Kivimäelle vammaisratsastuksen PM-hopeaa ja -pronssia

1.6.2010

Kouvolalainen Jaana Kivimäki, 34, ratsasti tammalla Collectedcanter hienosti hopealle ja pronssille vammaisratsastuksen PM-kilpailuissa Tanskassa. Sijoitukset tulivat 1b-luokassa, jossa ratsastetaan kouluratsastusohjelma käynnissä ja ravissa. Kilpailuissa jaettiin kahdet PM-mitalit, 1B-ohjelmasta tuli hopeaa lauantaina sekä 1B-vapaaohjelmasta eli küristä pronssia sunnuntaina 66-67 prosentin hienolla tulostasolla. PM-kultaa molemmissa otti Tanskan Stinna Tange Kaastrup ratsulla Labbenhus Snøvs.

- Olen ällikällä lyöty, lähdin kyllä hakemaan mitalia, mutta vastus täällä on niin kova, että ne tulivat positiivisina yllätyksinä. Olen erittäin tyytyväinen, kilpailu ei olisi voinut mennä meiltä paremmin. Tämä on äärettömän hieno kisapaikka, kaikki on tosi hyvin järjestetty, Kivimäki iloitsee.

 Valkealasta Kouvolasta kotoisin olevan ratsastajan saksalaissyntyinen hannovertamma "Tytsy" on vasta kahdeksanvuotias.

- Tytsy on kilpahevosena äärettömän kuuliainen, vaikka minulla ei ole käytössä jalkoja, se siirtyy pelkällä äänellä käyntiin ja raviin. Sillä on tosi hyvät keskiravit ja se on energinen, liikkuu itse eteenpäin. Käynnissä sillä saisi olla vielä lisää pontta. Se on varmasti parhaimmillaan vasta parin vuoden päästä, välillä se vielä sinkoilee ja saa sätkyjä, se on vielä sen verran vauva, luultavasti näiden kisojen nuorin hevonen, Kivimäki kertoo.

Ratsastajan kauden pääkilpailu on EM-kisat elokuussa ja tähtäimessä ovat Lontoon paralympailaiset 2012. Seuraavan kerran ratsastaja kilpailee Ypäjällä YES2009-kisoissa kahden viikon päästä.

Pekingin paralympialaisissa menestynyt vammaisratsastajamme Katja Karjalainen oli ruunalla Callan 1b-luokassa neljäs ja vapaaohjelmassa kuudes. Kilpailuissa ratsastettiin joukkueohjelma perjantaina, jossa Kivimäki oli toinen ja Karjalainen kolmas.

- Kokonaisuutena kilpailu meni hyvin, mutta Katjan isokokoinen "Pörri" kärsi kisa-areenan upottavasta pohjasta, jäi muodoltaan pitkäksi ja pohkeen eteen. Verrytellyssä normaalipohjalla se liikkui hyvin, mutta upposi kilpailukentällä, ja ratsukon normaalit seiskat olivat täällä kutosia, toteaa paikalla mukana ollut maajoukkuevalmentaja Arto-Pekka Heino.

- Jaana teki ehyet ohjelmat, joissa oli vain pari pientä tahtirikkoa. Kokonaisuutena Tytsy oli rento ja hyvässä muodossa etenevä. Se on köykäinen hevonen, jolla pohjan raskaus ei vaikuttanut suoritukseen. Käytimme täällä ensimmäistä kertaa Katjan Pörriä kentän laidalla seurahevosena, mikä rauhoitti Jaanan tammaa, joka yleensä käy aika kuumana, hän jatkaa.

CPEDI3* / CPEDI4* Nordic Championship, Vallensbaek  29.-31.5. 

Tuloksia su 31.5.
Luokka 1B, vammaisratsastuksen henkilökohtainen Pohjoismaiden mestaruus, kür eli vapaaohjelma, lähti6.
1) Stinna Tange Kaastrup / Labbenhus Snøvs , DEN 73,444%
2) Kerstin Larsson-Englund / Nerine, SWE  67,611%
3) Jaana Kivimäki, Collected Canter, FIN  67,500%
…6) Katja Karjalainen / Callan, FIN 64,056%

Tuloksia la 30.5.
Luokka 1B, ohjelma 1B, vammaisratsastuksen henkilökohtainen Pohjoismaiden mestaruus, lähti 6.
1) Stinna Tange Kaastrup /Labbenhus Snøvs , DEN 69,524%
2) Jaana Kivimäki, Collected Canter, FIN  66,286%
3) Kerstin Larsson-Englund / Nerine, SWE  65,238%
4) Katja Karjalainen / Callan, FIN 63,429%

Tuloksia pe 29.5. Joukkuekilpailu 1b, lähti 6 sijoittui 2.
1) Stinna Tange Kastrup / Labbenhus Snøvs, DEN 70,5%
2) Jaana Kivimäki / Collected Canter, FIN 65,9 %
3) Katja Karjalainen / Callan FIN 65,2 %

Järjestäjän sivut, täydet tulokset: www.sivklub.dk

Taustatietoa Jaana Kivimäki

Kotipaikka Kouvola, Valkeala, s. 1974. Sairaseläkkeellä. Aloitti ratsastuksen kuusivuotiaana. Kilpaili  ennen loukkaantumistaan menestyksellä este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla asti ja kouluratsastuksessa aluetasolla. Loukkaantui vuonna 2004 hevoskuljetusauton lastaussillan romahdettua päälle, jonka seurauksena oli alaraajojen halvaantuminen. Nousi pian uudelleen ratsaille ja vaihtoi kilpalajin vammaisratsastukseen eli sovellettuun kouluratsastukseen. Kahden lapsen äidin tavoitteena Lontoon paralympialaiset 2012. Hevosen ratsuttaja ja ratsastajan avustaja tämän veljen vaimo Nina Kivimäki.

Menestyksiä kaudella 2009
CPEDI Mannheim, 2. sija 1B-vapaaohjelmassa

Menestyksiä kaudella 2008
Epävirallinen PM-kilpailu, Tanska 2. sija joukkueohjelmassa

Collectedcanter
Saksalaissyntyinen ruunikko hannovertamma, s. 2001. Isä Rotspon, emä Laetitia, emän isä Lemon Park. Omistaa Jaana Kivimäki, kasvattaja Ilsemarie Wrede.