Kesälajeille lähes neljä miljoonaa euroa tehostamistukea: joukossa koulu- ja pararatsastus

30.11.2020

Henri Ruoste, Katja Karjalainen ja Pia Reitti saivat Olympiakomitean huippuyksilötukea kohti Tokiota.

Henri Ruoste ja Kontestro DB, kuva LL Foto.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tukipäätökset vuodelle 2021. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 937 536 euroa.

Vuosi 2020 on ollut maailmanlaajuisen koronaviruspandemian takia poikkeuksellinen myös huippu-urheilussa. Kesälajien olympiadin piti huipentua heinä–elokuussa Tokiossa olympialaisilla ja kuukautta myöhemmin paralympialaisilla, mutta kisojen siirron takia nyt ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten.

Tämä näkyy myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön jakamissa kesälajien tehostamistuissa. Kun valtaosalle yksilölajeista olympiavuosi on kalenterikierron tärkein, huippu-urheilusuunnitelmat vuodelle 2021 noudattelevat pääosin samoja linjoja kuin vuosi sitten.

– Tämä koskee toki vain lajeja, joiden selkeä pääkilpailu on olympialaiset. Meillä on tukiohjelmissa myös joukkuepelejä, ei-olympialajeja ja muutamia ammattilaispainotteisia olympialajeja, joiden toiminta ei ole niin olympiakeskeistä. Näiden lajien kanssa yhteistyötä on jatkettu vielä selkeämmin pidemmällä tähtäimellä ja tulevan strategiakauden tavoitteiden suunnassa, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painottaa.

Olympiakomitean tukipäätöskoonti ja lisätietoa huippu-urheilutuista: 
https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/huippuvaiheen-ohjelma/valmennuksen-tukijarjestelma/  

Katja Karjalainen - Dr Doolittle, SM 2020, kuva Hanna Heinonen.

Koulu- ja pararatsastajat tuen piirissä

Kouluratsastaja Henri Ruosteelle myönnettiin 5 000 euroa olympialajin huippuyksilötukea. Ruoste on ratsastanut Suomelle maapaikan Tokioon ja tehnyt tänä vuonna erittäin vahvan, nousujohteisen kauden hevosellaan Kontestro DB, vaikka koronatilanne on rajoittanut huomattavasti mahdollisuuksia kansainväliseen kilpailemiseen.

Pararatsastus sai tehostamistukea 29 500 euron kokonaissumman. Huippuyksilötuki kohdentuu Katja Karjalaiselle ja Pia-Pauliina Reitille. Karjalainen on ratsastanut Tokioon Suomelle maapaikan ja Reitillä on henkilökohtainen FEIn paikka.

Lisäksi Pariisiin 2024 valmistautumiseen myönnettiin ryhmätukea, joka kohdistuu urheilijoihin Jessica Kerttunen, Jaana Kivimäki ja Sanna Koskiluhta.

Tokioon valmistautumista tuetaan myös paralympiavalmentajatuella, maajoukkuevalmentajana Janne Bergh. Lisäksi tukea saadaan osallistuvan asiantuntijuuden tehostamiseen ja lajiryhmävastaavan toimintaan.

Pia-Pauliina Reitti ja Supremo EM-radalla 2019, kuva Peter Nixon.

KESÄLAJIEN TUKIPÄÄTÖKSET 30.11.2020

Ratsastus
Tukiohjelma: Yksilötukiohjelma
Tehostamistuen kokonaissumma: 5 000 €

Tuen kohdentuminen:
- Olympialajin huippuyksilötuki: Henri Ruoste

PARALYMPIALAJIT

Pararatsastus
Tukiohjelma: Investointilaji
Tehostamistuen kokonaissumma: 29 500 €

Tuen kohdentuminen:
- Paralympialajin huippuyksilötuki: Katja Karjalainen, Pia-Pauliina Reitti
- Pariisin 2024 valmistautumiseen kohdistuva ryhmätuki (kohdistuu urheilijoihin: Jessica Kerttunen, Jaana Kivimäki, Sanna Koskiluhta)
- Tokioon valmistautuviin ratsukoihin kohdistuva tuki
- Paralympiavalmentajatuki: Janne Bergh
- Osallistuvan asiantuntijuuden epäsuora tehostamistuki, urheiluakatemiat
- Lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla