Marko Björs selviytyi koulukiusaamisesta ja rakentaa nyt Reilua Peliä - tule mukaan Yhtä jalkaa -seminaariin!

28.2.2018

Vielä tänään ehtii mukaan:

Yhtä jalkaa – kiusaamisen ja häirinnän vastainen seminaari
keskiviikkona 7.3. klo 9-11 Taitotalo, Helsinki

Suomen Ratsastajainliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät kiusaamisen ja häirinnän vastaisen seminaarin, jossa aihetta käsitellään tunnistamisen, puuttumisen ja jälkiseurannan näkökulmasta. Tilaisuus on tarkoitettu koko urheiluyhteisölle: lajiliittojen väelle hallituksineen, seuratoimijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Seminaarin avaa Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen. Puhujina kuullaan myös ratsastusvalmentaja Marko Björsiä, Likesin erikoissuunnittelija Matti Hakamäkeä ja urheilupsykologian asiantuntija Martina Roos-Salmea. Lisäksi perehdytään käytännön tilanteisiin esimerkkien kautta, keskustellaan sekä ammennetaan tietoa ja toimintaohjeita.

Marko Björs selviytyi koulukiusaamisesta
ja rakentaa nyt Reilua Peliä ratsastusurheiluun

Kouluratsastaja ja maajoukkuevalmentaja Marko Björs puhuu seminaarissa omasta tarinastaan. Hän kohtasi nuorena ratsastusurheilijana kipeästi koulukiusaamisen. Pahimmillaan hammasraudat pureutuivat huulten läpi koulun pyörätelineeseen iskiessään, ja myös itsetunto sai kovia kolhuja.

Marko Björs, kuva Kari Pekonen

- Oma tarinani on onneksi selviytymistarina. Minua kiusattiin urheilulajini vuoksi, mutta hevoset ja talli olivat minulle samalla turvapaikka, koti ja yhteisö, jossa pääsi eroon kiusaajaporukasta ja koulusta. Hevonen ei syrji millään tavoin. On tosi tärkeää ymmärtää, että hevosen kanssa pärjää vain aito ja rehellinen ihminen, hevoselle ei voi selittää asioita muuksi. Eläinrakkaus on globaali asia, ja kaikki hevosihmiset puhuvat samaa kieltä. Tallilla ketään ei kiinnosta tittelisi, arvostusta saa olemalla hyvä ja taitava hevosten kanssa, Björs sanoo.

Nykyään Björs valmentaa nuorten ja junioreiden kouluratsastuksen maajoukkueita ja on tunnettu myös ansiokkaana Reilun Pelin rakentajana.

- Nyt kun työskentelen nuorten parissa, joudun kohtaamaan monenlaisia tilanteita, vaikeitakin. Korostan valmennustyössä, että emme ole toistemme vastustajia, vaan kilpakumppaneita. Ja esimerkiksi kun mukaan tulee aloittava kilpaurheilija tai harrastaja, kehotan muistamaan miltä itsestä tuntui oman ratsastusuran alussa. Korostan yhteistyötä sekä hyvän joukkuehengen ja kannustavan ilmapiirin rakentamista. Ja toisaalta pidän kiinni nollatoleranssista, missään tilanteessa ja millään tavoin ei saa hyväksyä, että kukaan joutuu eriarvoisuuden tai kiusaamisen kohteeksi.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: LINKKI

Yhtä jalkaa – kiusaamisen ja häirinnän vastainen seminaari

Aika: keskiviikko 7.3. klo 9-11.30
Paikka: Taitotalo, Valimotie 8, 00380 Helsinki (urheiluyhteisön uuden toimitilan vieressä)

Ohjelma:

 • Seminaarin avaus, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen
 • Häirinnästä hyväksikäyttöön, erikoissuunnittelija Matti Hakamäki, Likes
 • Minun tarinani, kouluratsastaja ja ratsastusvalmentaja Marko Björs
 • Kiusaaminen ja häirintä – tunnistaminen, puuttuminen ja jälkiseuranta, urheilupsykologian asiantuntija Martina Roos-Salmi
 • Case-esimerkkejä:
  -Kamppailija ei kiusaa, kamppailulajit Tiiu Tuomi
  -Epäasiallisen käyttäytymisen raportointikanava, Jääkiekkoliitto Jaakko Luumi
  -Häirintäkysely urheiluseuroille, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK Nina Laakso
  -Transsukupuolinen nuori seurassa – Mitä tulee ottaa huomioon?, Seta Heta Hölttä

Tilaisuuden fasilitoi Sirpa Korkatti.