Mikko ja Isaac 1. mc-osuudella - yksi alas, hyvä aika!

1.6.2010

ESTERATSASTUKSEN MAAILMANCUPIN FINAALI LAS VEGASISSA 15.-19.4.

Mikael Forsténilla ja Isaac du Jonquet'lla
mc-finaalin avauksessa yksi alas ja nopea aika!

Mikael Forstén ja ranskalaisruuna Isaac du Jonquet tekivät hyvän radan esteratsastuksen maailmancupin loppukilpailun ensimmäisellä osuudella varhain perjantaiaamuna Las Vegasissa saaden ripeän ajan, mutta ottaen yhden epäonnisen pudotuksen kolmoissarjan keskimmäisellä esteellä, joka aiheutti ratsukoille ylipäänsä eniten ongelmia 150 cm:n vauhdikkaalla radalla.

Forstén on nyt melko hyvissä asemissa 21. sijallaan, kun kilpailu jatkuu huomenna toisella finaaliosuudella. Ratsastaja ei kuitenkaan ole tyytyväinen päivän tulokseen, sillä rahkeet ja voitontaho riittäisivät paljon pidemmälle. Forstén on nostanut tällä ja viime kaudella Suomen esteratsastuksen uudelle aikakaudelle mukaan kansainväliselle huipputasolle.

Mikko ja Isaac du Jonquet Zürichin mc-osakilpailussa, kuva Kit Houghton / FEI.

- Olen pettynyt, että tuli pudotus, tuolla vauhdilla olisin ollut paljon paremmilla sijoilla ilman sitä. Olen nyt jonkin matkaa takana, täytyy toivoa, että pystyisin ratsastamaan huomenna nollan. Jos olen huomenna kärkipäässä, tilanne on jatkon kannalta hyväksyttävä, Forstén toteaa.

Ensimmäisen ja toisen finaaliosuuden jälkeen tulokset lasketaan yhteen ja muunnetaan virhepisteiksi, ja kaksi kolmasosaa 44 kilpailijasta jatkaa ratkaisevaan, kolmanteen finaaliin sunnuntaina. Siellä 10-15 parhaan kärjellä on edelleen erinomaiset eväät pärjätä voittoon asti.

Saksan Meredith Michaels-Beerbaum johdossa

Aloituspäivän aikaratsastusluokassa virhepisteet muutettiin sekunneiksi ja lisättiin kokonaisaikaan, mikä edellytti sekä nopeaa että puhdasta suoritusta. Rata tarjosi mahdollisuuden riskinottoon tiukoilla käännöksillä, ja useimmat uskalikot maksoivat siitä karvaan laskun.

Meredith Michaels-Beerbaum ja Shutterly, kuva Kit Houghton/FEI.

Saksan Meredith Michaels-Beerbaum, maailmanlistan ykkönen ja maailmancupin hallitseva finaalivoittaja, pisti peliin kaiken ja ihmeratsu Shutterly selvitti tiensä kiperien käännösten läpi puhtaasti lyöden sekunnilla erittäin nopealaukkaisen No Mercyn, jolla Sveitsin Christina Liebherr ratsasti puolestaan pitkät tiet esteiden välille.

- Lähdin radalle verrattain alkupäässä ja suunnitelmana oli, että tiukoilla käännöksillä voittaa ajallisesti niin vähän, ettei niillä voita yhdestä pudotuksesta tullutta virheaikaa. Oma aikani olisi ollut ok ilman pudotusta, mutta yksi tuli alas, niin että se taktiikka vähän petti. Rata täällä oli mestaruuskilpailuihin nähden mielestäni liian speedster-tyylinen, olisin itse toivonut isompaa ja teknisempää, Forstén sanoo.

Toinen finaaliosuus ratsastetaan lauantaina alkaen klo 5 Suomen aikaa. Ratkaiseva finaali II on vuorossa sunnuntaina myöhään illalla.

