Kyra ja Max upeasti kolmansia maailmancupin finaalissa 

1.6.2010


Life is a cabaret old chum...

Kyra Kyrklundin ja ruuna Maxin tyylikäs ja upeasti onnistunut Cabaret-esitys siivitti ratsukon kolmannelle sijalle kouluratsastuksen maailmancupin finaalissa 's-Hertogenboschissa lauantaina. Ratsukko sai erittäin taidokkaasta ja mukaansatempaavasta vapaaohjelmastaan musiikin tahtiin hienon 78,15 prosenttia maksimituloksesta.

 - Täytyy olla todella tyytyväinen sijaan Ankyn ja Isabelin jälkeen, niin hyvin kuin heidän hevosensa menivät tänään. En realistisesti odottanutkaan meneväni heidän ohitseen, Kyrklund toteaa hymyillen.

- Rehellisesti sanoen oli itse tyytyväisempi torstain GP-luokkaan, joka tuntui hyvin helpolle emmekä tehneet virheitä. Tänään ratsastin vähän turhan nopeasti ja lopussa Max vähän väsyi passagessa. Vaihdot ja lisäykset olivat tänään erityisen hyvät, hän pohtii.

...so come to the Cabaret!

Isäntämään Anky van Grunsven otti yhdeksännen finaalivoittonsa hullaantuneen 11000-päisen yleisön osoittaessa suosiota seisaaltaan. Hollannitar esitti IPS Salineron kanssa vapaaohjelmansa "Dance of Devotion", jonka on säveltänyt hänelle tunnettu hollantilainen pianisti ja säveltäjä Wibi Soerjadi.

- Olen hyvin, hyvin iloinen, tällä hetkellä tuntuu ettei ole mitään mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Tämä oli parhaita suorituksiamme koskaan, van Grunsven iloitsee.

Anky ja IPS Salinero.

Saksan Isabel Werthin, joka päihitti van Grunsvenin GP:ssä torstaina, oli tyytyminen finaalierässä toiseen sijaan voimakkaalla ja näyttävällä raudikkoruunallaan Warum Nicht FRH. Vuosi sitten ratsukko otti voiton Las Vegasin finaalissa. Werthin musiikki oli kiehtova yhdistelmä klassista ja rockia, teemoina mm. Edward Elgarin Pomp and Circumstance ja Queenin Bohemian Rhapsody. 
 

Lehdistötilaisuudessa Max sai erityiskehuja siitä, miten sen suoritustaso on parantunut paljon vuoden sisällä. Mikä on nousun salaisuus?
- Me molemmat olemme pudottaneet jonkin verran painoa, Kyrklund nauraa. - Max on nyt paljon energisempi ja hyvässä kunnossa.

Olympialaisia kohti tavoitteena on lisätä voimaharjoittelua ja kuntoa sekä pysyä hoikassa ja sporttisessa mallissa. Sokeripalansa tuttuun tapaan Max sai toki heti suorituksen jälkeen kisa-areenalla, jolla ratsu viihtyi erinomaisesti.

- Aluksi minulle tullessaan Max oli hyvin herkkä, hyvä kun pystyin hengittämään sen selässä. Nyt se on rauhallinen ja koska se luottaa minuun, voin viedä sen melkein minne vain. Yleisön suhteen se on aivan kuin isänsä Master, jos paikalla on iso yleisö se syttyy, olette kaikki tulleet katsomaan minua! Tästä syystä en näytä sille pääareenaa kovinkaan mielelläni etukäteen, haluan säilyttää wow-efektin, Kyrklund sanoo.

Uusi kürohjelma olympialaisiin

Kyrklundin suunnitelmissa on tehdä uusi GP Kür -ohjelma olympialaisiin mennessä yhteistyössä valmentajansa ja puolisonsa Richard Whiten sekä klassisen konserttikitaristi ja säveltäjä Michael Connin kanssa. Conn sovitti ja tuotti nykyisen ohjelman jazzahtavan Cabaret-musikaalin säveliin yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa, myös Kyrklundin edellisen vapaaohjelman musiikissa on hänen kädenjälkensä. Michael Conn on Maxin toisen omistajan, Yvette Connin, veli.

