Mikael Forstén voitti Amsterdamin maailmancupin

1.6.2010

Mikael Forstén teki esteratsastuksen historiaa ja hyppäsi voittoon
Amsterdamin maailmancupissa Isaaq du Jonquetilla

Mikael Forstén ratsasti voittoon Amsterdamin maailmancupissa sunnuntaina Isaaq du Jonquetilla. Voitto oli historiallinen, Suomen ensimmäinen esteratsastuksen maailmancupin osakilpailussa koskaan.

- Uskomatonta! Olen unelmoinut tästä päivästä kaksikymmentä vuotta. Eilen päätin, että nyt voitan, nyt vedetään täysillä, mutta silti en voi uskoa tätä todeksi, Forstén riemuitsee harpatessaan voittoratsunsa selkään ja kohti palkintojenjakoa.

Mikko ja Isaakki selviytyivät esteistä  voittamattomalla vauhdilla.

Forstén lähti mittaville 160 cm:n maailmancupin esteille kolmantena ja hyppäsi erittäin nopean nollaradan rohkealla ja sujuvalla tyylillään "kaikki tai ei mitään". Hän olikin perusradan ratsukoista neljänneksi nopein. Uusintaan tiensä selvitti puhtaan perusradan jälkeen viisitoista ratsukkoa.

Ratkaisevasta uusinnasta muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Forstén sai lähteä radalle huonoista asemista uusinnan alkuvaiheessa, mutta hän onnistui iskemään alle äärettömän kovan pohja-ajan ja ratsastamaan samalla riskirajoilla puomien putoamatta.

Forsténin haaste kävi maailman ehdotonta kärkeä edustaville kilpakumppaneille liian kovaksi ja yksi toisensa jälkeen joutui taipumaan fantastisen voittoajan, 38.08 sekuntia, taakse. Forsténin tulosta lähimmäksi ylsi Hollannin Gerco Schröder ajalla 38.25 ennen Saksan Heinrich Hermann Engemannia, 38.39.

Hyvillä sijoilla maailmancupin finaaliin Göteborgiin

Forstén lisäsi voitollaan 21250 euron ohella 20 maailmancupin pistettä tililleen ja on nyt 34 pisteellään erittäin hyvissä asemissa 11. sijalla maailmancupin Länsi-Euroopan liigassa. Näin hän on hyvinkin mahdollisesti mukana, kun finaaliin Göteborgiin huhtikuun lopussa pääsee FEI:n maailmancupin Länsi-Euroopan liigasta 18 parasta ratsastajaa. Liigaa johtaa Irlannin Jessica Kürten 79 pisteellä.


Mikko kunniakierroksella Vanity-tammalla. Palkintojenjaossa Mikko sai kisan sponsorilta upouuden Rolexin ranteeseensa.

Mikael Forstén kilpailee ensi viikonloppuna Bordeaux'n ja kahden viikon päästä Espanjan Vigon maailmancupin osakilpailussa, joten hänellä on vielä hyvä tilaisuus nostaa sijoitustaan edelleen maailmancupin listalla. Viimeinen osakilpailu hypätään maaliskuun lopussa Hollannin 's-Hertogenboschissa ennen Göteborgin finaalia.

Forstén on ollut koko syyskauden erittäin kovassa tulosvedossa. Hän on sijoittunut Isaac du Jonquetilla jo kahdesti maailmancupissa, seitsemäs sija tuli lokakuussa Helsingissä ja kolmastoista Genevessä joulukuussa. Monipuolinen ja urheilullinen Forstén panostaa huippuratsastuksen ohella myös autourheiluun ja aloitti kaudella 2007 ensimmäisenä suomalaisena Porsche Mobil 1 Supercup -sarjassa.

Myös Forsténin elämänkumppani Noora Pentti osallistui maailmancupin osakilpailuun Evli Cagliostrolla. Saldona perusradalta oli kaksi pudotusta eli kahdeksan virhepistettä ja 27. sija. Lauantai-iltana Pentti ratsasti 145 cm:n esteillä hienosti seitsemänneksi erittäin lupaavalla Evli Popcorn -tammallaan.


Tuloksia CSI4*-W Amsterdam 27.1.
Rolex FEI World Cupin yhdeksäs osakilpailu, Länsi-Euroopan liiga. 160 cm:n esteet, perusrata ja uusinta. Lähti 40, sijoittui 10.
1) Mikael Forstén / Isaac du Jonquet, FIN 0-0/38.08  
2) Gerco Schröder / Eurocommerce Monaco, NED 0-0/38.25  
3) Heinrich Hermann Engemann / Aboyeur W, GER 0-0/38.39  
…27) Noora Pentti / Evli Cagliostro, FIN 8/76.45

Lauantai 26.1.
145 cm:n esteet, ratsastus kahdessa vaiheessa. Lähti 33, sijoittui 9.
1) Julia Kayser / H.B.C. Dancing Queen, AUT 0/28.11  
2) Albert Zoer / Sam, NED 0/28.17  
3) Billy Twomey / Pikap, IRL, 0/29.63
…7) Noora Pentti / Evli Popcorn, FIN 0/32.46  

Maailmancup, Länsi-Euroopan liiga, tilanne yhdeksän osakilpailun jälkeen.
1 Jessica KÜRTEN IRL  79
2 Rutherford LATHAM ESP  48
3 Rolf-Göran BENGTSSON SWE  47
4 Meredith MICHAELS-BEERBAUM GER  46
5 Albert ZOER NED  45
6 Ludger BEERBAUM GER  44
7 Helena LUNDBÄCK SWE  41
8 William WHITAKER GBR  39
9 Heinrich Hermann ENGEMANN GER 38
10 Marcus EHNING GER  37
11 Mikael FORSTEN FIN 34

Järjestäjän internetsivut, täydet tulokset: www.jumpingamsterdam.nl
Mikael Forsténin ja Noora Pentin internetsivut: http://www.forsten-pentti.com

Kuvat etusivulla ja jutussa Amsterdamista: Anna Vähäkuopus