Kyran ja Maxin Cabaret valloitti Amsterdamissa

1.6.2010

Kyra Kyrklund ja Max kolmansia Amsterdamin maailmancupissa

Kyra Kyrklund ja Max etenivät tyylikkäällä ja harmonisella suorituksella kolmannelle sijalle Amsterdamin maailmancupin osakilpailussa Cabaret-musikaalin säveliin sinfoniaorkesterin voimin sovitetussa vapaaohjelmas-saan. Ratsukko sai hienosti 78,8 prosenttia maksimi-tuloksesta jääden vain 0,2 prosenttia toiseksi tulleesta Hollannin Imke Schellekens-Bartelsista hevosella Hunter Douglas Sunrise.


Kyra ja Max piaffessa.

- Max oli oikein hyvässä vedossa. Ohjelmassa ei ollut mitään virheitä, Max teki ihmeen hienot vaihdot, parhaimpia laukanvaihtosarjojaan, Kyrklund kehui 13-vuotiasta, ruotsalaissyntyistä tanssikavaljeeriaan.

Voiton vei odotetusti Hollannin Anky van Grunsven ja IPS Salinero uudella vapaaohjelmalla "Dance of Devotion", jonka on säveltänyt hänelle tunnettu hollantilainen pianisti ja säveltäjä Wibi Soerjadi. Ratsukko esitti ohjelman ensi kertaa suurella menestyksellä kuukausi sitten voittaen Lontoon maailmancupin osakilpailun, jossa Kyrklund tuli toiseksi. Schellekens-Bartelsin vapaaohjelma "The Spirit of Sunrise" on myös Soerjadin käsialaa.

Taattua tyyliä ja harmoniaa
a´la Kyra.


Grand Prix Kürissä, musiikillisessa vapaaohjelmassa, ratsastetaan kaikki GP-tason liikkeet, mutta vapaassa järjestyksessä. Puolet pisteistä tulee teknisestä osaamisesta ja puolet taiteellisesta vaikutelmasta. Taiteellisissa pisteissä arvostellaan mm. koreografian sekä musiikki ja sen tulkinta. Huomio kiinnitetään myös hevosen tahdikkaaseen liikkumiseen sekä ratsastajan ja hevosen väliseen sopusointuun.

Pisteitä saa myös ohjelman teknisen vaikeusasteen nostamisesta. Kyrklund esitti mm. laukkapiruetit yhdellä kädellä ratsastaen ja vaativat raviliikkeet, passaget, sulkutaivutuksessa. Ratsastaja kärsi oikean jalan lähentäjälihaksen kipeästä revähtymästä, mutta pystyi siitä huolimatta huippuratsastukseen.

Piruetin ratsastukseen tarvitaan vain yksi käsi, hyvä sellainen.

- Jalka oli parempi kuin eilen, mutta vielä kipeä. Nyt täältä lähdettyä sille täytyy tehdä jotain, hakea kunnon anti-inflammatorinen lääkitys, Kyrklund toteaa.

Ratsastaja tähtää Pekingin kesäolympialaisiin, joiden ratsastusosuus kilpaillaan Hong Kongissa elokuussa. Kyseessä on hänelle jo kahdeksas paikka olympiajoukkueessa. Amsterdamissa olympiarankingpisteitä kertyi hyvin sekä GP:stä että GP Küristä, nykyisellä tulostasolla jatkaen Kyrklund nousee yksittäisten osallistujien rankingissa kärkisijoille.

Upean ratsastuksen jälkeen on aika iloita.

Niiden maiden ratsastajia, joilla on kouluratsastuksessa olympiajoukkue, ei lasketa mukaan rankingiin. Tällä hetkellä joukkuepaikan ovat saaneet Hollanti, Yhdysvallat, Brasilia, Kanada, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia, mutta Sveitsin joukkue on jättäytynyt pois kilpailuista maan kärkiratsastajan, Silvia Iklen, ilmoitettua ettei aio lähteä Hong Kongiin vaativien sääolosuhteiden vuoksi. Kyrklundia Hong Kongin ilmasto ei hätkähdytä.


Hienon hieno Max saa palkinnokseen sokeria.

- Sääolosuhteet ovat olleet tiedossa jo pitkään. Ne tarkoittavat, että hevosten pitää olla hyvässä kunnossa. Max on nyt hoikistunut ja urheilullisessa mallissa, enemmän täykkärin näköinen. Sellaisena aion sen pitääkin. Ratsastus ja verryttely täytyy suunnitella olosuhteiden mukaan, että hevoset jaksavat. Onhan meillä jo paljon kokemusta kuumista olosuhteista, kuten Sydneyssä, Atlantassa ja Barcelonassa, Kyrklund sanoo levollisena.

Ratsukkojen valinnassa koko rankingvuodelta otetaan mukaan kahdeksan parasta tulosta. Kyrklundilla on tuloksia koossa Amsterdamin jälkeen kuusi ja hänellä on aikeissa osallistua vielä kaksiin kilpailuihin eli saada vielä neljä rankingtulosta lisää ennen rankingin sulkeutumista toukokuun alussa. Kyrklund kilpailee seuraavan kerran Neumünsterin maailmancupin osakilpailussa 14.-17. helmikuuta.

Tulokset CDI-W Amsterdam 26.1.
FEI:n kouluratsastuksen maailmancupin osakilpailu, GP Kür. Tulos prosentteina mahdollisista maksimipisteistä.

1) Anky van Grunsven / IPS Salinero, NED 83.850
2) Imke Schellekens-Bartels / Hunter Douglas Sunrise, NED 79.000
3) Kyra Kyrklund / Max, FIN 78.800


Tuomaristo: tuomari E: Leif Törnblad (DEN), H: Jean Michel Roudier (FRA), C: Wim Ernes (NED), M: Ghislain Fouarge (NED) ja B: Mary Seefried (AUS)

Tilanne maailmancupissa Amsterdamin jälkeen:
1 Anky VAN GRUNSVEN NED  60
2 Anders DAHL DEN 56
3 Nathalie ZU SAYN-WITTGENSTEIN DEN 52
4 Laurens VAN LIEREN NED  43
5 Jeroen DEVROE BEL  41
6 Jan BRINK SWE  40
7 Patricia CALLAGHAN NED  35
8 Catherine HADDAD USA  34
8 Imke SCHELLEKENS-BARTELS NED -  34
10 Kyra KYRKLUND FIN  32

Täydet tulokset tuomareittain: http://events.horses.nl/2008/amsterdam/results/results.htm
Järjestäjän internetsivut, www.jumpingamsterdam.nl
Kyra Kyrklundin sivut: http://www.kyrak.com/

Kuvat etusivulla ja tekstissä, Anna Vähäkuopus, Amsterdam