Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti valittu Tokion paralympialaisiin

22.1.2021

Mäntsäläläiset ratsastajat Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti on nimetty Tokion paralympialaisiin. Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti torstain kokouksessaan Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen kolmesta uudesta urheilijavalinnasta. Kolmantena paikan sai haapaveteläinen ampumaurheilija Jarkko Mylly.

Katja Karjalainen ja Dr Doolittle World Equestrian Gamesissa Tryonissa, USA:ssa. Kuva Peter Nixon.

Jo aiemmin Tokion joukkueeseen oli nimetty viisi urheilijaa: yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen sekä jousiampuja Jere Forsberg.

Reitti valmistautuvat ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Katja Karjalaiselle Tokion kisat ovat sen sijaan jo neljännet paralympialaiset. Hän voitti hopeaa Lontoon paralympialaisten kouluratsastuksen vapaaohjelmasta vuonna 2012.

Karjalaisen nykyiselle ratsulle, ruuna Dr. Doolittlelle paralympialaiset ovat ensimmäiset. Koronaviruspandemian aiheuttama vuoden viivästys Tokion kisoihin ei ole Karjalaisen näkökulmasta ollut pelkästään negatiivinen asia.

– Ratsastus on taitolaji, ja menestys on hyvin pienistä asioista kiinni. Nyt on voinut hioa kuntoon niitä pieniä asioita, joiden ansiosta tuomari saattaakin antaa puoli pistettä enemmän kuin aiemmin. Kyse ei ole pelkästään oman tekniikan opettelusta, vaan pitää saada myös hevonen ymmärtämään, että mitä tämä pieni liike, joka tehdään eri tavalla kuin ennen, tarkoittaa, Karjalainen selvitti.

Karjalainen saavutti Suomelle maapaikan Tokioon. Toinen mäntsäläläisratsastaja Pia-Pauliina Reitti puolestaan sai kisoihin villin kortin.

Pia-Pauliina Reitti ja Supremo Rotterdamin EM-kilpailuissa vuonna 2019.

 

– Vain muutama päivä siitä, kun viime keväänä sain tiedon villistä kortista, tuli tieto, että kisat siirretään. Olihan se tietenkin sokki sinällään, mutta oli helppo ymmärtää kisajärjestäjien päätös, koska terveys on etusijalla. Tuli vuosi lisäaikaa valmistautua kisoihin hevosen kanssa, Reitti totesi.

Reitti asetti tähtäimensä Tokion paralympialaisiin syksyllä 2017, kun hän osti nykyisen ratsunsa, Supremo-ruunan.

– Sattui oikea hevonen kohdalle. Se oli sopiva tähän tarkoitukseen ja sopi itselleni hyvin. Oikeastaan sitä kautta heräsi ajatus lähteä tavoittelemaan paikkaa Tokioon, Reitti kertasi.

Tokion paralympialaiset piti alun perin järjestää elo-syyskuun vaihteessa 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi ne siirtyivät vuodella eteenpäin. Uudet päivämäärät kisoille ovat 24.8.–5.9.2021.

Lähde Paralympiakomitea.