Kyra Kyrklund kohti kuudensia olympiakisojaan

1.6.2010

Katso Kyra Kyrklundin haastattelu 14.5. pressitilaisuudessa Helsingissä nettitelevisiosta Horsetubesta:
http://video.imageworks.fi/player.php?videoID=Kyra_Kyrklund_press

- Minulle olympialaiset ovat aina olleet jotain erikoista, kun niissä saa ratsastajana olla osana isompaa urheilujoukkuetta, totesi Kyra Kyrklund keskiviikkoaamun lehdistötapaamisessa Helsingissä 14. toukokuuta.

Kyrklund ja hänen hevosensa Max ovat hienoilla kilpailusuorituksillaan lunastaneet Suomelle maapaikan Pekingin olympialaisiin, joiden ratsastusosuus käydään Hongkongissa. Kyrklund nimettiin Suomen olympiajoukkueeseen toukokuun 20. päivä.

-Kyrklund ratsasti ensimmäisissä olympialaisissaan vuonna 1980 Moskovassa hevosella Piccolo.

- Niistä päivistä kouluratsastus on kehittynyt valtavasti. Hevosmateriaali on paljon parempaa, Piccolon kaltaisella hevosella ei tänä päivänä enää voisi kilpailla olympialaisissa. Hevosjalostus on tuonut rakenteeltaan ja liikkeiltään hienompia hevosia ja valmennustietous on edennyt huimasti. Ennen tieto ja taito olivat keskittyneet lähes pelkästään Saksaan, nyt monet kilpailevat tasavertaisesti saksalaisten kanssa ja lajiin on tullut myös paljon uusia maita, Kyra summasi kolmen vuosikymmenen kehitystä.

Kuuden viikon kisamatka

Hongkongiin hän lähtee luottavaisin mielin. Olympiahevosten karanteeni alkaa 17.7., jolloin Aachenissa oleva karanteenitalli sulkee ovensa. Kyran Max lentää Amsterdamista Hongkongiin 27.7. Paluulennon päivä on 30.8.

- Olen Maxin mukana lähes koko ajan. Huippu-urheilijana se haluaa oman hovinsa ympärilleen, Kyra toteaa.  Maxin tiimiin kuuluvat Kyran lisäksi hänen aviomiehensä ja valmentajansa Richard White, hevosenhoitaja Cecilia Rätz ja fysioterapeutti Tuula Pursiainen.

Hongkongissa on odotettavissa 35 asteen helle.

- Seuraamme tiiviisti Maxin fyysistä kuntoa. Viime vuoden EM-kisoissa Torinossa oli kuuma, ja Max oli siellä liian tukevassa kunnossa. Sen jälkeen se on hoikistunut noin sata kiloa. Uskon että Hongkongissa pärjää se, joka on parhaimmassa fyysisessä kunnossa. Haemme kuntoa kiipeilemällä kumpuilevassa maastossa. Kotitilallamme tällaista ei ole, joten lastaamme Maxin kerran viikossa autoon ja ajamme toiseen ympäristöön treenaamaan.

Hongkongissa kouluratsastuksen joukkuekilpailu Grand Prix, joka samalla on ensimmäinen henkilökohtainen karsintakilpailu, ratsastetaan kahtena päivänä, 13.-14.8.  Kyran startti on hänen korkean rankingsijansa ansioista todennäköisesti toisena kilpailupäivänä, 14.8. Joukkuekilpailun 25 parasta sekä näiden kanssa tasapisteissä olevat jatkavat toiseen henkilökohtaiseen karsintaan luokassa Grand Prix Special, joka ratsastetaan 16.8.  Grand Prix Specialin 15 parasta sekä näiden kanssa tasapisteissä olevat jatkavat henkilökohtaiseen finaaliin Grand Prix Kür, joka ratsastetaan 19.8. Henkilökohtaiset mitalit jaetaan Grand Prix Specialin sekä Grand Prix Kürin kolmelle parhaalle ratsastajalle.

Päivä kerrallaan

- Hongkongissa otamme päivän kerrallaan. Ensin on eläinlääkärintarkastus, sitten ensimmäinen henkilökohtainen karsinta, sitten semifinaali ja finaali, Kyra toteaa rauhallisesti.

- Kultamitalista  taistelevat käytännössä Hollannin Anky van Grunsven ja Saksan Isabell Werth. Pronssimitalikisa käydään kolmen tai neljä ratsastajan kesken. Mitali tulee, jos on tullakseen, siihen vaikuttaa monta eri tekijää. Suorituksessa kaiken pitää onnistua optimaalisesti. Pelkällä tuurilla mitalia ei voita, mutta ei sitä voita myöskään ilman hyvää tuuria, Kyra miettii. 

Hän on ollut kolmasti viides henkilökohtaisessa kilpailussa: 1980 Moskovassa hevosella Piccolo, 1988 Soulissa hevosella Matador ja 1992 Barcelonassa hevosella Edinburg.

Lontoo 2012

Britanniassa asuva Kyra katsoo optimistisesti myös vuoden 2012 olympiakisoja Lontoossa. Hänen oma ratsunsa Max on silloin 17-vuotias.

- Jos Max on hyvässä kunnossa ja haluaa tehdä töitä, niin miksi ei. Tallissani on myös muutama lupaava nuori hevonen, kuten Top Hat, jonka isä on myös Master, kuten Maxinkin.

- En pidä myöskään mahdottomana sitä, että meillä olisi siellä joukkue. Jo nyt sekä Maarit Raiskio hevosellaan Znak ja Nina Pölönen hevosella Sans Soucis olivat ylittäneet kansainvälisen ratsastajainliiton tulosvaatimukset, mutta he tarvitsevat lisää kansainvälistä kilpailukokemusta. Saksassa valmentautuva nuori Emma Kanerva on jo debytoinut voitokkaasti kansallisessa GP-luokassa hevosellaan Sini Spirit. Voimme olla ylpeitä siitä, että meillä on ratsastajia, jotka osaavat itse kouluttaa hevosensa Grand prix -tasolle, Kyrklund toteaa


KYRA KYRKLUND

Kyra on syntynyt 30.11.1951 Helsingissä. Hän on yksi maailman menestyneimpiä kansainvälisiä kouluratsastajia ja valmentajia. Kyra asuu puolisonsa ja valmentajansa Richard White'n kanssa Iso-Britannian Coolhamissa, jossa heillä on oma valmennuskeskus. Hän aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana Keskustallin ratsastuskoulussa Helsingissä. Kyra on suorittanut ratsastuksenopettajan tutkinnon Ruotsissa, Strömsholmassa. Harrastuksiin kuuluvat musiikki ja puutarhanhoito.

Kyran kauden päätavoite hevosella Max on Pekingin kesäolympialaiset, jotka ratsastetaan Hongkongissa. Kyra ja Max ottivat ykkössijan kansainvälisen ratsastajainliiton FEI yksittäisratsastajien olympiarankinglistalla, joka sulkeutui toukokuun alussa. Pari sijoittui kolmanneksi maailmancupin finaalissa 's-Hertogenboschissa maaliskuun lopulla. Toukokuussa Kyra ja Max olivat Wiesbadenin kansainvälisten kilpailujen Grand Prix -luokassa kakkossijalla ja vapaaohjelmassa Kür he veivät ylivoimaisen voiton.

Kyra on osallistunut viidesti olympialaisiin, minkä lisäksi hänet on kaksi kertaa nimetty joukkueeseen, mutta ei voinut osallistua hevosten loukkaannuttua.

Kyra on maailman huipputason ratsastaja ja valmentaja. Vain harva ratsastaja on yltänyt samaan kuin Kyra, joka on  kouluttanut toistakymmentä hevosta kansainväliselle GP-tasolle ja kilpaillut niillä siellä menestyksekkäästi.

Kyran tunnettuja nykyisiä ja entisiä valmennettavia ovat mm. Jan Brink, Emma Hindle, Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein ja Imke Schellekens-Bartels.

Ratsu Max

Syntynyt 1995, ruunikko ruuna. Rotu SWB (swedish warm blood)
Polveutuminen: isä Master (= Kyran entinen GP-ratsu), emänisä Alpenfürst.
Kasvattaja Britta-Stina Eriksson, Ruotsi.
Omistajat: Kyra Kyrklund, Yvette Conn ja Roy Moed

Kyra osti Maxin 4-vuotiaana näkemättä koko hevosta ennen sitä, luottaen ystäväänsä, joka oli sanonut, että Maxin otsassa luki "Kyra".  Kun Max syksyllä 1999 tuli Ruotsista Englantiin, Kyran talli oli tilapäisesti täynnä, joten Max majoitettiin Kyran oppilaan ja naapurin Yvette Connin talliin muutamaksi päiväksi. Yvette ihastui Maxiin niin, ettei luovuttanut ennen kuin oli saanut ostaa hevosesta osuuden omakseen.

- Yvette on siitä lähtien ollut Maxin uskollisin ihailija ja tukija niin kotona kuin ulkomailla, Kyra kiittää.

Max viihtyy silmin nähden hyvin kilpa-areenalla suuren yleisön edessä.

- Mitä enemmän yleisöä ja mitä tiiviimpi tunnelma, sitä enemmän Max ryhdistäytyy ja halua näyttää osaamistaan, Kyra sanoo.

Kyrklundin kotisivut: http://www.kyrak.com/ 

________________________________________________________________

RATSASTUS PEKINGIN OLYMPIALAISISSA HONGKONGISSA

Hongkongissa kouluratsastuksen joukkuekilpailu Grand Prix, joka samalla on ensimmäinen henkilökohtainen karsintakilpailu, ratsastetaan kahtena päivänä, 13.-14.8. Tässä jaetaan joukkuemitalit.
Joukkuekilpailun 25 parasta sekä näiden kanssa tasapisteissä olevat jatkavat toiseen henkilökohtaiseen karsintaan luokassa Grand Prix Special, joka ratsastetaan 16.8.
Grand Prix Specialin 15 parasta sekä näiden kanssa tasapisteissä olevat jatkavat henkilökohtaiseen finaaliin Grand Prix Kür, joka ratsastetaan 19.8.

Uuden formaatin mukaan henkilökohtaiset mitalit jaetaan Grand Prix Specialin ja Grand Prix Kürin kolmelle parhaalle ratsastajalle, jolloin lopullisen tuloksen muodostaa kummankin kilpailun yhteenlasketun prosenttituloksen keskiarvo.  Näin ollen jaossa on yhdet henkilökohtaiset mitalit.