Klimke kenttäkisan johtoon, Swindells putosi maastoradalla

15.9.2018

Ingrid Klimke ratsasti maastoradan täsmälleen ihanneajassa ja nousi MM-kenttäratsastuksen johtoon. Pauliina Swindells jouduttiin hylkäämään.

Pauliina ja Ferro S mehiläisesteellä, josta puhuttiin paljon etukäteen. Kilpailussa este toimi hyvin. Kuva: SRL / Peter NIxon.

Klimke johtoon, Swindells putosi Ferron satulasta

MM-kenttäratsastuksen maastokoe oli hurjaa urheilua. Mark Phillipsin suunnittelema maastorata oli sopivan haastava ja tarjosi katsojille paljon nähtävää. Hyvän maastoradan tunnistaa siitä, että se aiheuttaa ratsastajille paljon päänvaivaa, mutta hevoset ymmärtävät tehtävät ongelmitta. Moni on valmis sanomaan, että lauantain rata oli juuri sellainen.

Kolme ensimmäistä radalle lähtenyttä ratsukkoa selvitti radan ilman estevirheitä. Ensimmäiset ratsastajat pääsivät maaliin kuivina, mutta sen jälkeen saatiin myös toistuvia sadekuuroja. Radan pohja piti niistä huolimatta hyvin, sillä golf-kentälle rakennettu reitti oli salaojitettu.

Kisan alussa eniten ongelmia aiheutti toinen vesieste, josta suorin tie ulos oli hyppy vesiputousseinämän yli. Osa hevosista ei kiinnittänyt erityisempää huomiota liikkuvaan veteen, mutta joidenkin hevosen mielestä este oli niin pelottava, ettei sitä voinut hypätä. Kilpailun edetessä yhä useammat valitsivat tällä esteyhdistelmällä hitaamman reitin, jossa ei tarvinnut hypätä vesiputousseinämää.

Koulukokeen ylivoimaisesti paras ratsukko Julia Krajewski – Chipmunk aloitti upeasti, mutta kulmayhdistelmällä hevonen valui esteen ohi, ja haave henkilökohtaisesta kultamitalista sai jäädä taakse. Saksan monipuolinen huippuratsastaja Ingrid Klimke luotsasi ratsunsa Hale Bobin maaliin virheittä sekunnilleen ihanneajassa ja otti kärkipaikan. Toisena on Iso-Britannian Rosalind Canter – Allstar B. Kolmantena on Irlannin Sarah Ennis – Horseware Stellor Rebound. Joukkuekilpailussa kärkipaikkaa pitää alustavien tulosten jälkeen Iso-Britannia ennen Irlantia ja Ranskaa.

Maastoradan korkeuserot tekivät siitä todella haastavan. Usein laskeutumispaikat olivat selvästi ponnistuskohtia alempana. Kuva: SRL / Peter Nixon.

Pauliina Swindells ja Ferro hyppäsivät 13 ensimmäistä estettä virheittä. Ferro S oli kovin vahva ja Pauliina joutui pidättelemään sitä aika paljon. Esteellä 14, joka oli yhdistelmä erilaisia kulmia, Ferron hyppy sisään sarjalle epäonnistui ja hevonen luisui B-osan ohi. Pauliina putosi kyydistä, muttei onneksi loukannut itseään. Ferro jatkoi maastorataa jonkin aikaa yksinään, kunnes se saatiin kiinni.

- Ferro oli tosi vahva koko alkuradan. Sillä on valtavan iso laukka, ja jouduin pidättelemään sitä aika tavalla, että sain etäisyydet toimimaan.

- Tuolla yhdistelmällä oli a- ja b-osien väli sellainen, että siinä piti valita 4 tai 5 laukka-askelta. Edellinen samanlainen väli oli mennyt helposti neljällä, joten päädyin tavoittelemaan samaa määrää tälläkin yhdistelmällä. Ferro kuitenkin lähti a-osalla hyppyyn liian aikaisin ja osui mahastaan esteeseen. Siinä minulta katosi tasapaino ja putosin ennen b-osaa.

- Ferro jatkoi matkaa vielä pari kilometri ja hyppeli matkallaan pari metriä korkeiden mainostaulujen yli, ennen kuin se saatiin kiinni. Eläinlääkärit tarkistivat sen ja lääkärit minut, ja olemme molemmat täysin kunnossa, Pauliina kertoo.

- Pudottuani haukoin hetken happea maassa, kun airbag-turvaliivi laukesi. Se on niin tiukka, ettei sitä oikein saa itse avattua siinä tilanteessa ja estetuomareilla kesti hetken ennen kuin he tajusivat tulla auttamaan minua, Pauliina nauroi.

Kilpailun päättävät hevostarkastus ja rataestekoe, joka käydään poikkeuksellisesti vasta maanantaina. Sunnuntaiksi Tryoniin on ennustettu rankkasateita, joten kilpailun myöhästyttämisestä päätettiin jo ennen maastokoetta.

Henkilökohtainen kilpailu, alustavat tulokset maastokokeen jälkeen: 1) Ingrid Klimke – SAP Hale Bob OLD GER -23,30, 2) Rosalind Canter – Allstar B GBR -24,60, 3) Sarah Ennis – Horseware Stellor Rebound IRL -26,30, 4) Thibault Vallette LT Col FRA – Quing du Briot ENE HN FRA -26,80, 5) Astier Nicolas – Vinci de la Vigne FRA -27,20.

Täydelliset tulokset: https://live.rechenstelle.de/2018/tryon/leaderboard01.html

Joukkuekilpailu, alustavat tulokset maastokokeen jälkeen: 1) Iso-Britannia -80,80, 2) Irlanti -87,50, 3) Ranska -91,80, 4) Japani -100,90, 5) Australia -112,20.
Täydelliset tulokset: https://live.rechenstelle.de/2018/tryon/nationcup01.html

Ingrid Klimke oli koulukokeessa toisena, mutta nousi johtoon maaston jälkeen. Kuva: FEI / Christophe Tanire.