Jaana Kivimäelle kolme sijoitusta Belgiassa

1.6.2010

Vammaisratsastaja Jaana Kivimäki otti Moorselen kansainvälisten kilpailujen jokaisena kisapäivänä sijoituksen. Avajaispäivänä perjantaina Kivimäki oli 1B-luokan joukkueohjelmassa neljännellä sijalla tammalla Collected Canter tuloksella 70,455 %. Uudella kisaratsullaan Mikkel hän oli jaetulla yhdeksännellä tilalla (66.515 %). Kovatasoisessa kisassa Kivimäen ryhmässä oli mukana 20 ratsukkoa 12 maasta.
Jaana ja Collected Canter PM-kisoissa Tanskassa, arkistokuva animal-print.

Kivimäki ja Collected  Canter ottivat Kristiansandissa, Norjassa EM-hopeaa viime kesänä vapaaohjelmassa. Tämän kauden päätavoite on syksyn MM-kisoissa Kentuckyssa, Yhdysvalloissa. Moorselessa, Belgiassa oli ratsastajan kauden ensimmäinen kisastartti, jossa oli mukana myös uusi hevonen Mikkel.

- Perjantai meni kivasti, Collected Canter oli tosi mukava ratsastaa, esimerkiksi vapaasta käynnistä saimme ysiä. Vastus kärjessä on kuitenkin todella kova ja vaikea tavoittaa, mutta yritetään, Kivimäki kertoo.

Perjantaina Mikkelillä tuloksena oli jaettu yhdeksäs tila, joka koheni lauantain henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi sijaksi tuloksella 68,261 %.
- Lauantai Mikkelin kanssa yllätti, se on vähän laiska hevonen, mutta liikkui nyt paremmin eteen  ja olen rataan todella tyytyväinen, Kivimäki toteaa.

Collected Canterin kanssa ratsastaja keskeytti suorituksen.

- Tämä on ollut yllätyksellinen viikonloppu, joka alkoi aika raskaasti, järjestäjien kanssa on ollut paljon ongelmia lähtien ihan hevosten ja ihmisten majoituksesta. Itse kilpailuissa mm. aikataulut ovat mättäneet eikä meille esimerkiksi ilmoitettu, kun starttiaika muuttui yllättäen 20 minuuttia, Kivimäki harmittelee.

- Tuliluonteinen tamma otti nokkiinsa, pelästyi kameranaista putkien kanssa radalla ja lähti pukkilaukkaan. Sain sen kiinni laukasta, mutta olin itse horjahtanut siinä oikealle aika pahasti. En pääse korjaamaan asentoani ilman että pitäisi pysähtyä ja irrottaa mm.  tarroja, joten keskeytin suorituksen ja lähdin radalta, hän kertoo.

Sunnuntain vapaaohjelmassa eli kürissä Kivimäki oli Collected Canterilla kuudes ja Mikkelillä seitsemäs eli ensimmäinen ei-sijoittunut.

- Olen vähän pettynyt saamiimme pisteisiin, sillä Collected Canter oli aika kiva. Eilinen varmaan jännitti minua vielä sen verran, että ratsastin ohjelman aloittaen sen oikeassa kierroksessa, vaikka olemme vaihtaneet sen jo EM-kisoihin alkamaan vasemmassa. Oikeassa kierroksessa joudun ottamaan enemmän tukea oikealla kädellä, mihin hevonen reagoi ja meille tuli pieniä tahtirikkoja. 

- Tällä kertaa vika oli ratsastajassa, pienillä parannuksilla olisimme olleet lähempänä kolmatta sijaa. Tavoitteena on saada radat 73-75 prosenttiin, ja siihen tietenkin tarvitaan täydellisiä onnistumisia.

Kilpailuissa 1B-ryhmässä kolmoisvoitto meni joka luokassa briteille Lee Pearsonin ottaessa kärkisijat hevosilla Zion ja Gentleman ja Ricky Balshaw'n ollessa kolmas Academy Awardilla.

Valmentaja Arto-Pekka Heino pitää Kivimäen näkymiä lupaavina.

