Maiju Mallat ja Noora Forstén sijoille Monacossa

1.6.2010

Maiju Mallat ja Noora Forstén ratsastivat sijoille Monacossa isoissa kisoissa

Maiju Mallat teki hattutempun ja ratsasti hienosti viidenneksi Monacon viiden tähden estekilpailuissa 150 cm:n luokassa myöhään illalla torstaina tehden tuplanollan. Ratsuna Mallatilla oli Noora Forsténin omistama 12-vuotias kimotamma Casandra Z. Voittoon luokassa ratsasti  Italian Gianni Govoni hevosella Love Affaire ennen Saksan Daniel Deusseria ratsulla Aboyeur W. 

- Cazandra on ehkä vähän hitaampi kuin maailman ykköstykit, eikä sillä välttämättä laukata kärkeä kiinni tällaisissa kisoissa. Mutta se on muuten aivan ihana hevonen, nyt se tekee ihan mitä vain puolestani ja yrittää parhaansa ja enemmänkin. Tykkään hevosesta ja se tykkää tehdä töitä minun kanssani, sillä pääsee aika pitkälle, kisapaikalta aamulla tavoitettu Mallat iloitsee.



Noora ja Evli Cagliostro Valncian osakilpailussa. Kuva GCT.

Forstén otti itsekin hyvän sijoituksen 145 cm:n aikaratsastusluokassa oriilla Quinault ollen kolmastoista puhtaalla radalla ja reippaalla ajalla.

- Kilpailu on hieno, upeat katsomot ja puitteet etenkin yleisölle. Verryttely on täällä Monacossa formulaykkösten lähtösuoran takana rannassa, ja tilaa ei ole paljoa. Myös areena on aika kapea ja pitkä. Verryttelyssä on aika vaikea päästä rytmiin, ja kun menee sisään radalle, tehtävät ovat hyvin teknisiä ja tulevat aika nopeasti eteen.  Hevoset ovat kuitenkin hypänneet hyvin, eikä näytä että verryttelyn pienuus niitä paljon vaivaisi, kertoo Forstén. 

Hän on jo käynyt ratsastamassa hevosensa, sillä hellelukemat kipuavat päivällä 30 asteeseen. Perjantaina molemmat ratsastajat hyppäävät 145 cm:n uusintaluokan. Hevosista Casandra Z ja Evli Cagliostro saavat pitää vapaapäivän, niillä on lauantaina edessä Global Campions Tourin mittava osakilpailu 160 cm:n esteillä.

Viiden tähden kilpailujen joka luokasta saa arvostettuja maailmanlistapisteitä. Kisoissa jaetaan viikonlopun aikana kaikkiaan huikeat 400.000 euroa palkintorahaa. Pääpotti 285.000 euroa sijoittuu lauantai-illan GP-päätösluokkaan, joka on samalla kovatasoisen estesarjan "Global Champions Tourin " viides osakilpailu. Kilpailujen pikkukierroksella on mukana Jenni Dahlman hevosilla Simon ja Pedro.

Kova työ ja hyvä tiimi menestyksen takeina

Mallat on tehnyt huikean harppauksen kansainväliselle uralla tällä kaudella noustuaan Suomen kansalliseen kärkeen viime kaudella. Hän työskentelee Noora ja Mikael Forsténin tallilla Hollannissa Guttecovenissa ratsuttajana. Forsténit ovat antaneet hänelle huippuhevosia käyttöön ja Mikko myös valmentaa Mallatia. Monacon arvokisoihin ratsastaja lähti valmentajansa sijaan tämän toipuessa vielä hetken olkapäävammasta.

- Mikon loukkaantuminen antoi Maijulle uskomattoman tilaisuuden hypätä muutamassa aivan maailman huipputason kilpailussa. Maiju on ammattilainen, joka ratsastaa meillä päivittäin kymmenen hevosta ja usein Mikon silmän alla. Hänelle on tullut rutiinia viimeisen puolen vuoden aikana runsaasti ja näkyy hyvinä tuloksina, Noora Forstén toteaa.

- Moni ajattelee, että Suomesta on mahdoton nousta tälle tasolle, mutta jos on lahjakas, päättäväinen ja valmis tekemään paljon töitä sekä asenne ja halu oppia vielä kohdallaan, tuloksia  voi tulla nopeastikin ja erittäin kovalla tasolla. On tärkeää myös löytää hyvät hevoset, jotka matchaavat ratsastajalle. Myös Mikon ja Maijun yhteistyö ja työ meillä ratsuttajana on toiminut tosi hyvin, hän jatkaa.

Mallat on erittäin kiitollinen Forsténeille.

- Ilman heitä en olisi ikinä päässyt lähellekään tällaisia kilpailuja. Tämä on ylipäätään käsittämätön juttu, kuin satutarinaa, kun katson täältä Monacosta hotellin parvekkeelta alas, Mallat sanoo.

- Ratsastuksellisesti Forsténeilla olo on merkinnyt minulle äärettömän paljon. Oma pohjani tätä ennen on ollut tietysti kova, olen kilpaillut kaikkea ja tehnyt tätä työkseni ja saanut ratsastaa kaikki hullut ja huonot hevoset.  Ylipäätään ratsastuksellinen puoli rakentuu siitä, että tehdään mielettömästi työtä ja harjoitellaan kotona. Mikko näkee todella hyvin mitä harjoituksia milläkin hevosella pitää tehdä, että ne kehittyisivät parhaalla mahdollisella tavalla ja minä pystyn taas toteuttamaan Mikon ohjeet, hän kertoo.

Vaikka radalla hevosen kanssa ollaan yksin, siellä on vaikea onnistua ilman hyvää taustatiimia.

- Ikinä en olisi pystynyt yksin tähän. Tämä on erittäin suuressa määrin tiimityötä, jos olisin ollut täällä Monacossa yksin eilen, en olisi varmasti tehnyt radalla nollaa. On esimerkiksi erittäin tärkeää, että joku on auttamassa verkassa, että saan hypyn pysymään optimaalisena ja ilmavana, Mallat kertoo.

Tuloksia CSI5* Monaco 25.-27.6.

Torstai 25.6.
Luokka 2, 150 cm, perusrata ja uusinta. Lähti 48, sijoittui 15.
1) Gianni Govoni / Love Affaire, ITA 0-0/27.06  
2) Daniel Deusser / Aboyeur W, GER 0-0/29.95  
3) Clarissa Crotta / Made In Margot, SUI 0-0/30.13  
4) Denis Lynch / Nabab's Son, 0-0/36.66  
5) Maiju Mallat / Casandra Z, FIN  0-0/37.48

Luokka 1, 145 cm aikaratsastus. Lähti 50, sijoittui 15.
1) Ludo Philippaerts / Tauber Van Het Kapelhof, BEL 0/44.60  
2) Rodrigo Pessoa / Palouchin De Ligny, BRA 0/46.01  
3) Alvaro De Miranda / Ad Peanuts,  BRA 0/47.11  
…13) Noora Forstén / Quinault, FIN 0/51.57

Järjestäjän sivut: www.globalchampionstour.com 
Tulospalvelu: www.scg-nl.nl
Stall Forstén-Pentti: www.forsten-pentti.com