Jessica Kürten ja George Morris Ypäjällä huhtikuussa

1.6.2010

Hevosopiston tiedote 4.2.

Ainutlaatuinen yhdistelmä esteratsastuksen kärjestä,
sokerina huippuammattilaisten satulatietoutta

Jessica Kürten, yksi maailman valovoimaisimmista esteratsastajista, valmentaa Hevosopistolla Ypäjällä 19.-20. huhtikuuta. Maailmancupin Länsi-Euroopan liigassa nyt toisena oleva Kürten saapuu Suomeen suoraan Genevessä järjestettävästä finaalista.

Samaan aikaan Ypäjällä nähdään amerikkalaisguru George Morris, joka valmentaa suomalaisia 20.-22. päivä huhtikuuta. Morris-klinikka on osa ratsastuksenopettajien ja valmentajien koulutusta.

Ainutlaatuista kahden huipun yhdistelmää täydentää maailmankuulun satula- ja varustevalmistajan Stübbenin koulutus, luotseina Frank Stübben ja Hugo Odermatt. Yleisöllä on mahdollisuus seurata sekä molempia valmennuksia että satulademonstraatioita. 

Kürtenille Ypäjä on uusi tuttavuus, Morrisin kanssa yhteistyö on jatkunut jo 1980-luvulta.  

- Uskomaton pakettihan tämä on. Kaksi tähteä kerralla, ja kaupan päälle huippuluokan satulatietoutta. Päällekkäisyys johtuu yksinkertaisesti siitä, että molemmat ovat todellakin maailmanluokan tähtiä. Heillä on kysyntää, joten aikataulujen sovittaminen ei ole helppoa, kertoo toimitusjohtaja Petri Meller Hevosopistolta.

-Sama koskee myös kouluratsastuksen kärkinimiä. Kyra Kyrklund ja Richard White ovat hekin tulossa Ypäjälle, mutta päivämäärät ovat vielä avoinna, paljastaa Meller.

Jessica Kürtenin tuo Ypäjälle hänen yhteistyönsä Stübbenin kanssa. Valmennus ja koko tapahtuma toteutetaan yhteistyössä satulavalmistajan suomalaisen edustajan Hevosfakta Oy:n kanssa. George Morris on puolestaan linjannut suomalaista esteratsastuksen valmennusta jo pitkään, yhteistyö toteutetaan tuttuun tapaan Suomen Ratsastajainliiton kanssa. 

- Hevosopiston tavoitteena on kehittää opetusta, mutta myös valmennusta ja suomalaista ratsastusta kokonaisuutena. Alan johtavana oppilaitoksena meille on tärkeää, että sekä opiskelijamme että opettajamme voivat osallistua tämäntapaisiin huippuvalmennuksiin ja koulutuksiin. Myös alan muiden oppilaitosten opettajia toki kutsutaan mukaan, jatkaa Meller.   

Jessica Kürten ja George Morris

Saksassa asuva, Irlantia edustava Jessica Kürten on tällä hetkellä maailmancupin länsiliigassa toisena. Geneven finaaliin tästä superliigasta pääsee 18 parasta ratsastajaa, osakilpailuja on kaikkiaan 13.

Kürten on osallistunut olympialaisiin kahdesti (Atlanta 1996 ja Ateena 2004) ja edustanut maataan menestyksekkäästi myös MM- ja EM-kisoissa. Maailmancupin finaaleista saaliina on yksi voitto ja useita sijoituksia, Nation's Cup -joukkuekisoissa hän on saavuttanut 9 voittoa. Taustalla on myös lukemattomia GP-voittoja ja sijoituksia. 

Vuonna 2009 Kürten oli maailmanlistalla sijalla 15, naisratsastajista hänen edellään olivat Australiaa edustava Edwina Alexander sijalla 12 ja USA:n Elisabeth Madden sijalla 13. Kuluva vuosi on käynnistynyt menestyksekkäästi, saavutuksiin kuuluvat mm. Leipzigin osakilpailun voitto Castle Forbes Libertinalla sekä kaksi voittoa Baselin viiden tähden kilpailussa. 
 