- Suomella on tosi hyvät hevoset, ne ovat herättäneet paljon positiivista huomiota. Hevosten taso on noussut ylipäänsä huimasti kaikissa ryhmissä, niistä täytyy löytyä lisättyä käyntiä ja ravia ja niiden täytyy olla oikeita kouluhevosia, jos haluaa pärjätä, hän näkee.

Seuraavana Kivimäen kisasuunnitelmissa ennen Kentuckya ovat PM-kisat Vallensbaekissa Tanskassa toukokuun lopussa sekä  Hartpury  Iso-Britanniassa heinäkuun puolivälissä. Sitä ennen hänen pitäisi selvittää itsensä jollakin konstilla kotiin ilmatilan ollessa suljettuna.

- Soittelin juuri kotiin lapsille, on todella ongelma ettei päästä pois, mutta samahan tilanne on muillekin. Hevosille on laivamatkat varattu ja ne lähtevät täältä suoraan kotiin, Kivimäki sanoo.

Hongkongin paralympialaisissa menestyneen Katja Karjalaisen kisamatka Moorseleen peruuntui uuden Rosie-kisahevosen loukattua itsensä ulkoilutarhassa.

16.-18.4. Vammaisratsastusta CPEDI3* Moorsele

Perjantai 16.4. Grade I B, joukkueohjelma

1) Lee Pearson - Zion, GBR 75.000 %
2) Lee Pearson - Gentleman, GBR 73.939 %
3) Ricky Balshaw - Academy Award, GBR 71.364 %
4) Jaana Kivimäki - Collected Canter, FIN 70.455 %
…9) Jaana Kivimäki - Mikkel, FIN   66.515 %
…9) Rosalie Fahey - Sultano, AUS 66.515 %

Lauantai 17.4. Grade I B, henkilökohtainen ohjelma
1) Lee Pearson - Gentleman, GBR 80,580 %
2) Lee Pearson - Zion, GBR 77,971%
3) Ricky Balshaw - Academy Award, GBR 76,087 %
…6) Jaana Kivimäki - Mikkel, FIN  68,261 %

Sunnuntai, 18.4. Grade I B, henkilökohtainen vapaaohjelma eli kür
1) Lee Pearson - Gentleman, GBR 77,917 %
2) Lee Pearson - Zion, GBR 77,333%
3) Ricky Balshaw - Academy Award, GBR 75,083 %
…6) Jaana Kivimäki - Collected Canter, FIN 70.455 %
…7) Jaana Kivimäki - Mikkel, FIN   66.515 %

Järjestäjä: http://www.quadrille.bz/eng/

Jaana Kivimäki

Kotipaikka Kouvola, Valkeala, s. 1974. Sairaseläkkeellä. Aloitti ratsastuksen kuusivuotiaana. Kilpaili  ennen loukkaantumistaan menestyksellä este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla asti ja kouluratsastuksessa aluetasolla. 

Loukkaantui vuonna 2004 hevoskuljetusauton lastaussillan romahdettua päälle, jonka seurauksena oli alaraajojen halvaantuminen. Nousi pian uudelleen ratsaille ja vaihtoi kilpalajin vammaisratsastukseen eli sovellettuun kouluratsastukseen. Kahden lapsen äidin tavoitteena Lontoon paralympialaiset 2012. Hevosen ratsuttaja ja ratsastajan avustaja tämän veljen vaimo Nina Kivimäki.

Menestyksiä kaudella 2009
EM-kilpailujen hopeamitali vapaaohjelmassa, Kristiansandissa, Norjassa
CPEDI Mannheim, 2. sija 1B-vapaaohjelmassa

Menestyksiä kaudella 2008
Epävirallinen PM-kilpailu, Tanska 2. sija joukkueohjelmassa

Collected Canter
Saksalaissyntyinen ruunikko hannovertamma, s. 2001. Isä Rotspon, emä Laetitia, emän isä Lemon Park. Omistaa Jaana Kivimäki, kasvattaja Ilsemarie Wrede.