Kyra ja Max esiintyvät Finnderbyssä kesäkuussa

1.6.2010

Huippuratsu Max ensimmäistä kertaa Suomeen -
Kyra Kyrklund Ypäjän Finnderbyssä kesäkuussa


Kuusinkertainen olympiaratsastaja Kyra Kyrklund ja hänen kuuluisa Max-hevosensa ovat mukana kansainvälisessä Finnderby-tapahtumassa, joka järjestetään Ypäjällä 17.-20. kesäkuuta. Huippuratsu Max esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa, maassa, jota se edusti yli seitsemän vuoden ajan Grand Prix -kilpailuissa maailman kärkisijoilla. Kyrklundin kolmipäiväisestä vierailusta Hevosopistolla saavat osansa niin alan ammattilaiset kuin suuri yleisökin.

- Teen mielelläni töitä ratsastuksen ja hevosten hyväksi, aina kun se on aikataulun puolesta mahdollista. Max ei ole aiemmin ehtinyt Suomeen, koska olemme kisanneet sen kanssa aina melko säästeliäästi niin, että tähtäin on ollut kunkin kauden kovimpiin kansainvälisiin merkkikisoihin.  Maxin aktiivi kansainvälinen kilpaura päättyi syksyllä 2009 Windsorin EM-kisojen jälkeen, joten nyt meillä on mahdollisuus tulla Ypäjälle, sanoo Kyra Kyrklund.    

Kyrklund ja nyt 15-vuotias Max esiintyvät Ypäjällä ratsain kahdesti: ensimmäisellä kerralla kaksikko juhlistaa esiintymisellään lauantain gaala-iltaa. Sunnuntaina kaksikko huipentaa koko tapahtuman esiintymällä suurelle yleisölle puolilta päivin ennen esteratsastuksen kansainvälisen joukkuekilpailun alkua.  Tämän lisäksi yleisöllä on sekä lauantaina että sunnuntaina mahdollisuus tavata molemmat kisa-alueelle rakennettavalla Kyra-osastolla.

Yleisölle kiinnostava on myös lauantainen nuorten hevosten katselmus, jossa Kyrklundin asiantuntemus hyödynnetään kommentaattorina. Alan ammattilaisille tarjotaan huippuhetkiä jo perjantaina iltapäivällä, jolloin hän vetää Ypäjällä kouluratsastusklinikan. Valmennustilaisuus on tarkoitettu ratsastuksenohjaajille, -opettajille ja valmentajille.     
Taustalla pitkäaikainen ja tiivis yhteistyö

 - Ypäjä on sydäntäni lähellä, ollut aina siitä asti, kun esiinnyin silloisen Ratsastusopiston avajaisissa Silja Pursiaisen kanssa 1973. Myöhemmin, kun sain kutsun Pariisin World Cupin finaaliin, lähdin Matadorin kanssa Ypäjälle tekemään kilpailuohjelman, kertoo Kyrklund.

Kyrklundilla on omakohtaista kosketuspintaa myös perinteiseen Finnderby-tapahtumaan. Tulosluettelot 1970-luvulta paljastavat hänen paitsi ratsastaneen koulua myös hypänneen Ypäjällä: tuloksina on mm. useita sijoituksia nuorten hevosten esteluokissa. Vaativan Finnderby-luokan hän on hypännyt ainakin kahdesti vuonna 1975, hevosilla Windy Night ja Irish Kilkee.

Vierailun taustalla on myös pitkäaikainen, Ypäjän Hevosopistolle erittäin merkittävä yhteistyö ammatillisen koulutuksen puitteissa. Hevosopiston opiskelijoita ja myös opettajia käy säännöllisesti Kyrklundin opissa Englannissa, nuoret työssäoppimisjaksoilla ja henkilökuntaa opettajien työelämäjaksoilla. Yhteistyöhön kuului myös mm. Kyrklundin viime vuonna Ypäjällä vetämä kouluratsastusklinikka Hevosopiston opiskelijoille, opettajille ja valmentajille.  Myös Kyran puoliso Richard White valmentaa Ypäjällä, seuraavan kerran 13.-14. huhtikuuta. 

-  Nähdä livenä Kyran tasoisen huipun ratsastavan ja vielä Maxilla, on useimmille hevosharrastajille aivan ainutlaatuinen kokemus, jollaiseen ei hevin toista mahdollisuutta ole. Halusimme ja saimme mahdollisuuden tarjota tämän suomalaisyleisölle, mistä olemme Kyralle kiitollisia. Finnderbyn koko ohjelma on tänä vuonna muutenkin kaikin tavoin todella korkeatasoinen, ja Kyra ja Max kruunaavat tapahtuman, sanoo Hevosopiston toimitusjohtaja Petri Meller tyytyväisenä.

