Kouluratsastajat eivät yltäneet parhaimpaansa Hagenin EM-kilpailuissa – Henri Ruoste ja Kontestro kuitenkin finaaliin

10.9.2021

Henri Ruoste ja Kontestro Db eivät päässeet aivan parhaimpaansa ensimmäisessä henkilökohtaisessa mitaliluokassa, Grand Prix Specialissa, Hagenin Euroopan mestaruuskilpailuissa. Äärettömän lahjakas ratsukko sai tuomareilta parhaimmillaan runsaasti yhdeksikköjä, mutta toisaalta jännittyneisyyden aiheuttamat pienet virheet laskivat joitain arvosanoja, harmittavasti myös 2,5 ja 3 kertoimen liikkeissä. Se riitti tiukassa kilpailussa tiputtamaan lopputulosta 74,894 prosenttiin ja sijoitusta 13:nneksi. Tulos riitti kuitenkin viemään ratsukon finaaliin.


Henri Ruoste ja Kontestro Db. Kuvat Peter Nixon.

 

”Hevonen meni vähän kuumaksi jo verryttelyssä. Paljon hyviä asioita tänään, mutta liian paljon virheitäkin. Se maksaa tietenkin heti pisteinä. Ja totta kai jännittyneisyys maksaa. Eilen oli paljon rennompi hevonen ja fiilis, ja silloin pääsee tietenkin vähän enemmän ratsastamaan", Ruoste totesi. 

”Kontestro ottaa niin paljon energiaa ulkopuolelta, se kävi aika kuumana jo verryttelyssä. Pätkittäin se oli ihan hyvin minun kontrollissani, mutta totta kai kaikki pienet virheet maksavat. Niitä ei saisi olla, jos haluaa päästä ylemmäs.”

Kultaa Grand Prix Specialissa voitti Tokion tuplakultamitalisti, saksalainen Jessica von Bredow-Werndl tammallaan TSF Dalera BB mahtituloksella 84,271 prosenttia. Hopeasta ja pronssista nähtiin tiukka taisto, kun kaikkien aikojen menestynein kouluratsastaja, saksalainen Isabell Werth Weihegoldilla kiilasi hopealle ennen tanskalaista Cathrine Dufouria Bohemianilla. Dufouria valmentaa Suomen kaikkien aikojen menestynein ratsastaja Kyra Kyrklund.

 

Mikaela Soratie ja Hot Casanova. 


Tänään ensimmäisenä Grand Prix Specialissa lähtenyt Mikaela Soratie ja Hot Casanova eivät saaneet itsestään parasta esiin kisa-areenalla. Hevonen vaikutti Grand Prix -suoritukseen verrattuna vaisulta. Siltä se tuntui ratsastajankin mielestä.

”Rata ei ollut sellainen sujuva, kuin mitä me osaamme tehdä. Tällaista tämä välillä on. Toissa päivänä teimme kauden parhaan tuloksen ja tänään huonoimman.”

”Hevonen tuntui niin hyvältä verryttelyssä, että se tuli todella yllätyksenä radalla, kun hevonen yhtäkkiä vaan ”tippui” minun edestäni. Normaalisti se on ihanasti aina menossa minun edessäni tuossa ohjelmassa. Ei tarvitse miettiä sitä, että lähteekö se esimerkiksi keskiraveihin. Nyt se oli ihan sen oloinen, että jokin oli hassusti.”

Vastaavanlainen ongelma ei ole aiemmin noussut esiin ratsukon suorituksissa, joten tilanne oli Soratielle outo. Ratsukolla on menossa vasta ensimmäinen kansainvälinen Grand Prix -kausi, kuten myös Emma Kanervan Greek Airilla.

”Urheilijana harmittaa hirveästi, ettei pystynyt esittämään parastaan, mutta tällä kertaa näin.”

Soratie ja Hot Casanova saivat 66,854 prosenttia ja sijoittuivat 29. Olosuhteet olivat Grand Prix Specialin alussa helteiset, kun pilvettömältä taivaalta porottava aurinko sai lämpötilan nousemaan 28 asteeseen.

Mikaela Soratie ja suomalaiseen FWB-kantakirjaan merkitty Hot Casanova ovat työskennelleet Englannissa määrätietoisesti kohti Hagenia. Juuri Hollantiin muuttanut Soratie oli mukana myös Rotterdamin EM-joukkueessa vuonna 2019. Hänelle semifinaalipaikka 30 parhaan joukossa oli iloinen yllätys.

 

Emma Kanerva ja Greek Air.

 

Emma Kanervan 10-vuotias Greek Air tuntui radalla väsyneeltä.

”Sekä henkisesti että fyysisesti”, Kanerva totesi pettyneenä.

”Verryttelyssä se oli vielä hyvä, mutta radalla jouduin auttamaan sitä todella paljon. Tiesin kyllä tänne tullessani, että se on vielä erittäin nuori”, kuvaili Kanerva tilannetta lupaavan nuorensa kanssa tänään.

