Koululaiskysely 2020: Alakouluissa ratsastus ykkössijalla tyttöjen toiveharrastuksena, yläkouluissa viidentenä

17.12.2020

Koululaiskysely 2020: Tyttöjä kiinnostavat kuvataide, ruuanlaitto ja eläinharrastukset – poikia mopot, pelit, parkour ja jalkapallo

Ratsastuskeskus Viikin oppilaita, kuva Sonja Holma

Tiedote: Opetus- ja kulttuuriministeriö  

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyyn osallistui ennätykselliset 197 040 lasta ja nuorta. Tämä on merkittävä verkkopohjaisen kuulemisen saavutus niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Kyselyyn osallistui useampi kuin joka kolmas perusopetuksen oppilas (35 % kaikista oppilaista). Koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Peräti 55 % haluaa aloittaa jonkun uuden harrastuksen.

Koululaiskyselyllä kysyttiin lasten ja nuorten harrastustoiveita koulupäivän yhteydessä. Kysely lähettiin kaikkiin eli 2 229 maamme ala-ja yläkouluihin. Koululaiset saivat valita suosikkiharrastuksiaan ja harrastuksia, joita haluaisivat kokeilla 76 harrastuksen valikoimasta.

Tuloksena oli, että koululaisista 55 % haluaa aloittaa jonkun harrastuksen. Joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Heistä yli 60 % haluaisi aloittaa harrastamisen. 

Alakoululaisten toiveharrastuksia ovat: parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu/laskettelu ja jalkapallo. 

Yläkoululaisten suosikit ovat kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu/jousiammunta, mopon korjaus ja biljardi. Yläkoululaiset pojat saisi varmasti mukaan, jos kouluun saataisiin mopon korjauskerho. 

Tytöillä ja pojilla on eri toiveharrastukset. Tyttöjen toiveena on ratsastus, ruuanlaitto, kuvataide, eläinkerho, tanssi, kiipeily ja agility. Pojilla kärjessä ovat parkour, pelisuunnittelu/koodaus, jalkapallo, mopon korjaus, BMX-pyöräily/maastopyöräily, metsästys ja lumilautailu/laskettelu. 
Tytöillä on kiinnostusta kokeilla myös mm. elokuvakerhoa, kädentaitoja, muotipiirtämistä ja valokuvausta; pojat taas mm. historiakerhoa, arkkitehtuuria sekä media-, video- ja valotaidetta. 

- Haluan kiittää jokaista koululaista vastaamisesta sekä rehtoreita ja opettajia tuestanne kyselyn toteuttamisessa. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastukseen. Se tuottaa iloa sekä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia. Tämä on hallituksen päättämän harrastamisen Suomen mallin tavoite. Harrastuskysely on loistava alkusysäys sille, että koulupäivien yhteyteen tulee lasten ja nuorten toiveiden mukaisia harrastuksia, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. 

Koululaiskysely on osa harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Harrastukset valitaan Koululaiskyselyn tai muun lasten ja nuorten kuulemisen perusteella.

Suomen malli käynnistyy osassa kuntia ensi vuoden alussa. Seuraava haku kunnille aukeaa viimeistään maaliskuun alussa ja koskee syksyllä alkavia harrastuksia. 

Koululaiskysely järjestettiin nyt neljättä kertaa. Edellinen osallistumisennätys vuodelta 2017 parani 77 000 vastauksella.     

Koululaiskyselyn 2020 tulosten esittelyä

HUOM! Esittelykalvoista käy ilmi, että ratsastus on Koululaiskyselyssä 2020 alakouluissa ykkössijalla tyttöjen toiveharrastuksena ja yläkouluissa viidentenä!