Kesäisessä Finnderbyssä on jokaiselle jotakin

1.6.2010

36. Finnderby presented by Agrimarket 5.-7.6.2009

Finnderbyssä jokaiselle jotakin

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Ypäjä on taas kaikkien ratsastajien kohtauspaikka. Perinteinen Finnderby tarjoaa kolmena päivänä ohjelmaa aamusta illan suuhun. Tapahtumassa nähdään kansainvälistä este- ja kenttäratsastusta sekä kansallisia koululuokkia. Lisäksi mukana on kansallisia luokkia maan parhaille poniratsukoille ja paljon muuta nähtävää. 

Tapahtumassa nähdään yhteensä 8 esteluokkaa, 2 kaksi kenttäluokkaa osakokeineen ja 5 koululuokkaa. Kilpailun palkintosumma kohoaa yhteensä noin 30.000 euroon. 

Esteillä urheilullisesti kiinnostavimpia huippuhetkiä ovat perjantain 140 cm:n luokka, lauantain GP ja tietenkin sunnuntain haasteellinen Finnderby-luokka. Derbyluokan pitkä, erikoisesteitä sisältävä rata yllättää vaativuudellaan vuodesta toiseen ja luo kilpailuun ainutlaatuisen tunnelman, jonka voi kokea vain Ypäjällä. 

Kansainvälisessä kenttäkilpailussa nähdään Suomen ja lähialueiden parhaimmistoa: katsojien kannalta kiinnostavin lienee lauantain vauhdikas maastokoe. Perinteitä huokuva Mannerheim-kenttäkilpailu ratsastetaan ns. kahden tähden luokkana. 

Koulukisakin kokoaa Ypäjälle kotimaan kärkiratsastajia: vaativimmat luokat ovat lauantaina Tapiola Small Tourin osakilpailu Intermediate I ja sunnuntain Intermediate II.
 
Hinnat alas

Pääsylippujen hinnat on vedetty niin alas kuin suinkin mahdollista. Aikuisten lippu maksaa päivästä riippuen 15  25€, nuori 10-15-vuotias katsoo kisaa kympillä per päivä, ja alle 10-vuotiailta ei peritä pääsymaksua lainkaan.. Kahden päivän liput ja perheliput ovat vielä selvästi näitäkin edullisempia. Myös ryhmille on omat alennuksensa. Hinta putoaa edelleen, jos liput varaa ennakkoon. Ennakkomyynti päättyy 8. toukokuuta.
 
- Elämme Suomessakin hankalaa aikaa. Haluamme, että mahdollisimman monet  myös nuoret ja perheet - pystyvät silti näkemään Finnderbyn. Hintatason ei enää pitäisi olla este: samalla pääsylipulla voi seurata kisaa koko päivän, toteaa Hevosopiston toimitusjohtaja Petri Meller.

Portilta lipun voi lunastaa myös Luottokunnan ja Smartumin virikeseteleillä.

Koop Arponen illanvieton tähti

Finnderbyn illanvietto on uudistettu kokonaan. Ehdoton kohokohta on Idols-tähti Koop Arponen, joka nousee bändeineen Opistohalliin rakennetulle estradille lauantai-iltana.   

- Muutamme koko illanvieton ajatuksen. Tavallaan haluamme tässäkin palata aikaan, jolloin illanvietto kokosi kaikki ratsastajat ja myös yleisön yhteen. Opistohallin pohja levytetään ja osa tilasta muutetaan ravintolaksi. Osa alueesta rajataan nuoremmalle konserttiyleisölle, joten myös he ovat tervetulleita kuuntelemaan Koopia, kertoo Meller.

Edullinen hintapolitiikka jatkuu myös illanvietossa. Pääsylipun hinta ilman illallista on 15€. Parhaat paikat on varattu illalliskortin lunastaville. Ennen tähtiohjelman alkua klo 19  21 tarjoillaan illallinen seisovasta pöydästä. Illalliskortti pitää sisällään myös pääsylipun, jolloin koko paketin hinta on 40€.

Illanvieton pääsylippuja ja illalliskortteja on myynnissä rajattu määrä, joten ne kannattaa varata etukäteen. Ennakkomyynti alkaa toukokuun alussa: tarkemmat tiedot löytyvät Hevosopiston nettisivuilta.

Paljon muuta koettavaa

Itse kilpailun lisäksi yleisölle tarjotaan paljon muuta nähtävää. Opastetut kävelykierrokset vanhalla Siittolanmäen alueella ovat vuodesta toiseen vetäneet yleisöä. Niinpä niitä järjestetään tälläkin kertaa, jokaisena kilpailupäivänä. Kierros on maksuton.

Suomen Hevosurheilumuseossa on esillä näyttely "Karjalan Ratsujääkärirykmentti 1918", joka kertoo ratsurykmentin perustamisvaiheista ja samalla maamme ratsastuskulttuurin syntyvaiheista. Museo on avoinna kaikkina kolmena päivänä. Hevosurheilumuseo sijaitsee vanhan tallialueen tuntumassa kävelyetäisyydellä kentältä. Derbyn pääsylipulla museokäynti on maksuton.

Lapsiperheiden viihtyvyyttä ajatellen kilpailualueella on lapsiparkki, josta vastaa Mannerheimin lastensuojeluliiton Ypäjän osasto. Jos kisaväsymys iskee, lapset voi siis turvallisin mielin jättää osaavaan hoitoon.

Kaksi kansainvälistä suurtapahtumaa peräkkäin

Finnderby järjestetään nyt jo 36. kerran. Kilpailun järjestäjinä ovat Hevosopiston lisäksi Ypäjän Ratsastajat ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry.

Tapahtuman laajuus ja mm. uudet palvelut  esim. ravintoloissa ja illanvietossa  teettävät töitä. Järjestäjille on melkoinen haaste vetää ensin Finnderbyn 3 päivän ja 3 lajin kilpailu, kun heti seuraavalla viikolla Ypäjällä käynnistyy 5 pienemmän, nousevan lajin kansainvälinen tapahtuma. Jälkimmäinen on ensimmäinen laatuaan, ja toteutettu maailmallakin tässä mittakaavassa vain MM-tasolla.
 

Ohjelma:

Perjantai 5.6. alkaen klo 10
Esteratsastus: 115 cm poneille (kans.), kansainväliset luokat 130 cm ja 140 cm
Kenttäratsastus: koulukokeet, kansainväliset luokat CCI* ja CCI** (Mannerheim-kilpailu),
Kouluratsastus: Prix st Georges (kans.)

Lauantai 6.6. alkaen klo 9
Esteratsastus: 120 cm poneille (kans.), kansainväliset luokat 130 cm ja GP 140 cm
Kenttäratsastus: maastokokeet, kansainväliset luokat CCI* ja CCI** (Mannerheim-kilpailu)
Kouluratsastus: Vaativa B junioreille ja Intermediate I, Tapiola Small Tour osakilpailu

Sunnuntai 7.6. alkaen klo 9
Esteratsastus: kansainväliset luokat 135 cm ja Finnderby 135 cm
Kenttäratsastus: estekokeet CCI* ja CCI** (Mannerheim-kilpailu)
Kouluratsastus:  Vaativa B, 7-vuotiscupin 1. osakilpailu ja Intermediate II