MTT:n oriaseman toiminta siirtyy yritykselle

1.6.2010

MTT:n oriasema siirtyy yrityksen hoidettavaksi

MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) Ypäjän oriaseman toiminta siirtyy Classic Equine Oy:n vastuulle. Yhteistyösopimus turvaa korkeatasoisen oriasematoiminnan jatkumisen ja tukee MTT:n hevostalouden tutkimusta.

MTT jatkaa oman asiantuntemuksensa mukaista erikoistoimintaansa, tammagynekologiaa ja oriiden siitoskyvyn testaamista

- Yhdistetyt resurssit varmistavat oriaseman palvelukyvyn sekä luovat hyvät edellytykset myös tutkimus- ja opetustoiminnalle. Nykyistä laadukkaampi orimateriaali lisää aseman merkitystä jalostustoiminnan edelläkävijänä Suomessa, painottaa tutkimuspäällikkö Markku Saastamoinen MTT:stä.

Huippuoriita jalostukseen
Equine Classic Oy on panostanut voimakkaasti hevoskasvatukseen. Painopiste on ollut sukutietämyksen lisäämisessä, laadukkaan lämminveritammakannan hankinnassa sekä huippuoriiden käytössä jalostukseen. Yrityksen kasvattamilla hevosilla sekä orisuositus- ja sukuanalyysipalveluilla on kysyntää Suomessa ja ulkomailla.

- Haluamme tarjota korkealuokkaista jalostuspalvelua suomalaisille hevosenomistajille. Oriaseman erinomainen sijainti ja puitteet luovat hyvät edellytykset toiminnalle. Ypäjän asema hevosalan huippuosaajana vahvistuu ja uuden yrityksen myötä resurssit kasvavat, lupaa Anssi Suominen Classic Equinesta.

Classic Equine Oy vastaa kokonaisuudessaan oriaseman toiminnasta, johon kuuluu esimerkiksi oriiden valinta, tammojen siemennys, tiineystarkastukset ja tarvittavien lupa-asioiden sekä myynti- ja markkinointitoiminnan hoitaminen. Yritys hankkii tarvitsemansa laboratoriopalvelut MTT:n palveluyksikön oriaseman tiloissa toimivalta laboratoriolta.

MTT:n henkilökunta vastaa oriasemalle siemennettäväksi tulevien tammojen hoidosta ja toimii asiantuntijana ja kouluttajana oriaseman käytännön toimintaan liittyvissä asioissa.

Kahden vuosikymmenen työ
Nykyisen oriaseman toiminta Ypäjällä alkoi Valtion hevosjalostuslaitoksen alaisena 1980-luvun alussa, ja siirtyi myöhemmin MTT:lle. Alkuvuosina Ypäjällä tehtiin tutkimuksen ohessa merkittävää pioneerityötä maan ainoana oriasemana. Huippuvuosina Ypäjällä siemennettiin vuosittain yhteensä lähes 300 suomenhevos- ja lämminveritammaa.

MTT:n omat oriit ovat olleet suomenhevosia. Ypäjälle sijoitettuina on ollut vuosittain 1-3 ravi- ja ratsuoritta. Lisäksi MTT:n oriasema on toiminut merkittävänä opinahjona kouluttamalla maan oriasemilla työskentelevät siittola-avustajat.