Kyrklundin ja Maxin esiintyminen, kovatasoinen kansainvälinen esteratsastuksen joukkuekilpailu ja vaativa Finnderby-luokka,  kenttäratsastuksen SM:t sekä kiinnostavat kansalliset koululuokat tuovat myös uusia paineita koko tapahtuman järjestelyihin. Viime vuoteen verrattuna lähes kaksinkertainen palkintosumma asettaa haasteita sponsorihankinnalle, ja monia yksityiskohtia on hiottava.

- Lisäämme katsomoita, ja parkkipaikat on mietittävä uusiksi. Ruuhkien pienentämiseksi tehostamme lipunmyyntiä ja sisääntuloväyliä: ohjaamme ennakkoon ostetuilla lipuilla tulevat eri parkkiin, josta on nopea yhteys kisa-alueelle ja jonoista selviää nopeammin. Tapahtuman liput ovat jo ennakkomyynnissä, ja lauantain gala-illan ja perjantain klinikan liput tulevat myyntiin huhtikuun puolivälissä, kertoo Meller.

Suomalaisen ratsastuksen suurlähettiläs Max

Maxin matka Englannista Suomeen on pitkä. Kokeneelle kisakonkarille reissaaminen on kuitenkin tuttua, ja tukena on oma tiimi. 

Max syntyi Ruotsissa vuonna 1995. Kyrklundille hänen entisen GP-ratsunsa Masterin poika päätyi nelivuotiaana. Kyrklund osti ruunan ystävänsä vinkistä, vaikka ei ollut edes nähnyt sitä. Maxin saapuessa Englantiin talli oli täynnä, ja nuorukainen sijoitettiin muutamaksi päiväksi Kyrklundin oppilaan ja naapurin Yvette Connin talliin.

-  Hän ihastui hevoseen niin, että halusi siitä osuuden itselleen. Sen jälkeen Yvette on ollut aktiivinen osa Maxin tiimiä sen koulutuksen alkuajoista lähtien. Hän on mukana ihan käytännön työssä, tarvittaessa vaikka autonkuljettajana. Olemme iloisia, että myös hän tulee nyt tutustumaan Suomeen Maxin mukana, kiittää Kyrklund.   

Maxin kilpailusaavutuksiin kuuluvat mm. Pekingin olympialaisten 8. sija vuodelta 2008, 3. ja 4. sijat  maailmancupin finaaleissa Herztogenboschissa 2008 ja Las Vegasissa 2006. Aachenin MM-kisoissa 2006 sijaluvut olivat 7 ja 12.

Euroopan mestaruuskilpailuita Maxilla on takana kolme: Hagen 2005 (12. sija), Torino 2007 (19.) ja Windsor 2009 (7. sija). 

Kiintotähti Kyra Kyrklund

Helsingistä lähtöisin oleva Kyra Kyrklund on yksi maailman menestyneimpiä kansainvälisiä kouluratsastajia ja valmentajia. Kyrklund asuu puolisonsa ja valmentajansa Richard Whiten kanssa Englannin Coolhamissa, jossa heillä on valmennuskeskus. Myös White valmentaa useita kansainvälisiä huippuratsastajia, esim. Tanskan prinsessa Nathalie ja Emma Hindle.

Kyrklund on osallistunut olympialaisiin kuusi kertaa:  parhaat sijoitukset ovat olleet Barcelonan 5. sija Edinburgilla 1992, Soulin 5 sija ja joukkuekisan 6. sija Matadorilla 1988 sekä Moskovan 5. sija Piccololla 1980. Lisäksi hänet on kaksi kertaa nimetty joukkueeseen, mutta osallistuminen jäi tuolloin väliin hevosten loukkaannuttua.

Muita Kyrklundin merkittäviä kilpailumenestyksiä ovat olleet mm. MM-kisoissa 1990 Tukholmassa 2. sija (Matador) ja 1994 Haagissa 4. sija (Edinburg).
Maailmancupin finaaleissa saaliina ovat olleet voitto Pariisissa 1991 (Matador), 3. sija Göteborgissa 1993  (Edinburg), 5. sija Hertogenboschissa 1997 (Flyinge Amiral) sekä 6. sija Göteborgissa 1998 (Master).

Kyrklund on ratsastanut myös useita hyviä sijoituksia EM-kilpailuissa.  Jo ennen Maxia hyvin ovat menestyneet mm. Edinburg (Lipican EM-kisojen nelonen 1993) ja Flyinge Amiral, jolla Kyrklund osallistui EM:iin kahdesti (Mondorf les Bains 1995, sija 10 ja Verden 1997, sija 9.)

Suomen mestaruuden Kyrklund on voittanut 11 kertaa.

Tiedote: Hevosopisto, Kirsti Piminäinen, kuvat Windsorin EM-kisat, S. Holma.