Kouluratsastuksen GP:n voittoon
USA:n Steffen Peters ja Ravel


Yhdysvaltojen Steffen Peters,44, voitti hevosellaan Ravel ensimmäisenä amerikkalaisena kouluratsastuksen GP:n maailmancupin finaalissa lyöden tuloksellaan 77,915% hallitsevat eurooppalaiset titaanit. Maailmancupin voittoa puolustava olympiamitalisti Hollannin Anky van Grunsven otti toisen sijan hevosella IPS Painted Black (74,170%) ennen Saksan Isabel Werthiä ratsulla Satchmo (73,745%). Mestaruus mitellään GP vapaaohjelmassa lauantaina.

Steffen Peters ja Ravel Las Vegasissa GP-radalla, kuva Kit Houghton / FEI.

- Tunteitani on vaikea kuvailla, olen pois tolaltani. Minun piti katsoa tulostaulua yhä uudelleen, voiko tämä olla totta. Ravel oli fantastinen. Se antoi minulle kaikkensa, keskittyi minuun täysin eikä minun ei tarvinnut juurikaan pyytää sitä menemään, Peters iloitsi.

Kouluratsastuksen finaali ei ollut Kyra Kyrklundin kisasuunnitelmissa tällä kaudella, kaksi vuotta sitten hän oli finaalissa Las Vegasissa neljäs ratsullaan Max.

Tulokset

Esteratsastuksen maailmancupin finaali, Los Angeles 15.-19.4.
I finaali, 150 cm:n aikaratsastus, lähti 44.
1) Meredith Michaels-Beerbaum /Shutterfly, GER 56.48 s.   
2) Christina Liebherr / L.B. No Mercy, SUI 57.47    
3) McLain Ward /Sapphire, USA 57.73    
…21) Mikael Forstén / Isaac du Jonquet, FIN 64.97 (4)  

Kouluratsastuksen maailmancupin finaali, GP, 3 parasta.
1. Ravel - Steffen Peters (USA) 77,915%
2. IPS Painted Black - Anky van Grunsven (NED) 74,170%
3. Satchmo - Isabell Werth (GER) 73,745%

Lähtölistat ja täydet tulokset: http://events.scg-nl.nl/2009/lasvegas/results/results.htm

SÄÄNNÖT
Maailmancupin finaali on kolmiosainen. Finaali I ratsastetaan 150 cm:n esteillä aikaratsastuksena. Finaali II on 150-160 cm:n esteillä, joilla ratsastetaan perusrata sekä uusinta, jos perusradalta tulee enemmän kuin yksi puhdas rata. Kahdesta ensimmäisestä finaalista saatujen pisteiden perusteella loppufinaaliin etenee ratsastajista kaksi kolmasosaa.

Ratkaiseva Finaali III ratsastetaan sunnuntaina 150-160 cm:n esteillä. Ensimmäiseltä toiselle kierrokselle jatkaa ratsastajista puolet. Molemmilla kierroksilla ratkaisevat radalla pudotuksista tai maksimiajan ylityksestä saadut virhepisteet. Mikäli kierrosten jälkeen johtavat ratsastajat ovat tasapisteissä, suoritetaan uusinta, jonka ratkaisee virhepisteiden ohella aika.

ALUSTAVA AIKATAULU
Perjantai 17.4.
19.00 (lauantaina 5.00) Rolex FEI World Cup™ esteratsastus finaali II
Lauantai 18.4.
12.00 (22.00) Las Vegas esteratsastus Grand Prix
19.00 (5.00) Rolex FEI World Cup™ kouluratsastus finaali
Sunnuntai 19.4.
12.00 (22.00) Rolex FEI World Cup™ esteratsastus finaali III

LINKKEJÄ
Lähtölistat ja täydet tulokset: http://events.scg-nl.nl/2009/lasvegas/results/results.htm
Uutisia ja tuloksia: www.worldcuplasvegas.com ja www.feiworldcup.org
Osallistujalista: http://www.feiworldcup.org/Pages/news.aspx?newsName=news-JumpFinal-2Apr09.aspx 
Forsténien kotisivut: www.forsten-pentti.com

TELEVISIOINTI
- Maailmancupin finaali FEI:n suorana FEI:n omassa, maksullisessa nettitelevisiossa: http://www.feitv.premiumtv.co.uk
- Kooste kilpailusta nähdään myös Eurosportilla keskiviikkona 22.4. klo 19:20-20:20, selostus Kati Hurme-Leikkonen.