George Morris nousi ratsastajana USA:n huipulle jo 14-vuotiaana. Hänen muita saavutuksiaan ovat mm. joukkuehopea Rooman olympialaisissa, joukkuekulta Pan American -mestaruuksissa ja yhdeksän joukkuevoittoa Nations' Cupissa.

Nyt jo 70-vuotiasta Morrisia pidetään yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista valmentajista kautta aikojen. Hänen valmennettaviensa saavutukset ovat vaikuttavia: mm. vuoden 1984 olympialaisissa kultaa voittaneessa USA:n joukkueessa oli kolme Morrisin valmennettavaa, samoin vuosien 1992 ja 1996 joukkueissa, joista jälkimmäisen tuloksena oli olympiahopea.

Amerikkalaisratsastajien menestys jatkui myös 2000-luvulla, sekä Morrisin että hänen entisten oppilaidensa, kuten Katie Prudent-Monahanin valmennuksessa. Tämän lisäksi Morris on luotsannut mm. Sveitsin maajoukkuetta kansainväliseen kärkeen. 

Tiukkaa asiaa satuloista - Stübben-tapahtuma Ypäjällä

Samaan aikaan Jessica Kürtenin valmennusten kanssa järjestetään Stübbenin satulakurssi, josta osa on suunnattu yleisölle ja osa alan ammattilaisille. Kurssilla käsitellään satuloiden valmistusta, korjausta ja sovitusta. Kurssin vetää itse Frank Stübben, ja mukana on myös yrityksen ykkösasiantuntija, satuloiden valmistuksesta vastaava Hugo Odermatt

Stübben on valmistanut hevosvarusteita jo yli sadan vuoden ajan. Vuonna1894 perustettua yritystä johtaa jo neljäs sukupolvi. Pääkonttori on Sveitsissä, ja toimipisteitä on myös Saksassa, Irlannissa ja USA:ssa. Myynti tapahtuu ainoastaan jälleenmyyjien kautta. Suomessa Stübben-satuloita on myyty vuodesta 1967.

Suuri yleisö pääsee satulaopista osalliseksi demonstraatiossa Ypäjä-hallissa, jossa samaan aikaan on menossa Kürtenin valmennus.

Oikean, hyvin istuvan satulan valinta on erittäin tärkeää sekä hevosen hyvinvoinnin että ratsukon kehittymisen ja menestyksen kannalta. Sopiva satula on hevoselle miellyttävä ja auttaa ratsastajaa löytämään hyvän tasapainon ja istunnan. Huonosti istuva satula voi aiheuttaa hevoselle hankautumia ja kipeyttää sen selkää ja lihaksistoa, mikä vaikeuttaa liikkumista. Liikeratojen puutteellisuus taas saattaa olla syynä mm. esteiden pudotteluun ja kouluradalla sivuttaisliikkeiden hankaloitumiseen.

Hevosfakta Oy

Hevosfakta tunnetaan parhaiten Anneli Lillkvistin kehittämistä Black Horse rehu- ja hevoshoitotuotteista, jotka tulivat markkinoille jo 1980-luvun alussa ja kuuluvat edelleen Suomen suosituimpiin rehuihin.

Hevosfaktan tavoitteena on myös tiedon levittäminen: toinen yrityksen  tunnetuista "lippulaivoista" on Ruokinnalla Tuloksiin -kirja, josta ensimmäinen painos ilmestyi 1984 ja jota on myyty jo lähes 20.000 kpl.

- Kolmas toimintapilarimme on Stübben -tuotteiden maahantuonti ja edustus Suomessa. Yhteistyö on jatkunut jo yli 15 vuotta ja toiminut erinomaisesti, kertoo Anneli Lillkvist Hevosfaktasta.  

Huippuedulliset yleisöliput

Yleisö pääsee seuraamaan klinikoita huippuedullisesti. Yhden valmennuspäivän hinta on vain 15€, ja koko neljän päivän sessio irtoaa yleisölle 50 eurolla.
Klinikoiden aikataulut, valmentajien ilmoittautumiset yms. faktaa löytyy viikosta 7 alkaen osoitteesta www.hevosopisto.fi.