua auttaneet tähän pisteeseen. Vahvuutemme ovat ehdottomasti nopeat askellajit ja lisätyssä töltissä riittääkin vauhtia. Onneksi kuitenkin Tjàning kuuntelee hyvin vaikka finaalissa muiden hevosten kanssa virtaa riittääkin tarpeeksi. En kuunnellut muiden pisteitä vaan keskityin vaan omaan ratsastamiseeni. Tälle kaudelle tavoitteemme oli päästä SM-kilpailuihan ja saada tasaisia suorituksia. En olisi ikinä alkukaudesta uskonut, että nyt seison tässä kultainen mitali kaulassa”, kertoo Miina.

Viisikäynnissä

Senioreissa kultaa nappasi näissä mestaruuskilpailuissa jo toistamiseen Magnús Jónsson Hvammur frá Hvolsvellillä kokonaispistein 6,38. Ratsukon vahvin osio oli töltti, ravin ollessa lähes yhtä hyvä, ja tänään suorituksen heikoin lenkki oli passi. Voitto irtosi silti lähes puolen pisteen erolla hopealle ratsastaneeseen Laura Nyströmiin ja List frá Kuumaan.

”Tein täällä henkilökohtaiset ennätyksen Hvammurin kanssa molemmissa lajeissa joissa kilpailimme, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Ensi vuotta ajatellen lähdetään hakemaan passeihin vielä lisää varmuutta sekä katsotaan jos päästäisiin mukaan passilajeihin”, analysoi Magnús.

Nuorten ikäryhmässä kultaa ratsasti Rauha Hirvonen Imynd fra frá Gröfillä kokonaispistein 5,05. Ratsukon vahvuus oli tänään käynti ja eniten jäi parannettavaa laukkaan.

Junioreissa kultainen mitali ripustettiin Iida Niemen kaulaan, joka sai kokonaispisteet 5,10. Iida ratsasti passin hienosti viiden pisteen arvoiseksi.

”Tosi hyvä fiilis. Senioreidenkin joukossa ollaan jo totuttu finaaleissa ratsastamaan, joten sekään ei meitä häiritse”, kertoo Rauha.

”Tein tämän kauden parhaan tuloksen”, iloitsee Iida.

Marleena Mönkäre ja Svarta-Skotta frá Hala

P1 passijuoksu

Ikäluokkien nopeimmat 250 metrin passijuoksussa ovat junioreiden Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla ajalla 26,49 sekuntia, nuorten Marleena Mönkäre Svarta-Skotta frá Halalla ajalla 26,24 sekuntia sekä senioreiden Annika Kyrklund Jara frá Hornilla ajalla 27,40 sekuntia.

Kaikki passiluokat on nyt juostu ja kolminkertainen nuorten kultamitalisti Marleena Mönkäre kertoo olevansa todella tyytyväinen kisatuloksiinsa. ”Tässä pitkässä koppipassissa tavoitteena oli että Svarta-Skotta menee hyvin koppiin, sekä saa sieltä hyvän startin. Kaksi ensimmäistä juoksua onnistuivat hyvin, vaikka hieman harmittavasti toisen juoksun lopussa tuli rikko. Tänä aamuna viimeisissä juoksuissa tavoitteenamme oli vain saada hyvän mielen juoksut ja sain kuitenkin tuloksena nopeimman ajan. Ensi vuonna lähdemme tavoittelemaan uusia ennätysaikojamme”, iloitsee Marleena.

Nicole Hiltunen ja Völsungur frá Húsavi

Kombinaatiot ja harmonisen ratsastuksen palkinto

Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnon saivat junioreista Miina Sarsama, nuorista Marleena Mönkäre sekä senioreista Gudmundur Sigurbjörnsson.

Nelikäynnin kombinaatiossa kultaa saivat senioreissa Arnella Nyman, nuorissa Nicole Hiltunen ja junioreissa Anniina Kanerva. Viisikäynnin kombinaation kullan voitti senioreissa Juha Kontio ja junioreissa Iida Niemi.

”Teillä on melko kivoja hevosia Suomessa. Minulla on ollut mukavat kolme päivää tuomaroida täällä. Kisat ovat olleet hyvin organisoidut ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi yhdistyksen puolesta. PM-kilpailuja ajatellen teillä voi hyvinkin kaiken mennessä putkeen olla mitalikandidaatteja, varsinkin T2-luokassa. Mutta tänään myös T1:n A-finaalia oli erittäin mielenkiintoista seurata”, kertoo ensi kertaa Suomessa tuomaroinut ja näiden kilpailuiden päätuomari Claus Haiden