- Ensin täytyy löytää sopiva musiikki, se on mistä lähdemme liikkeelle. Yritän löytää jotakin vähän erilaista, tähän mennessä minulla on ollut mm. klassista, kiinalaista ja folk musiikkia, Kyrklund kertoo.

Musiikillisessa vapaaohjelmassa ratsastetaan kaikki GP-tason liikkeet, mutta vapaassa järjestyksessä. Puolet pisteistä tulee teknisestä osaamisesta ja puolet taiteellisesta vaikutelmasta. Taiteellisissa pisteissä arvostellaan mm. koreografia sekä musiikki ja sen tulkinta. Huomio kiinnitetään myös hevosen tahdikkaaseen liikkumiseen sekä ratsastajan ja hevosen väliseen sopusointuun.

- Kun musiikki-idea on löytynyt käyntiin, raviin, laukkaan ja laukanvaihtoihin, ryhdymme rakentamaan ohjelmaa niin, että musiikki sopisi hyvin Maxin liikkeisiin.
Pisteitä saa myös ohjelman teknisen vaikeusasteen nostamisesta. Kyrklund esitti Hollannissa mm. laukkapiruetit yhdellä kädellä ratsastaen ja vaativat passage-raviliikkeet sulkutaivutuksessa. Ratsastaja ei ole vielä päättänyt mitä teknisiä vaikeustekijöitä uuteen ohjelmaan tulee.

- Vaikeusastetta voi nostaa myös siinä, miten eri liikkeet yhdistetään toisiinsa. Vaikeusasteen suhteen säännöt eivät ole kovin selvät. Itse en tykkää että ohjelmassa tehdään koko ajan liikkeitä ja liikkeitä toisensa perään, vaan siinä pitää säilyä myös harmonia ja taiteellinen vaikutelma, Kyrklund pohtii.

Suunnitelmissa on kilpailla ennen olympialaisia kahdesti ulkokentillä, Wiesbadenissa toukokuun puolivälissä ja Aachenissa kesä-heinäkuun vaihteessa. Jos uusi vapaaohjelma valmistuu ajoissa, se nähtäneen Aachenin kilpailuissa, muutoin debyytti siirtyy olympialaisiin

Matka kohti Hongkongia jatkuu

Kyrklundin kauden päätavoite on Pekingin kesäolympialaisissa, jotka ratsastetaan Hongkongissa. Hän on nyt kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, olympiarankingissa kolmannella sijalla. Osallistumisoikeus yksittäisratsastajien listalta paikan saavien kilpailijoiden joukossa näyttää varmalle. Nykynäyttöjen perusteella ja nousevalla tuloskunnolla ratsastajalla on kaikki mahdollisuudet hyvään menestykseen kisoista kirkkaimmassa.

Valmistautuminen suurkoitokseen jatkuu Kyrklundille tuttuun tapaan rauhallisesti ja eleettömästi. Olosuhteet Hongkongissa ovat elokuussa kuumat ja ilmankosteus on suuri, mikä on puhuttanut paljon kansainvälistä hevosmaailmaa.

- Jollakin Hollannilla on iso kisamasiina ja resurssit ihan toista luokkaa kuin pienellä Suomella, he voivat lennättää paikalle valmentajia etukäteen ja tehdä omia tieteellisiä tutkimuksiaan olosuhteiden vaikutuksista hevosiin ja muusta. Minun täytyy vain ratsastaa paremmin, Kyrklund hymyilee.

Tulokset 's-Hertogenbosch 29.3.
Luokka Grand Prix Kür, FEI:n kouluratsastuksen maailmancupin finaali. Tuloksissa kokonaispistemäärä prosentteina mahdollisista maksimipisteistä.
1) Anky van Grunsven / IPS Salinero, NED 85,20
2) Isabell Werth / Warum Nicht FRH, GER 82,60
3) Kyra Kyrklund / Max, FIN 78,15

Tuomaristo E: Wojtek Markowski (POL) H: Mary Seefried (AUS) C: Jan Peeters (NED), M: Evi Eisenhardt (GER) B: Stephen Clarke (GBR)

Täydet tulokset: http://www.indoorbrabant.com/cms/page.php?id=uitslagen
Kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n maailmancupsivut: www.feiworldcup.org
Järjestäjän internetsivut: www.indoorbrabant.nl 
Kyra Kyrklundin internetsivut: www.kyrak.com

Kuvat Anna Vähäkuopus.