Ratsukolle tuli radalla useampia isompia virheitä, jotka näkyivät pisteissä. Passagen kanssa oli ongelmia erityisesti alkuradasta. Lopputulos oli 65,319 prosenttia ja sijoitus 30.

Kanerva työskentelee Saksassa ammattiratsastajana ja edustanut Suomea kaksissa MM-kilpailuissa ja kolmissa EM-kilpailuissa ennen Hagenia. Hänen paras henkilökohtainen sijoituksensa on 22. tila Lontoon olympialaisissa.

Viidentoista kärkiratsukon vapaaohjelma musiikilla alkaa lauantaina klo 14 Suomen aikaa. Perjantaina ja lauantaina kilpaillaan myös U25-ratsukoiden Grand Prix, jossa on mukana Suomen nelihenkinen joukkue.

9.9. Kouluratsastustulokset EM Hagen, Saksa
Grand Prix Special
, lähti 30, 15 parasta finaaliin
Kultaa Jessica von Bredow-Werndl, TSF Dalera BB, GER 84,271%
Hopeaa Isabell Werth / Weihegold, GER 81,702%
Pronssia Cathrine Dufour / Bohemian, DEN 81,079%,
13) Henri Ruoste / Kontestro Db, FIN 74,894%,… 29) Mikaela Soratie / Hot Casanova, FIN 66,854%, 30) Emma Kanerva / Greek Air, FIN 65,319%

Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2021/fei-dressage-european-championship-2021-hagen-a-tw/resultlist_D02.html

Lähtölistat ja tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2021/fei-dressage-european-championship-2021-hagen-a-tw

 

Tanskan joukkueen valmentaja, prinsessa Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (vas.) ja Kyra Kyrklund. Kuva Kati Hurme.

 

Perjantaina ja lauantaiaamuna kilpaillaan jälleen U25-tasolla

U25 ratsukoiden lähtöajat 10.-11.9.
U25 Grand Prix,
lähtee yhteensä 53 ratsukkoa
Ryhmä A, perjantai 10.9.
Klo 10.40 Anna Tallberg ja Grevens Zorro
Klo 11.31 Susanna Therman ja Dragonheart
Klo 12.29 Lotta Luomajärvi ja Windsor V
Lähtölista: https://www.longinestiming.com/equestrian/2021/fei-dressage-european-championship-2021-hagen-a-tw/startlist_D06A.html

Ryhmä B, lauantai 11.9.
Klo 12.54 Nora Svensk ja Lammehaven´s Zadin
Lähtölista: https://www.longinestiming.com/equestrian/2021/fei-dressage-european-championship-2021-hagen-a-tw/startlist_D06B.html

 

Suomen joukkue
Stella Hagelstam, Helsinki – Sangraal, omistaja Shutri Vora
Emma Kanerva, Saksa – Greek Air, omistajat Emma Kanerva ja Gert Saborowski
Henri Ruoste, Saksa – Kontestro DB, omistajat Conquestrean JEA, Equeco GmbH ja Henri Ruoste
Mikaela Soratie, Iso-Britannia – Hot Casanova, omistaja Katja Kuistila
Joukkueenjohtaja Elisabet Ehrnrooth
Valmentaja Rien van der Schaft
Eläinlääkäri Eamon McLaughlin

U25-ratsukot
Lotta Luomajärvi, 22, Kirkkonummi – Windsor V, omistaja Anu Karinen
Nora Svensk, 22, Turku – Lammehaven´s Zadin, omistajat Pia ja Ari Svensk
Anna Tallberg, 25, Charlottenlund, Tanska – Grevens Zorro, omistajat Nissala Oy, Ritva ja Tero Vähäkylä
Susanna Therman, 25, Porvoo – Dragonheart, omistaja Susanna Therman
Joukkueenjohtaja Janne Bergh
Valmentaja Marko Björs valmentaja 

Ohjelma
10.9. Klo 9.00 Grand Prix, osa A – U25 henkilökohtainen kilpailu
11.9. Klo 9.00 Grand Prix, osa B – U25 henkilökohtainen kilpailu, henkilökohtaiset mitalit
        
 Klo 14.00 Grand Prix vapaaohjelma musiikilla – henkilökohtainen kilpailu 15 parhaalle, henkilökohtaiset mitalit
12.9. Klo 10.00 Grand Prix vapaaohjelma – U25 henkilökohtainen kilpailu 18 parhaalle, henkilökohtaiset mitalit

Tapahtuman nettisivu: https://psi-events.de/en/
Kilpailu seurattavissa maksullisella nettistriimillä: https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/onair

YLE lähettää TV2 lauantaina 11.9. klo 16.00 Grand Prix vapaaohjelman musiikilla. Selostus Inka Henelius.