Katja Karjalainen ja Dr Doolittle jälleen kansainvälisillä areenoilla

7.5.2021

Tokion paralympialaisiin valmistautua ratsastaja Katja Karjalainen kilpaili kansainvälisesti ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen tänään Mannheimissa. Karjalainen lähti 3* kutsukilpailussa radalle tutulla kisakumppanilla Dr Doolittlellä. Ratsukon yhteistyö sujui erittäin hyvin pitkästä tauosta huolimatta. He sijoittuivat luokassa toiseksi tuloksella 73.393 prosenttia.


 

”Huomaa kyllä, että Toope [Dr Doolittle] on kisahevonen henkeen ja vereen. Se on selvästi kaivannut kisakentille. Sen suoritusta ei voi moittia, se ei tehnyt virheitä ja suoritti sujuvasti”, Katja Karjalainen toteaa.

Kaksi tuomaria kolmesta sijoitti Karjalaisen kärkeen, mutta englantilainen tuomari vasta neljänneksi.

”Hollantilainen Gerritsen, joka on todellinen tuomariston sydän, antoi minulle hyviä arvosanoja. Aikanaan uramme alussa sain häneltä paljon vitosia, ja silloin päätin, että jonain päivänä ratsastan niin hyvin, että numerot nousevat.”

Saksan matka on Karjalaiselle ja hevoselle monella tavalla merkityksellinen. Pitkän kilpailutauon jälkeen on tärkeää päästä ratsastamaan tuomareiden edessä ja saada heiltä palautetta ja kotiläksyjä. Karjalainen aikoo myös esittää sunnuntaina uuden vapaaohjelmansa musiikilla. Kustannukset ovat kuitenkin merkittävät yhden kilpailun matkalla, varsinkin, kun lisänä ovat nyt ihmisten korona- ja hevosen herpesvirustestit. Niihin uppoaa yli 1000 euroa.

”Kyllä täällä kannattaa käydä. On hyvä nähdä, miten Toope matkustaa Keski-Euroopan matkaa 1,5 vuoden tauon jälkeen. Tämä on tärkeää valmistautumista Tokioon. Vähän oli jännitystäkin, kun hevosen EHV1-näytteen vastausta ei vielä eilen ollut tullut. Toope asui jonkin aikaa yksin karanteenitallissa, kuin kuningas”, Karjalainen kertoo ruuhkautuneesta tilanteesta näytteitä käsittelevässä laboratoriossa.

Kisapaikalla toimitaan tiukkojen koronarajoitusten puitteissa. Hevosten lisäksi kaikki kisapaikalla liikkuvat henkilöt testataan koronalta joka aamu. Negatiivisesta vastauksesta saa rannekkeen, joita kerääntyy joka päivältä. Ranteessa pitää olla myös kaikki aiempien päivien rannekkeet.

Ainoastaan kutsun saaneet pararatsastajat kilpailevat Mannheimissa tänä viikonloppuna. Saksassa on ulkonaliikkumiskielto klo 21-06 välillä, ja ruokaa saa vain mukaan otettavaksi. Yleisöä ei ole paikalla, joten olosuhteet ovat aiempaa rauhallisemmat.

Puolentoista vuoden kisatauon aikana Karjalaisen, 59 vartalossa on tapahtunut muutosta. Oikean olkapään luutuma on poistettu kirurgisesti, mutta hermovauriot ovat edelleen molemmissa käsissä. Karjalainen ratsastaa vaikeavammaisten ryhmässä I, joka on käyntiluokka. Muut ryhmät ovat II-V.

”Nyt voin sanoa, että olen oikeassa ryhmässä. Aiemmin olen ollut sitä vastaan. En enää pystyisi pitämään ravissa tasapainoani.”

Kuuden vuoden yhteistyö Dr Doolittlen kanssa vain paranee. ”Toope mukautuu minuun koko ajan, se kuin peilaa minua. Ihan ensimmäiseksi se kysyy aina, onko kaikki hyvin, ja jatkaa kun huomaa, ettei minulla ole hätää.”

Ratsukko starttaa huomenna henkilökohtaisessa ohjelmassa ja sunnuntain on vuorossa vapaaohjelma. Mannheimissa on myös Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen. Hän toimii tuomarina ryhmissä III ja V.

CPEDI3* Mannheim, Saksa
Kansainväliset pararatsastustulokset 7.5.2021
FEI joukkueohjelma, Ryhmä I. Lähti 5.
1) Tina Jensen Ljumgstrøm Chabert / Skovens Rosselli, DEN 74.345 %
2) Katja Karjalainen / Dr Doolittle, FIN 73.393 %

Täydet tulokset: https://results.hippodata.de/2021/1964/docs/r_01.pdf