Marjukka Manninen Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtajaksi

22.11.2020

Marjukka "Meukka" Manninen ryhtyy luotsaamaan Ratsastajainliittoa uutena puheenjohtajana vuoden 2021 alusta.

Marjukka Manninen, kuva SH.

Oululainen kauppatieteiden maisteri Marjukka Manninen valittiin Suomen Ratsastajainliiton syyskokouksessa liiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi kolmivuotiskaudelle 2021–23.

Manninen sai vaalissa 447 ääntä. Muiden ehdokkaiden äänimäärät olivat Johanna Catani 188, Kari Kallonen 55 ja Maaret Gustavsson 4. Yhteensä ääniä annettiin 694.

– Iloitsen ja kiitän saamastani laajasta kannatuksesta, mikä kuvastaa hyvin myös ensi vuoden teemaamme, Yhdessä eteenpäin. Tältä pohjalta on hyvä lähteä luotsaamaan liittoa kohti tulevaisuutta, joka tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita, Manninen totesi valinnan selvittyä.

­–  Ratsastus on todella hieno, poikkeuksellisen tasa-arvoinen laji, joka mahdollistaa monipuolisia osallistumisen ja onnistumisen hetkiä. Olen käytännössä kasvanut hevosyhteisössä pienestä ratsastuskoululaisesta kilpailijaksi ja kansainvälisen tason toimijaksi. Lähden ylpeänä edistämään hienoa lajiamme, jolta olen saanut niin paljon. Hevoset ja ratsastus ovat opettaneet minulle määrätietoisuutta, pitkäjänteisyyttä, vastuullisuutta ja yhdessä tekemistä.  

Manninen työskentelee Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtajana. Aiemmin hän on toiminut mm. Haapaveden kaupunginjohtajana, Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja soteuudistuksen muutosjohtajana sekä Tyrnävän kunnanjohtajana.

Manninen nousee puheenjohtajaksi Ratsastajainliiton varapuheenjohtajan pallilta. Hän on ollut mukana liiton hallituksessa kausilla 2006–14 sekä vuodesta 2016 lähtien. Manninen kilpailee kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Hän on kansallinen kouluratsastustuomari sekä kansainvälinen pararatsastustuomari. Manninen palkittiin Ratsastajainliiton kultaisella ansiomerkillä 2014.


Terhi Koipijärvi ja Kari Kallonen, kuva SRL Sonja Holma.

Aki Karhapää, arkistokuva Jutta Koivula

Ratsastajainliiton hallituksen jäseniksi valittiin kaudelle 2021–23 kirkkonummelalainen Terhi Koipijärvi äänin 566 ja lempääläläinen Aki Karhapää (564). Mannisen noustessa puheenjohtajaksi hänen hallituspaikalleen vuodelle 2021 valittiin espoolainen Kari Kallonen (389). Vaalissa mukana olivat myös varkautelainen Janne Lappi, ääniä 150, turkulainen Päivi Savilahti-Bäckman (66) ja helsinkiläinen Maaret Gustavsson (11). Erovuorossa hallituksesta olivat puheenjohtaja Mikael Forstén ja hallituksen jäsenet Petri Pesonen ja Janne Lappi.

Syyskokouksessa oli paikalla edustettuna 200 jäsenseuraa, joilla oli 618 ääntä sekä 76 yhteisöjäsentä 76 äänen kera, eli ääniä on yhteensä 694.

Jukka-Pekka Leskinen SRL:n kunniajäseneksi

Syyskokous kutsui kangasalalaisen Jukka-Pekka Leskisen Suomen Ratsastajainliiton kunniajäseneksi kenttäratsastuskomitean esityksestä kunnioituksena mittavasta elämäntyöstä ratsastuksen hyväksi.

Leskinen on tehnyt pitkän ja arvokkaan uran Suomen ratsastusurheilun hyväksi vuosikymmenten ajan. Hän on edistänyt ratsastuksen kasvua Suomen yhdeksi suosituimmaksi harrastelajiksi. Leskinen on toiminut Ratsastajainliiton hallituksen jäsenenä vuosia ja puheenjohtajana 2008–2014.

Leskinen on perustanut sekä Keravan Ratsastuskoulun, Wääksyn Ratsastuskeskuksen että Keravan Ratsastusseura sekä toiminut Kenttäratsastuksen Tuki ry:n ja Hevosopisto Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja FEI:n solidaarisuuskomitean jäsenenä. Kenttäratsastajana Leskinen on saavuttanut mitalin kaikissa väreissä ja voittanut myös  PM-joukkuekultaa.

SRL:n toiminnanjohtaja Jukka Koivisto, nykyinen puheenjohtaja Mikael Forstén ja uusi kunniajäsen Jukka-Pekka Leskinen, kuva Sonja Holma.

Yhdessä eteenpäin vuonna 2021

Syyskokous vahvisti toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2021. Liiton vuoden 2021 budjetti on noin 4 miljoonaa euroa, ja se on laadittu 8 500 euroa ylijäämäiseksi.

Vuoden 2021 pääteema on Yhdessä eteenpäin. Kuluvana vuotena on juhlistettu liiton sadan vuoden virstanpylvästä, ja sopeuduttu koronavuoden haasteisiin.

– Suuntaamme katseet eteenpäin ja rakennamme ratsastukselle vahvaa tulevaisuutta. Otamme selvää lähtötilanteesta tutkimuksen keinoin ja rakennamme lajin polut eteenpäin kestävälle pohjalle. Se tarkoittaa matalia kynnyksiä tulla mukaan, laadukasta harrastetason toimintaa sekä selkeitä, kehittäviä polkuja edetä urheilussa ja muussa toiminnassa, toiminnanjohtaja Jukka Koivisto linjaa. 

– Menestys lajina edellyttää yhdenvertaista ja turvallista toimintaympäristöä, oikeudenmukaisuutta, yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä kestävää ja vastuullista ratsastustoimintaa.

Liiton toimintasuunnitelman keskiössä on osaaminen perustana harrastamisen, urheilun ja hevosen hyvinvoinnin ylläpidolle ja kehittämiselle. Ratsastajainliitto edistää eettisyyttä, turvallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassaan. Ensi vuonna liitolle laaditaan vastuullisuusohje aikaisempaan Reilu Peli- ja yhdenvertaisuustyöhön tukeutuen ja liiton uusi eettinen säännöstö jalkautetaan kaikkeen toimintaan.

Huippu-urheilussa tärkeimmät tavoitteet ovat finaalipaikat Tokion olympialaisissa ja paralympialaisissa, osallistuminen sekä maailmancup- ja Nations Cup -kilpailuihin että eri ikäryhmien EM- ja MM- kilpailuihin joukkueilla.

Syyskokouksen kutsu ja materiaaleja 

Päivitetty 22.11.2020 klo 16.53 hallitusehdokkaiden vaalitulos, muokattu linkkejä 26.11.2020