Kyran tiimi on valmiina

1.6.2010

Kyran monikansallinen tiimi
on valmiina MM-kilpailuun

Kyra Kyrklund ja Max starttaavat GP-luokassa Aachenissa keskiviikkona. Vaikka Kyralla on mukanaan vain yksi hevonen, ovat hänen päivänsä kilpailupaikalla yhtä kiireisiä kuin kotona. Hän itse tähtää 15 parhaan ratsukon finaaliin ja valmentaa lisäksi lukuisia muita MM-ratsukoita. Yhteensä tiimissä on edustettuna kuusi eri maata.
 
- Olen ollut valmentaja koko ikäni, joten tämä järjestely ei eroa arjestani kotona. Kun ratsastan itse, se aika on minun omaani. Sitten on muiden vuoro saada apua, kertoo Kyra.

- Max voi taas hyvin. Lääkkeet ovat tehonneet Hicksteadissä ilmenneisiin vatsan happotasapainovaivoihin, jotk aonneksi olivat vaarattomia. Olen iloinen, että pääsin tänne vaivasta ja sen mukanaan tuomasta säkähdyksestä ja lyhyestä valmennuskatkosta huolimatta. Tilanne myös vähän vähensi paineita. Otamme täällä päivän kerrallaan, analysoi Kyra.

Uusi vapaaohjelma

Kyra ei ole päässyt ratsastamaan kilpailuissa uutta vapaaohjelmaansa, jonka ensiesityksen piti tapahtua Hicksteadissä. - Olen muokannut sen vanhan ohjelmani pohjalta lisäämällä siihen vaikeusastetta. Musiikki aivan uusi. Teemana on 30-luku ja mukana on mm. katkelmia Cabaret-elokuvasta. Kyra kertoi musiikin sovittamisen orkesterin kanssa olleen uskomattoman hauskaa. Orkesterin johtaja Michael Conn on kiinteä osa Kyran tiimiä. Michaelin sisar Yvette Conn omistaa puolet Maxista.

Huolimatta siitä, että Kyra on tehnyt itselleen ja Maxille uuden vapaaohjelman, Hän ei ole asettanut itselleen sijoitustavoitetta MM-kilpailussa. - Olen ollut mukana huippu-urheilussa riittävän kauan tietääkseni, että on järkevintä ottaa päivä kerrallaan eikä huolestua asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa. Siihen mitä itse teen, eli valmistautumiseeni ja omaan suoritukseeni radalla, voin itse vaikuttaa. Oman osuuteni haluan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Keskityn omaan suoritukseeni enkä mieti asioita, joihin en voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi siihen miten muut ratsastavat tai miten tuomarit suorituksia arvostelevat, painottaa Kyra.
 
Suomi, Britannia, Ruotsi, Tanska, Portugal ja Yhdysvallat
 
Kyra ja hänen puolisonsa Richard White ovat jo vuosia valmentaneet ruotsalaista EM- ja MM-mitalistia Jan Brinkiä. Samoin yhteistyö Tanskan Nathalie zu Sayn-Wittgensteinin ja amerikkalaisen Leslie Morsen kanssa on jatkunut pitkään. Morse ratsastaa nykyisin Tip Topia, jolla Kyra voitti ruotsalaisen nuorten hevosten kilpailun ja miljoonan kruunun palkintopotin hevosen ollessa 5- ja 6-vuotias. Uudempia tuttavuuksia Kyralle ovat Portugalin kouluratsastajat.


  - Olen valmentanut Portugalin joukkuetta viime
   syksystä lähtien. Heidän hevostensa herkkyys ja
   ratsastettavuus oli minulle suuri ja positiivinen yllätys.
   Ratsastajat suhtautuvat hevosiinsa empaattisesti ja
   heillä on hyvä suhde niihin. Koko joukkue ratsastaa
   portugalilaisilla Lusitano-rotuisilla hevosilla, joista kaksi
   on oikeasti työskennellyt härkätaisteluissa, kertoo
   Kyra.

Kuvassa Portugalin Daniel Pintoja Galopin de la Font.

Portugal osallistui joukkueena EM-kilpailuun ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Nyt heidän tavoitteensa on saada joukkueella paikka olympialaisiin. Ehkä ei vielä Hong Kongiin, mutta Lontooseen 2012. - Mielestäni on erittäin viisasta kiiruhtaa hitaasti, askel kerrallaan, sanoo Kyra.

Teksti ja kuva Ulla Lindgren Fagerholm, käännös PS  
Etusivun kuva Jan Gyllenstén