Kyra hakee kahdeksatta olympiapaikkaansa

1.6.2010

Kyra Kyrklund ratsastaa Lontoossa maailmancupin osakilpailuissa Grand Prix´n ensi maanantaina ja Grand Prix Kürin tiistaina tähtäimessään paikka Pekingin kesäolympialaisiin, jotka kilpaillaan Hong Kongissa. Kyseessä on ratsastajan jo kahdeksas paikka olympiajoukkueessa. Kyrklund on osallistunut olympialaisiin viidesti minkä ohella hänet on nimetty joukkueeseen kahdesti, jolloin hän ei kuitenkaan ratsastanut hevosten loukkaannuttua.

- Max on tuntunut kotona hyvälle. Ratsastan sen lauantaina aamulla kotona, minkä jälkeen lähdemme Lontooseen kilpailupaikalle. Sunnuntaina on eläinlääkärin tarkastus, Kyrklund kertoo.

Kisapaikka ei ole hänen mukaansa optimaalinen Maxille, sillä verryttyalue on pieni ja kilpa-areenan pohja vaseliinimaisen raskas. Max väsähti Torinon EM-kilpailujen raskaalla pohjalla, ja Kyrklund aikookin muuttaa kengitystä Lontoon kilpailujen ajaksi, jolloin normaalikäytössä olevat orrelliset munakengät vaihdetaan tavallisiin hevosenkenkiin, joita on jo kokeiltu käytännössä.

Olympiaranking ratkaisee osallistumisoikeuden

Kouluratsastajia pääsee olympialaisiin mukaan 50. Paikoista 30 on varattu joukkueille, kaikkiaan kymmenen maata saa lähettää paikalle kolmihenkisen joukkueen. Tällä hetkellä joukkuepaikan ovat saaneet Hollanti, Yhdysvallat, Brasilia, Kanada, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia. Nämä maat eivät voi lähettää olympialaisiin yksittäisiä ratsukoita. Jäljelle jäävästä 20 yksittäisestä paikasta osa on varattu maantieteellisten alueiden parhaille ja järjestäjämaalle. Loput jaetaan ratsukoille FEI:n olympiarankingin perusteella.

Kyrklundin ja Maxin tulostaso on niin korkea, että ratsukolla tuskin on ongelmia olympiapaikan saamisessa. Kouluratsastuksen olympiarankingissa pisteitä saa rankingissa mukana olevien, vähintään kolmen tähden kilpailujen GP-luokista. Kilpailun taso tai sijoitus luokassa ei vaikuta, vaan kilpailusuorituksesta saatu tulosprosentti muunnetaan rankingpisteiksi.

Yhdestä kilpailutapahtumasta otetaan huomioon tulokset luokista GP, GP Special ja GP Kür, kuitenkin enintään kolmesta suorituksesta. Lontoossa rankingpisteitä saa molemmista luokista, joihin Kyrklund osallistuu. Koko rankingvuodelta lasketaan mukaan kahdeksan parasta tulosta. Tällä hetkellä Kyrklund on 291. sijalla olympiarankingissa, mutta mukana ovat pisteet vasta kahdesta suorituksesta. Olympiaranking sulkeutuu ensi toukokuun alussa.

- Tarvitsen neljä hyvää kisaa ja kahdeksan rataa. Lontoon jälkeen tarkoitus on startata seuraavan kerran Amsterdamissa ja sitten Neumünsterissa, Kyrklund sanoo. Amsterdamin maailmancupin osakilpailu ratsastetaan tammikuun lopulla ja Neumünsterin helmikuun puolivälissä.

TAUSTATIETOJA KYRKLUNDISTA

Kyra Kyrklund on syntynyt 30.11.1951 Helsingissä. Hän on menestyneimpiä kansainvälisiä kouluratsastajia ja valmentajia. Kyra asuu puolisonsa ja valmentajansa Richard White'n kanssa Iso-Britannian Coolhamissa, jossa heillä on oma valmennuskeskus. Pariskunta avioitui äskettäin, 23. marraskuuta. Kyrklund aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana ratsastuskoulussa Helsingissä. Hän on tällä hetkellä kouluratsastuksessa maailman rankinglistan kahdestoista hevosella Max.

Vain harva ratsastaja on yltänyt samaan kuin Kyrklund, joka on nostanut useita hevosia kansainväliselle GP-tasolle ja kilpaillut niillä sillä menestyksekkäästi. Kyra on tehnyt tämän mm. hevosilla Piccolo, Nör, Matador, Ramon Navaro, Edinburg, Vancouver, Flyinge Amiral, Midt-West Ibi-Light, Dakar, Patrick of Finland, Master, Asterix, Lillemarkens Arkibal, Andiamo Tyme ja Max. Kyrklundin tunnettuja nykyisiä ja entisiä valmennettavia ovat mm: Jan Brink, Emma Hindle, Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein and Imke Schellekens-Bartels.

Ratsu Max
Syntynyt 1995, ruunikko ruuna. Rotu SWB (swedish warm blood), isä Master, emänisä Alpenfürst.
Omistajat: Kyra Kyrklund,Yvette Conn ja Roy Moed

Merkittävimmät kilpailumenestykset

Olympialaiset
Moskova 1980: hevonen Piccolo; sija: 5.
Los Angeles 1984: Nör; 16.
Soul 1988: Matador; 5., joukkuesijoitus 6.
Barcelona 1992: Edinburg; 5.
Atlanta 1996: Flyinge Amiral: 28. 
(Kyrklund nimettiin myös Sydneyn olympialaisiin 2000 sekä Ateenaan 2004, mutta hänen hevosensa Lillemarkens Arkibal ja Andiamo Tyme eivät olleet kunnossa).

MM-kilpailut
Aachen 2006: Max; GP Kür sija 7., GP Special 12.
Tukholma 1990: Matador; 2.
Haag 1994: Edinburg; 4.
Rooma 1998: Flyinge Amiral; 10, joukkuesijoitus 7.

Maailmancupin finaalit
Pariisi 1991: Matador; 1.
Göteborg 1993: Edinburg; 3.
's-Hertogenbosch 1997: Flyinge Amiral; 5.
Göteborg 1998: Master; 6.
Las Vegas 2007: Max 4. sija GP Kür, 3. sija GP

Euroopan mestaruudet
Lipica 1993: Edinburg; 4.
Mondorf les Bains 1995: Flyinge Amiral; 10.
Verden 1997: Flyinge Amiral; 9, joukkuesijoitus 9.
Hagen 2005: Max, 12.
Torino 2007: Max,19. 

Suomen mestari
 - SM-kultaa 11 kertaa

Lisätietoa Kyrasta
Kyrklundin kotisivut: http://www.kyrak.com/ 
Taustatietoa FEI:n sivuilta: http://www.horsesport.org/biographies/browse/detail.htm?sub=biographies&active=biographies1&rider_id=10011478&discipline=Dressage  

Lontoon maailmancupin osakilpailu:
CDI-W Lontoo, Olympia 17.-22.12.
Grand Prix ratsastetaan maanantaina 17.12. alkaen klo 13 ja Grand Prix Kür, vapaaohjelma musiikin tahtiin, tiistaina 18.12. alkaen klo 20.45. Ajat ovat paikallista aikaa.
Järjestäjän internetsivut: www.olympiahorseshow.com