Madis Morna ja Herbert ovat vuoden 2023 Pohjola Grand Prix voittajat

27.8.2023

Tuusulan Ratsastajat isännöi Stable Novassa vuoden 2023 Pohjola Grand Prix finaalin, jonka voittoon ratsasti vuoden 2021 tapaan Madis Morna Herbertillä. Hyvinkäällä ratkottiin myös Pohjola Silver, Bronze ja Small GP:n Summer Season finaalit, joissa voiton veivät Valtteri Gundersby ja Clavina Y, Anna Granberg ja Chekkonen sekä Sani Illi ja Backwoods Challenger. Linnea Haukilehto ja Vionetta voittivat Pohjola Finnhorse Grand Prix’n neljännen osakilpailun, ja jatkavat sarjan kokonaispisteiden kärjessä.

Pohjola Grand Prix’n voittaja vuosimallia 2023 on Stall Anna Ridersin Madis Morna ratsunaan Herbert, jonka kanssa myös vuoden 2021 finaalivoitto tuli. Virolainen Morna asuu Liedossa, jossa hän työskentelee ammattiratsastajana. Rankkasateesta huolimatta Mornan ja Herbertin eteneminen finaaliradoilla oli varmaa, ja ratsukko selvitti ainoana ratamestari Teppo Hakalan suunnittelemat finaalin kaikki kolme rataa 145 cm tasolla ilman estevirheitä.

 

Madis Morna ja Herbert, kuvat Heidi Lammi

 

”Sunnuntain ensimmäisen kierroksen aikana oli tullut aika paljon vettä, ja hevoseni ei mielellään mene vesilätäkköön, joten ensimmäisellä kierroksella oli pakko mennä rauhallisesti ja ottaa riskillä aikavirheitä, niitä tuli vähän enemmän kuin olisin toivonut. Hevonen hyppäsi kuitenkin hyvin, loppupeleissä meillä ei ollut ongelmaa”, Morna summaa ensimmäiseltä kierrokselta tulleet 3 aikavirhettä.

”Toinen kierros meni todella tarkasti ja pysyimme rytmissä, siinä fiilis oli aika jees. Voitosta tuli kiva fiilis, tuntuu hyvältä pystyä vuodesta toiseen ylläpitämään tätä tasoa, en voi olla kuin iloinen!”

Tähän mennessä Pohjola Grand Prix’n voitto on aina mennyt naapurimaa Viroon. Morna on voittanut Pohjola Grand Prix finaalin kahdesti, ja Paul Argus kerran, vuonna 2022.

”Saa nähdä, suostutaanko teillä täällä Suomessa enää järjestämään tätä sarjaa, kun me virolaiset nappaamme aina pääpotin”, Morna innostui vitsailemaan.

 

Jone Illi ja Celtas Quillian

 

Finaali oli myös siltä osin historiallinen, että Suomen junioritähdet, Karijoelta kotoisin oleva Jone Illi, 16, ja kempeleläinen Hugo Kogelnig, 14, olivat mukana finaalissa Pohjola Grand Prix’n nuorimpina osanottajina koskaan. Kogelnig ja Illi ottivat ensimmäistä kertaa myös toisistaan mittaa Pohjola-sarjan 145 cm radalla. Illi nappasi Celtas Quillianin kanssa finaalin toisen sijan ja Kogelnig oli sarjakilpailun kolmas Vermontilla.

”Oli hauskaa hypätä tätä isoa GP:tä Hugoa [Kogelnig] vastaan, aikamoinen taisto saatiin aikaiseksi. Tänään ensimmäisellä kierroksella radalla ei sujunut vielä niin hyvin. Luokan viimeisenä lähtiessä radalla oli jo aika mutaista, ja otimme pari pudotusta”, Illi summaa.

”Radasta jäi hyvä tunnelma, oli hienoa kilpailla Pohjola Grand Prix finaalissa. Meillekin tuli ensimmäiseltä kierrokselta harmilliset kaksi pudotusta, muuten olen suoritukseen tyytyväinen”, Kogelnig kertoo.

