Lars Parmlerista Nations Cup -kapteeni esteratsastuksessa

1.6.2010

Ruotsalainen Lars Parmler ryhtyy luotsaamaan Suomen esteratsastuksen Nations Cup -joukkuetta ensi kaudella. Parmler on erittäin kokenut ja arvostettu kansainvälinen valmentaja, joka on ollut mukana rakentamassa Ruotsin ja Norjan joukkueiden nousua maailman kärkeen. Hän on kilpaillut aiemmin itsekin menestyksellä kansainvälisellä GP-tasolla.

Ensi kaudella Suomen estejoukkueen tähtäimessä ovat Nations Cup-kisat Kööpenhaminassa, Drammenissa, Haminassa ja Tallinnassa sekä mahdollisesti Bratislavassa. Tarkoitus on saada edustus myös EM-kilpailuihin Windsoriin Iso-Britanniaan elokuussa.

FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan GP-tasolla. Suomen NC-toiminta potkaistiin viime kesänä menestyksellä uuteen vauhtiin Tom Gordinin luotsaamana. NC-kapteenin toimenkuvaan kuului myös projektin jatkon suunnittelu sekä uuden vetäjän löytäminen.

- Lassen rooli on ennen kaikkea olla joukkueenjohtajana kaikissa kisoissa, joihin meiltä lähtee joukkue, operatiivinen, hallinnollinen vastuu kuuluu projektiryhmälle, kertoo Gordin. Projektiryhmään on nimetty Parmlerin ja Gordinin ohella Kristian Nyman, Petri Meller, Thomas Stenius, Jukka-Mikael Koivisto sekä Aki Ylänne.

- Lassen tehtävänä on viimeistely ja valmistelu kisapaikalla, ei niinkään valmennus. Tärkeää on joukkueen yhteen hitsaus, voittaja- ja joukkuehengen rakentaminen tärkeätä matsia varten, Gordin jatkaa.

Senioreiden maajoukkueratsastajilla lähes kaikilla on omat valmentajakuvionsa, ja ratsastajille ei haettu tällä ratkaisulla valmentajaa. Sen sijaan uusi estevalmentaja astuu remmiin, kun Piia Pantsu aloittaa nyt nuorten ja junioreiden esteratsastuksen maajoukkuevalmentajana. Tavoitteena on saada vuoden 2010 EM-kisoihin joukkueet molemmissa ikäryhmissä.

- Kun tehdään valmennuslinjauksia, on tärkeää että meillä on tietty linja eikä poukkoilla. Tällä ratkaisulla on haettu synergiaa, sillä Parmler ja Pantsu tuntevat toisensa hyvin, he asuvat molemmat lähellä Flyingeä Ruotsissa ja kumpikin tuntevat läheisesti pohjoismaisen menestysmallin rakennuspuut, Gordin toteaa.

Parmler tulee tammikuun alussa Suomeen ratsastajatapaamiseen, jonne kutsutaan kaikki ratsastajat, jotka ilmoittavat olevansa mukana NC-toiminnassa kaudella 2009.

Suomen Ratsastajainliitto haki viime kaudella uutta vauhtia esteratsastuksen maajoukkuetoimintaan. Tavoitteena oli tuplata viime vuodesta niiden Nations Cup -kilpailujen määrä, joihin suomalaisjoukkueet osallistuvat. Tässä onnistuttiin yli odotusten, sillä Suomi lähetti joukkueen listalla olleen neljän kisan lisäksi myös Bratislavaan ja Prahaan.

Lars Parmler
- syntynyt 1942
- arvostettu ja kokenut A-valmentaja, ratsastuksen opettajakoulutus Strömsholmassa 1969-1970
- ollut mukana luomassa Ruotsin Ratsastajainliiton valmentajakoulutusjärjestelmää
- henkilökohtaisia valmennettavia vuosien varrelta, mm. Helena Persson, Emanuelssonin sisarukset, Niklas Arvidsson, Svante Johansson, Ulrika Bidegård sekä omat lapset Niklas ja Malin Parmler
- useita vuosia ponien, juniorien ja nuorten valmetaja Ruotsissa, saavutuksina mm. Malin Baryardin kultamitali Roomassa
- 4 vuotta Norjan nuorten valmentaja, saavutuksina mm. 1 joukkuepronssi EM:ssä
- kv. ja GP-tason ratsastaja 1970-80-luvuilla, mm. GP-finaalin voitto Falsterbossa 1982
- Göteborgin kv. kisojen perustaja yhdessä Liz -vaimonsa kanssa 1977