Jenny Kainulainen voitti Turun Maljan Lenalla

1.6.2010

Turun Malja-esteratsastuskilpailut 22.-24.5.09

Turun Ratsastajien järjestämiin vaativan tason estekilpailuihin oli ilmoittautunut taas ennätysmäärä osanottajia. Hevosia oli mukana yli 300, ja lähtöjä piti nähdä yli 800, mutta tällä kertaa ilmoijen haltija puuttui peliin.

Lauantain vastaisena yönä satoi niin rankasti, että kenttä lainehti aamulla, ja ensimmäinen luokka siirrettiin maneesiin. Ratsastajista löytyi niin paljon reipasta mieltä, että esteet kannettiin sinne hujauksessa, ja luokka sujui hyvin.

Nuorten hevosten luokat olivat sitten ulkona, ja paljon hyviä suorituksia nähtiin. Kun oli alkamassa päivän pääluokka 140 cm, puhkesi hirveä ukkosmyräkkä - vettä tuli kuin aisaa ja ukkonen jyrisi pään päällä. Muutama ratsukko ehti lähteä radalle, ja heistä Ville Peltokoski Svajalla loppujen lopuksi voitti luokan ainoana suorituksen tehneenä. Loput keskeyttivät, eivät lähteneet ollenkaan tai hylättiin.

Ukkonen raivosi ja vettä tuli aina vain lisää, kunnes kilpailun johto teki viisaan päätöksen ja kilpailut keskeytettiin siltä päivältä, koska ratsastaminen ei enää ollut turvallista hevosille eikä ratsastajille märän ja liukkaan kentän vuoksi. Ratsastamatta jäi karsinta Kenraalin Maljaan.

Sunnuntaiaamuna kenttä oli hyvä, ja kilpailu saatiin vietyä kunnialla loppuun. Nuoret hevoset selvisivät hienosti luokissaan, ja 130 cm:n luokan voitti Eestin Ebbe-Lisa Sonajalg Pärnillä, toinen oli myös Eestin Siim Sinijärv Viperillä ja kolmas Suomen Marika Rättö Galmalla.

Essi Horttanaiselle luokkavoitto Luzibärillä Kenraalin Maljassa,
maljan voitti nuorista ratsastajista Silja Oranen ja Othello


Kenraalin Maljassa oli lähtijöitä yli 70, ja uusintaan selvisi helpohkolta perusradalta 28 ratsukkoa. Heistä uusinnan nopein oli luokkavoittaja Keravan Essi Horttanainen Luzibärillä.
- Rata oli oikein mukava, oli sopivasti tekemistä, mutta uusinnassa oli  hankalampaa. Sisuunnuin kun Let's Flylla ei mennyt hyvin, ja panin Luzibäriin vauhtia. Se olikin hyvä ja nopea, Horttanainen kertoi.

- Hyvin järjestetyt kisat, ja säällehän ei kukaan voi mitään, hän lisäsi.

Palaaminen äitiyslomalta on vaatinut paljon jumppaa, lenkkeilyä, punttisalia ja kolmen hevosen ratsastamista päivittäin.

Toiseksi kiri Erniellä Eestin Stanislav Teder, joka oli oikein tyytyväinen kisaviikonloppuunsa.

Luokan parhaimmalle nuorelle ratsastajalle luovutettava Kenraalin Malja meni luokan viidennelle, Silja Oraselle ja Othellolle Siuntion Urheiluratsastajista.

Silja on 20-vuotias, ja Othello III hankittiin puoli vuotta sitten Hollannista. Se on 13-vuotias kokenut ruuna, jolla on iso ego.

- Vauhtia kyllä löytyy, kunhan vain kuski pysyy kyydissä kaarteissakin, Silja naureskeli. Häntä valmentaa Suomessa Robert Pettersson ja kuuden viikon välein Nils Nanning käy valmentamassa.

Siljalla on myös Othellon kanssa yhdessä tullut tamma sekä Dyak. Silja aloitti ratsastuksen äidin ansiosta, sillä äiti hankki perhehevosen, ja siitä se lähti.  Silja kertoo lukeneensa Kenraalin Maljasta ja toivoneensa, että saisi sen jonakin päivänä.

- Hevosta saa kiittää, hän totesi vaatimattomasti.

Kolmas luokassa oli Johanna Palojärvi Waldfeellä Salosta ja neljäs Antti Jurvanen Qurtellolla Kalliorinteen Ratsastajista.

Jenny Kainulainen voitti ensimmäistä kertaa Turun Maljan

Perinteikkäästä Turun Maljasta kilpailtiin kahtena kierroksena, ja ensimmäisen kierroksen virheet olivat toisen pohjana.

Kilpailussa nähtiin todellista yritystä ja tarkkaan suunniteltuja teitä. Jenny Kainulainen Lenalla oli viitisen sekuntia Ville Poltokoskea ja Nickelsonia nopeampi, ja Malja oli hänen. 

- Tuntui hienolta, ja kun Lenan kanssa on ollut vähän ongelmia vesihaudalla, se meni sen nyt hienosti, Kainulainen kehui. Vlas on ollut toipilaana, mutta nyt selvästi parantunut, koska sillä tuli seitsemäs sija. Lenalla oli hirmuisen hyvä vauhti, joten sillä voitto heltisi.

Anna-Julia Kontio Eafons Escapella Tampereelta ratsasti kolmanneksi ja Auran Raimo Aaltonen Elektra F:llä neljänneksi.

Oli hienoa nähdä, miten hyvin nuoret ratsastajat menestyvät kokeneiden konkareiden joukossa ja myös miten paljon nuoria hyviä hevosia on tulossa.

Tiedote: Turun Malja-kilpailun tiedottaja Tuulikki Kaarto