 

Hugo Kogelnig ja Vermont

 

Parhaana suomalaisena paikan Helsinki International Horse Show’n kansainvälisiin viiden tähden luokkiin lunasti Jone Illi. Myös Kogelnig lunasti paikan Horse Show’hun, Pohjola Diamond Open luokkiin.

Summer Season finaalit päättivät Pohjola-sarjan ulkokauden

 

Valtteri Gundersby ja Clavina Y

 

Pohjola Silver Grand Prix’n Summer Season finaalin 135 cm tasolla voitti Riding Club Solbackaa edustava Nurmijärvellä asuva Valtteri Gundersby perheensä kasvattamalla ja omistalla 9-vuotiaalla tammalla Clavina Y.

”Onhan tämä hienoa, tosi hyvä kausi on ollut, jokaisesta GP-osakilpailusta on tullut vähintään sijoitus. Ei voi olla kuin tyytyväinen!”

Gundersby teki uusintaradalla rohkeita valintoja, taktikointi onnistuu, kun ratsukon välillä vallitsee täysi luottamus.

”Kun hevonen on alusta asti itse tehty, niin kyllä siinä kehittyy aivan erityinen suhde ja kova luotto hevoseen. Clavina Y:n emä on juniorivuosieni hevonen Viana, Clavina on sen ensimmäinen varsa.”

Silver GP:n Summer Season finaalin toisen ja kolmannen sijan nappasi hämeenlinnalaisen Hattel Ridersin Susanna Granroth ratsuinaan Cayadina ja Lerop.

”Hyvät fiilikset, sekä Cayadina että Lerop ovat vielä aika nuoria ja kokemattomia, tämä kaikki on niille vielä uutta ja ihmeellistä ja ne ovat kyllä molemmat suoriutuneet todella hienosti”, Granroth kehuu hevosiaan.

 

Anna Granberg ja Chekkonen

 

Pohjola Bronze GP Summer Season finaalin125 cm tasolla vei nimiinsä järvenpääläinen Stall Anna Ridersin Anna Granberg ratsunaan omakasvatti, 9-vuotias FWB-ruuna Chekkonen.

”Jukka Rantanen auttoi minua uusinnan suunnittelussa, sillä ajattelin että nyt kun Jukka ei ole hyppäämässä, jonkun pitää mennä niitä Jukan reittejä! Sieltä löytyikin sitten sellainen oikaisupaikka, kiitos siitä Jukalle”, Granberg hymyilee.

Voitto itse kasvatetulla Chekkosella tuntui Granbergista erityisen hyvältä.

”On mahtava fiilis, kyllä tämä tuntuu ihan erityisen hienolta. Tänään oli kiva, että päästiin hyppäämään pitkää vettä, jota ei ole kovin usein ole tarjolla. Sen hyppääminen tuntui mukavalta ja jopa helpolta tänään!”

Toiseksi Bronze Grand Prix’n Summer Season finaalissa ratsasti kylmäläläinen Aida Hämäläinen Prada de la Linierellä, ja kolmanneksi Sani Illi Manouscha van’t Steenputjella.

”Hyvä fiilis, tämä on kakkoshevoseni, oli mukava saada myös sen kanssa onnistuminen. Erityisen tyytyväinen olen uusintaan, hevonen tuntui siinä tänään hyvältä”, Hämäläinen kertoo.

”En itse ratsastanut nyt niin hyvin, mutta olen hevoseen tyytyväinen, se paikkasi hyvin pari tekemääni mokaa radalla”, Sani Illi kiittelee ratsuaan.

 

Sani Illi ja Backwoods Challenger

 

Sani Illi oli voitokas myös 115 cm tasolla kilpaillussa Pohjola Small GP:n Summer Season finaalissa, josta karijokelaisratsastaja nappasi sekä voiton Backwoods Challengerilla että kolmannen sijan Naya van’t Steenputjella.

”Tuntuu tosi hyvältä. Lähdin uusintaan ensin Nayalla, ja tuntui että tein tosi nopean radan, mutta Nella [Lätti] menikin kovempaa, joten oli pakko löytää Backwoods Challengerin kanssa vielä nopeampi tie. 1-2 esteiden välillä päätin kiertää oikoreittiä, ja 3 esteelle otin riskin ratsastamalla vinon tien, tällä kertaa se kannatti!”

