Kyran ratsu Max virkeässä vireessä EM-starttiin

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia 25.8.

Kyra Kyrklundin ratsu Max virkeässä vireessä EM-starttiin keskiviikkona

Windsorin kuninkaallisen linnan siluetti siintää kehyksenä ratsastuksen kesäkauden merkittävimmälle arvokilpailulle, kun ensimmäistä kertaa historiassa este- ja kouluratsastuksen Euroopan mestaruuksista kamppaillaan samalla paikalla. Suomella on kilpailussa mukana kiintotähtemme Kyra Kyrklund sekä kolmen hengen estejoukkue, Mikael ja Noora Forstén sekä Sebastian Numminen.

Kyra ja Max tiistaina harjoitusalueella, taustalla Windsorin linna. Kuva SH.

Kilpailut käynnistyivät tiistaina kouluratsastuksen joukkuekilpailulla, joka ratsastetaan ohjelmassa Grand Prix. Kyrklundin lähtövuoro on keskiviikkona kello 9.57 paikallista aikaa ja hän on Maxin kanssa aamun neljäs ratsukko. Kilpailu on jaettu kahdelle päivälle suuren osallistujamäärän vuoksi, ensimmäinen osa ratsastajista on vuorossa tiistaina ja loput keskiviikkona. Kouluratsastukseen osallistuu 12 joukkuetta ja 19 maata, kaikkiaan 54 ratsukkoa.

Tapansa mukaan Kyrklund ei laadi tulosennustetta, vaan kertoo tekevänsä parhaansa.

- En kilpaile muita vastaan, vaan yritän joka kilpailussa ratsastaa niin hyvin kuin pystyn, oli mikä kilpailu tahansa. Sitten katson mihin se riittää. Max tuntui tänään todella virkeältä, jopa liiankin, mutta eilen sillä oli taas vähän kevyempi päivä, Kyrklund kertoo tiistain treenisession jälkeen.


Kyra ja Max treenaamassa.

Edellinen EM-kilpailu järjestettiin Torinossa kaksi vuotta sitten, jolloin polttava helle ja raskas pohja uuvuttivat Maxin ja tulos jäi alle ratsukon perustason sijoituksen ollessa 19. Pekingin olympialaisissa vuosi sitten pari oli kahdeksas. Tällä kaudella ruuna on ollut hienossa, nousujohteisessa vedossa, joten on mielenkiintoista nähdä, millaista revanssia ratsukko lähtee hakemaan.

Kilpailupaikalta on vain puolentoista tunnin matka Kyrklundin kotipaikkaan Coolhamiin.
- Ei ainakaan voi sanoa, että pitkä matka olisi käynyt Maxin voimille, ja viileämpi ilma sopii sekä minulle ja isolle mustalle hevoselle, Kyrklund pohtii. Windsorissa on parhaillaan puolipilvistä ja lämpötila noin 20 astetta.


Valmistelu kauden pääkilpailuun ei ole mennyt kuitenkaan aivan nappiin.

- Cannesissa kesäkuussa kova pohja kävi Maxin jaloille ja jouduimme jättämään Aachenin väliin, mikä olisi ollut ideaali tapa valmistella Max tänne. Nyt meillä on ollut turhan pitkä tauko kilpailemisessa, ratsastaja toteaa.

Suomella ei ole kilpailussa mukana kouluratsastusjoukkuetta. Joukkuepelissä Saksa on hallinnut vuosikymmenet suvereenisti ottaen kultaa 21 kertaa. Hollanti kaatoi Saksan mahdin EM-kisoissa ensi kerran kaksi vuotta sitten Torinossa ja lähtee kisaan ennakkosuosikkina. Lähtölistalta puuttuvat useat Saksan kovimmat nimet loukkaantumisten takia ja Isabell Werthin dopingkäryn vuoksi.  

- Kauhea ihme täytyy tapahtua, että Saksa nousisi voittoon. Ilman saksalaisten poisjääntejäkin Hollanti olisi silti ollut ennakkosuosikki, Kyrklund pohtii.

Kouluratsastuksessa pisteet nollataan joka kilpailun jälkeen. Koska Suomella ei ole joukkuetta mukana, Kyrklundin tehtävä on antaa joukkueottelussa hyvä ensivaikutelma tuomareille ja selvittää tiensä 30 parhaan Grand Prix Specialiin torstaille, jossa jaetaan ensimmäiset henkilökohtaiset mitalit. Lauantain kür-finaaliin, joka ratsastetaan musiikillisessa vapaaohjelmassa, etenee 15 ratsukon kärki uuteen mitaliotteluun.
Esteratsastajien joukkuekilpailu ratsastetaan keskiviikkona myöhään illalla, erillinen ennakkojuttu tulossa tänään myöhemmin.

Lisätietoa, ratsastajien esittelyt SRL:N netissä: [intlink|1359|EM-kisat Windsor]
Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org

KOULURATSASTUS

ALUSTAVA AIKATAULU
Maanantai 24.8.
Hevostarkastus ja lähtövuorojen arvonta
Tiistai 25.8. klo 9.30-16.00 (Suomen aikaa 11.30-18.00)
Joukkuekilpailu, Grand Prix, 1. osuus kilpailijoista
Keskiviikko 26.8. klo 9.30-17.00 (Suomen aikaa 11.30-19.00)
Joukkuekilpailu, Grand Prix, 2. osuus kilpailijoista
Torstai 27.8. klo 9.30-17.00 (Suomen aikaa 11.30-19.00)
1. henkilökohtainen mestaruuskilpailu Grand Prix Special
- mukaan 30 parasta joukkuekilpailusta. Henkilökohtaiset mitalit.
Lauantai 29.8. 19.45-22.30 (Suomen aikaa 21.45-24.30) 
2. henkilökohtainen mestaruuskilpailu Grand Prix kür eli vapaaohjelma
- mukaan 15 parasta GP Specialista. Henkilökohtaiset mitalit.

Kilpailun kulku
Kouluratsastuksen Euroopan mestaruuksista kilpaillaan joukkuemestaruuksista sekä henkilökohtaisista mestaruuksista. Suomi osallistuu vain yksilökilpailuun. Kaikkiaan ratsastetaan kolme kilpailua, joukkuekilpailu sekä kaksi henkilökohtaista kilpailua. Vuonna 2007 muuttuneiden sääntöjen mukaan Euroopan mestaruuksissa jaetaan kahdet henkilökohtaiset mitalit, ohjelmissa Grand Prix Special sekä Grand Prix vapaaohjelma eli kür.

1. Joukkuekilpailu ratsastetaan ohjelmassa Grand Prix, ja se on myös karsinta henkilökohtaiseen kilpailuun. Kilpailu on jaettu kahdelle päivälle, ensimmäinen osa ratsastajista on vuorossa tiistaina ja loput keskiviikkona. Jokaisessa joukkueessa saa olla neljä ratsastajaa, mutta vain kolmen parhaan tulos otetaan huomioon.

2. Grand Prix Specialiin pääsee mukaan 30 parasta Grand Prix'stä. Kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä ja siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit.

3. Grand Prix vapaaohjelmaan eli Kür-finaaliin jatkaa 15 parasta GP Specialista, mutta kuitenkin korkeintaan kolme ratsukkoa yhdestä maasta.  Kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä ja siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit.