Katie Sundin Brumpton voittoon Ruotsin Horse Showssa

3.12.2018

Suomalainen Katie Sundin Brumpton otti hienon voiton Tukholman Friends Areenan islanninhevosten kilpailussa viikonloppuna.

Katie Sundin Brumpton ja Smàri från Askagården kunniakierroksella.

Islanninhevosratsastaja Katie Sundin Brumpton voittoon Ruotsin Horse Show'ssa

Katie Sundin Brumpton voitti islanninhevosten World Cup osakilpailun tölttiluokan Sweden International Horse Show’ssa. Islanninhevoskilpailu kuului tänä vuonna ensimmäistä kertaa Friends Areenalla järjestettävän tapahtuman virallisiin luokkiin siinä missä este- ja kouluratsastusluokatkin.

World Cup Icelandic Horses i Tölt by Uhip oli kutsukilpailu, johon osallistui Pohjoismaiden islanninhevosten askellajiratsastuksen parhaimmistoa. Katie ja 16-vuotias Smàri från Askagården johtivat karsintojen jälkeen luokkaa ja veivät lopulta voiton myös finaalissa, jossa jaossa oli 50 000 kruunua palkintorahaa. Katiella ja Smárilla on takataskussa yhteinen MM-kulta töltti T1-luokassa ja isot kilpailut myös sisähalleissa ovat rutiinia ratsukolle.

- Täällä oli mahtava tunne ratsastaa suuren yleisön edessä ja päästä näyttämään lajia suorassa tvlähetyksessä, kertoo Katie.

SVT:n suoraa lähetystä kilpailuista seurasi silmä kovana myös moni suomalainen islanninhevosharrastaja, sillä lajia pääsee harvoin näkemään televisiosta.

- Meidän vahvuutenne kilpailussa oli tasaisen varma suorittaminen ja Smárin pehmeys sekä tarkkuus kaikissa kolmessa eri momentissa eli arvosteltavassa osiossa, analysoi Katie ratsukon valtteja.

Tie Ruotsissa tähän pisteeseen on ollut pitkä. Pitkän linjan ruotsalainen islanninhevosammattilainen Ylva Hagander on tehnyt töitä tällaisen mahdollisuuden eteen yli 20 vuotta. Ylva aloitti islanninhevosten kanssa vuonna 1986 ja tänä päivänä hänen Fors Gård -tilallaan on myös lusitanoja. Ylva on suunnitellut suurimman osan Ruotsin Horse Show’ssa vuosien saatossa olleista näyttävistä islanninhevosten show-numeroista, ja vihdoin hän sai läpi myös islanninhevosille oman world cup -kilpailun.

Islanninhevoset ovat määrältään toiseksi suurin rotu Ruotsissa heti ruotsalainen lämminverisen jälkeen, ja ne ovat saaneet viime aikoina paljon huomiota ja näkyvyyttä. Ihmiset ovat alkaneet kiinnostua islanninhevosista yhä enemmän, josta kertoo myös se, että lajin MM-kilpailuissa vierailee 40 000 katsojaa.

Kuvat: Victoria Osterberg