Backwoods Challenger on Illille kohtalaisen uusi tuttavuus, sen omistaa Sonja Kaakko ja on kasvattanut Anna Kärkkäinen.

”Backwoods Challenger on tosi kiva hevonen, sitä voisi sanoa täydelliseksi!”

Pohjola Small GP:n Summer Season finaalin toiseksi ratsasti espoolainen Nella Lätti Alabama-Balialla.

Pohjola Finnhorse Grand Prix’n osakilpailuvoittoon Linnea Haukilehto ja Vionetta

 

Linnea Haukilehto ja Vionetta

 

Suomenhevosten oman Pohjola Finnhorse Grand Prix’n neljännen osakilpailun voitti vantaalainen Linnea Haukilehto ratsunaan 8-vuotias tamma Vionetta. Ratsukko teki osakilpailussa ainoana puhtaan radan uusinnassa, ja varmisti näin voiton sekä kärkipaikan säilymisen sarjakilpailupisteissä.

”Hyvät fiilikset jäi, täällä oli kivat radat ja kokonaisuutenakin kausi on ollut onnistunut. Uusintaradalla taktiikkana oli edetä sujuvasti. Lähdin radalle viimeisenä, ja kun muilla ei ollut nollia, niin pystyin vähän varmistelemaan radalla”, Haukilehto summaa voittoradan.

Seuraavaksi ratsukko suuntaa Ypäjälle Suomenratsujen Kuninkaallisiin, jossa Vionetta kilpailee sekä esteillä että omistajansa ja kasvattajansa Janina Ristolaisen kanssa kouluratsastuksessa.

Toiseksi osakilpailussa tulivat Ratsastusseura Varsan Noora Turunen ja Ojavallin Nuppu, ja kolmanneksi Ääneseudun Ratsastajien Vilma Leppäkangas ja Paletin Liekki.

Pohjola Finnhorse GP:n viides ja viimeinen osakilpailu ratsastetaan 22.-24.9. Ypäjä Horse Show’ssa ja finaali huipentuu Helsinki Horse Show’hun.

Helsinki Horse Show ja SRL palkitsevat Pohjola-sarjan vapaaehtoistoimijoita – Tuusulan Ratsastajat palkitsivat Kristel Heleniuksen ja Mikael Oinaan

Helsinki International Horse Show ja Suomen Ratsastajainliitto palkitsevat yhteistyössä jokaisessa Pohjola-sarjan este- ja koulukilpailussa vapaaehtoistoimijoita, jotka ovat panoksellaan mukana mahdollistamassa kilpailusarjan järjestämistä. Pohjola-sarjan kilpailutapahtumissa järjestävän seuran talkooväki valitsee omin perustein joukostaan vapaaehtoisen, jolle palkinto myönnetään. Kyseessä voi olla vaikkapa seuran kantava voima tai uusi, innokas tulokas. Valinta on vaikea, sillä jokainen vapaaehtoisista on palkinnon arvoinen! Näin Tuusulan Ratsastajat perusteli valintoja.

Kristel Helenius ei pelkästään kisojen ajan, vaan jo edeltävän viikon on tehnyt aamusta iltaan töitä kilpailuiden eteen. Hän tarttuu innolla kaikkiin tehtäviin ja on korvaamaton apu talkoissa!

”Yllättynyt fiilis! Vapaaehtoistoiminta on kivaa, en osaa nimetä yhtä parasta talkootehtävää, mielelläni teen ihan kaikkea! Mukava päästä mukaan Horse Show’hun, oma hevonen ei nyt ole siellä hyppäämässä, joten eniten odotan maailman huippujen näkemistä. Se, että verryttelyareenaa pääsee myös katsomaan on ihan mahtavaa”, kertoo Helenius.

Mikael Oinas on aina kaikissa kisoissa mukana, ja tekee kaikkea mahdollista. Hän on unelma parkkitiimin ja ratatiimin jäsenenä. Miku on puuhamies, jolta onnistuu kaikki hommat!

”On mukava saada tunnustusta, olen vuosia ollut toiminnassa mukana. Kiitos kaikille seuran jäsenille! Kisatalkoissa suosikkihommaani on ratahenkilökunnan tehtävät, mutta kaikki muukin on mukavaa. Horse Show’ssa odotan eniten sen ainutlaatuista tunnelmaa, ja sitä kun näkee pitkästä aikaa tuttuja!”

Vapaaehtoiset palkittaville luovutettiin Max. E. Ammannin teos 100 Years Of Finnish Equestrian Sport sekä liput Helsinki Horse Show’n perjantai-illan kansainväliseen avajaisnäytökseen, jossa heille on luvassa Pohjola-sarjan vapaaehtoisille yhteinen hemmotteluhetki.

 

Kristel Helenius ja Mikael Oinas. Kuva Liina Hannula

 

Osallistumisoikeuden Helsinki Horse Show’n superfinaaleihin ovat voittaneet

Pohjola Silver Grand Prix
1. Valtteri Gundersby / Clavina Y
2. Susanna Granroth / Cayadina
3. Susanna Granroth / Lerop
4. Kia Orhanen / Jarco van de Rundsvoort
5. Mathilda Simola / Vodka Star
6. Veera Pukkila / Villbeatyou
7. Mona Relander / Ibeau

Pohjola Bronze Grand Prix
1. Anna Granberg / Chekkonen
2. Aida Hämäläinen / Prada de la Liniere
3. Sani Illi / Manouscha van¨t Steenputje
4. Jenna Yrjövuori / Lui
5. Pipsa Koski / Iprimero
6. Nelli Pajuharju / Cascada
7. Venla Suoraniemi / Q-Evannah Z

Pohjola Small Grand Prix
1. Sani Illi / Backwood Challenger
2. Nella Lätti / Alabama-Balia
3. Sani Illi / Naya van't Steenputje
4. Mathilda Simola / For Fun TF
5. Saara Vainio / Gon Charles
6. Antonia Hartwall / Garinthos
7. Martina Sorvisto / Shanghai Volo

26.-27.8. Kansallisia esteratsastustuloksia, Pohjola Grand Prix Summer Season finaali, Hyvinkää

Pohjola Grand Prix finaali, 2 osakilpailua, 145 cm A.2.0 + A2/A2
Lähti 14, sijoittui 4
1) Madis Morna / Herbert, STAR, 0-3-0/60,41
2) Jone Illi / Celtas Quillian, MYRat, 0-8-0/48,62
3) Hugo Kogelnig / Vermont, OR, 0-8-0/50,46
Tulokset: LINKKI

Pohjola Silver GP Summer Season Finaali 2023 135 cm AM5
Lähti 23, sijoittui 6
1) Valtteri Gundersby / Clavina Y, RCS, 0-0/33,97
2) Susanna Granroth / Cayadina, HARI, 0-0/34,23
3) Susanna Granroth / Lerop, HARI, 0-0/36,36
Tulokset: LINKKI

Pohjola Bronze GP Summer Season Finaali 2023 125 cm AM5
Lähti 29, sijoittui 8
1) Anna Granberg / Chekkonen, STAR, 0-0/32,85
2) Aida Hämäläinen / Prada de la Liniere, FALK, 0-0/33,16
3) Sani Illi / Manouscha van’t Steenputje, MYRat, 0-0/34,15
Tulokset: LINKKI

Pohjola Small GP Summer Season Finaali 2023 115 cm AM5
Lähti 30, sijoittui 8
1) Sani Illi / Backwoods Challenger, MYRat, 0-0/35,74
2) Nella Lätti / Alabama-Balia, CR, 0-0/38,27
3) Sani Illi / Naya van’t Steenputje, MYRat 0-0/39,99
Tulokset: LINKKI

Pohjola Finnhorse GP, 4. osakilpailu 100 cm AM5
Lähti 18, sijoittui 5
1) Linnea Haukilehto / Vionetta, STAR, 0-0/33,31
2) Noora Turunen / Ojavallin Nuppu, VARSA, 0-4/30,56
3) Vilma Leppäkangas / Paletin Liekki, ÄseRa, 0-4/31,69
Tulokset: LINKKI

Korjattu 27.8. klo 19.18 Paikan kansainvälisiin 5* luokkiin voitti paras suomalainen, joka oli Jone Illi.