Kouluratsastaja Emma Kanervan taidot punnittiin – voitto Hampurin Derbyn hevostenvaihtofinaalissa!

14.5.2018


Emma Kanerva - Heartbreaker, kuva LL-Foto.de, Lars Lewandowski

Kouluratsastaja Emma Kanervan taidot punnittiin
– voitto Hampurin Derbyn hevostenvaihtofinaalissa!

Kouluratsastaja Emma Kanerva päätti menestyksekkään kisaviikonloppunsa upeaan voittoon Hampurin Derbyssä sunnuntaina. Neljän tähden kansainvälinen kilpailu huipentui kolmen ratsukon kesken ratsastettuun finaaliin, missä kaikki kilpailivat omien hevosten ohella toistensa ratsuilla lyhyen GP ohjelman.

- On tässä nyt vähän sulattelemista, ei oikein todeksi usko, aikamoista juhlahuumaa. Palkintoseremonioita oli kaksi ja oli tosi hienoa kuulla Maamme-laulu molemmissa. Iso seremonia pääareenalla oli upea, vaikka hevoselle vähän jännittävä, katsojia oli todella paljon. Sitten oli median haastatteluja ja juhlittiin vielä tallilaisten kanssa, myös vanhempani ja siskoni ovat täällä, Kanerva hengähtää paikan päältä vihdoin tavoitettuna – hän istahti hetkeksi odottamaan hevosauton saapumista.

Kanerva oli 60:s Derbyn voittaja. Tänä vuonna historiallista tapahtumaa seurasi paikan päällä 92.000 katsojaa.

Kanssakilpailijan hevoseen oli vain hetki aikaa tutustua, hakea tuntuma ja saada yhteistyö toimimaan. Kanerva näytti todellisen taitonsa ratsastajana ja vei kilpailuissa voiton kaikkiaan neljän pisteen kaulalla.

- Kilpailu oli aika jännittävä ja haastava, ja eteni tiukkaa tahtia. Ennen rataa oli vain viisi minuuttia aikaa tutustua toisten hevosiin, eli piti aika nopeasti kokeilla, miten hevonen voisi toimia, miten tekevät laukanvaihdot, tulevat takaisin piruettiin. On todella haastavaa ratsastaa GP noin lyhyen tutustumisen jälkeen, mutta rata oli ihan kiva, ei niin pitkä kuin yleensä, mutta mukana kaikki elementit, piaffet, passaget, piruetit, vaihdot ja sulut, Kanerva kertoo.

- Olen ratsastanut koko ajan paljon erilaisia hevosia, kuten varmasti muutkin, ja omalta kohdaltani uskon, että siitä on oli paljon hyötyä. Normaalioloissa käytän aika paljon aikaa hevoseen tutustumiseen, nyt ei ollut aikaa ottaa pehmeää laskua. Piti yrittää edetä hevosen mukaan, esimerkiksi laukanvaihdoissa joka ratsastajalla on oma tyylinsä ja kaikki tekevät ne vähän eri tavalla. Kun vaihtaminen ei onnistunut minun avuillani, mietin vain miten löytäisin tien saada hevonen ymmärtämään mitä haluan.

Kanerva luotsasi omalla ratsunsa, 14-vuotiaan hannoverruuna Heartbreakerin, hevosen luokan parhaisiin pisteisiin (73,97%) samoin kuin Australian Kristy Oatleyn Qualian (67,6). Saksan Jan-Dirk Gießelmann ratsasti oman Real Dancerinsa reilulla prosenttiyksiköllä Kanervan tuloksen ohi, mutta suomalaisratsastaja vei kokonaiskilpailun nimiinsä lopulta pistein 214,699 ja kuittasi samalla 7.000 euron palkintosumman. Gießelmann oli toinen (210,666) ja Oatley kolmas (207,600). Lisäksi Heartbreaker sai toiseksi parhaana hevosena 5.000 euroa.

- Kaikki kolme hevosta olivat aika erilaisia. Dirkin hevonen oli tosi iso, mutta sen kanssa löysin nappulat nopeammin, Kristyn hevosen kanssa kesti vähän pidempään. Kristyllä itsellään oli joku virhe oman hevosensa kanssa, mutta oli meilläkin pieniä väärinkäsityksiä, eikä pisteissä ollut meillä nyt niin paljoa eroa, Kanerva toteaa vaatimattomaan tapaansa.

Kilpailuun karsi mukaan kärkikolmikko torstain Grand Prix´stä, jossa starttasi 25 ratsukkoa. Kanerva oli siinä kolmas Heartbreakerilla ja neljäs Dambacu Nl:llä, jolla hän sijoittui myös lauantai-illan vapaaohjelmassa hienosti toiseksi.

Kyra Kyrklund: iso sulka suomalaisten hattuun!

Kouluratsastuksen suomalainen suurnimi Kyra Kyrklund arvostaa Kanervan saavutusta suuresti.

- Hieno juttu että Emma voitti! Minusta uskomatonta, että meitä suomalaisia naisia on nyt kolme, jotka ovat voittaneet hevosvaihdossa, minä kaksi kertaa, Jenny Eriksson kerran ja nyt Emma. Ei voi muuta kuin todeta että suomalaiset osaavat ratsastaa. Hevosvaihto vaatii taidon lisäksi myöskin paljon sopeutumista! Täytyy nopeasti tuntea ja päättää mitä hevosilta voi odottaa tai vaatia. Tämä oli iso sulka suomalaisen ratsastuskoulutuksen hattuun! Me voimme voittaa, jos meillä on oikeat hevoset!

Kyra Kyrklund, kuva Sonja Holma

Seuraavan kerran Kanerva kilpailee Tanskan Uggerhalnessa kahden viikon päästä, missä Suomen joukkue osallistuu maiden väliseen Nations Cup -kilpailuun. Hänen ohellaan joukkueessa edustavat tuore PM-hopeamitalisti Mikaela Lindh – Bellissimo L, Elisabet Ehrnrooth - Wizard II, Stella Hagelstam -New Hill Julitrea ja Emma Kanerva - Dambacu NL.

Kanerva, 33, on kokenut arvotason kilpailija, joka on edustanut Suomea Lontoon olympialaisten ohella MM-kilpailuissa ja kolmesti EM-tasolla. Hän on kotoisin Hyvinkäältä ja syntyisin Mikkelistä.

Kanerva työskentelee kilparatsastajana, valmentajana ja ratsuttajana Reistall Klövensteenillä Schenefeldissä Saksassa lähellä Hampuria, ja hänellä on tallin yhteydessä myös oma yritys.

13.5. Kouluratsastusta CDI4* Hampuri, Saksa / www.engarde.de

Almased Deutsches Dressur-Derby, kolmen ratsukon keskeinen hevosenvaihtokilpailu
1) Emma Kanerva, FIN 214,699 / 7.000€

2) Jan-Dirk Gießelmann, GER 210,666 / 5.000€

3) Kristy Oatley, AUS 207,600 / 3.000€

Täydet tulokset: http://results.hippodata.de/2018/1452/docs/prfg_35_erg.pdf

Kansainväliset tulokset ja esittely FEI:n sivuilla: LINKKI
Ratsastajan FB-sivu: https://www.facebook.com/Emma-Kanerva-401960219819880/