NBCH sunnuntai

1.6.2010

CDIO / CDI3* / CDI-YH, Nordic Baltic Dressage Championships, Helsinki, 10.6.

Ruotsin Emma Karlsson on mestari
Nina Pölönen ja Sans Soucis ottivat pronssia

Ruotsin Emma Karlsson ratsasti Faraderalla voittoon Pohjoismaiden ja Baltian kouluratsastuksen mestaruuskilpailussa Helsingissä. Ratsukon tulos oli 71,450 %. Toiseksi sijoittui viimevuotisen pronssimitalinsa hopeaksi kirkastanut ruotsalainen Camilla Toll hevosella Rainman tuloksella 71,100. Suomen Nina Pölönen ja Sans Soucis ottivat pronssimitalin pistein 67,200. Terhi Stegars ja Valet sijoittuivat viidensiksi 64,450 prosentilla. Julia Alfthanin Chirocco oli seitsemäs tuloksella 62,200 ja Piia Varjosen Lester kahdeksas prosentein 61,650.

- Hevoseni oli tänään rauhallisempi ja keskittyneempi kuin perjantaina ja lauantaina. Saimme hyvän rytmin ohjelmaan, sanoi ensimmäisen arvokilpailumitalinsa voittanut Emma Karlsson. Hän on ratsastanut Faraderaa siitä lähtien kun se oli nelivuotias, mutta aikaisemmin hevosen omistaja kilpaili sillä.  Nyt 11-vuotias hevonen starttasi Karlssonin kanssa Helsingissä GP-tasoisessa vapaaohjelmassa kuudetta kertaa.

- Olosuhteet ja järjestelyt olivat hyvät. Hevoseni viihtyi Laakson kentällä ja teki mm. hienot sulkutaivutukset, lisäsi Karlsson. Viittä eri kansalaisuutta edustavasta tuomaristosta osa oli antanut sulkutaivutuksista arvosanan yhdeksän. Kilpailu kullasta ja hopeasta oli erittäin tasainen. Kolme viidestä tuomarista oli sijoittanut Karlssonin ykköseksi ja vastaavasti kaksi heistä Camilla Tollin voittajaksi.

- Suoritusten taso luokassa oli korkea. Ratsukot, joilla on suhteellisen vähän kokemusta kansainvälisistä Grand Prix -luokista eivät yleensä yllä yhtä korkeisiin pisteisiin kuin mitä tänään nähtiin, sanoi tanskalainen tuomari Kurt Christensen.

Pölönen ja pronssi
Nina Pölönen ja 12-vuotias Sans Soucis sijoittuivat kolmansiksi. Ratsastaja oli suoritukseen huikean tyytyväinen, hän ei ollut osannut odottaa mitalia.
- Tänään hevoseni ratsastettavuus radalla oli erittäin hyvä. Sen parhaita liikkeitä ovat siirtymiset piaffen ja passagen välillä. Lisäksi sarjavaihdot ovat sille yleensä helppoja, sanoi Pölönen. Hän ei ollut osannut odottaa mitalia. Nyt ratsukolla on takanaan neljä yhteistä GP-tasoista vapaaohjelmakilpailua.

Pronssimitali merkitsi Pölöselle kauden toisen päätavoitteen toteutumista. Seuraava tavoite on menestys ensi viikon Hamina Bastioni Horse Festivalin kansainvälisissä koulukuokissa. Kuvassa Nina ja Sans Soucis.

Terhi Stegars ja Valet tekivät lähes virheettömän ohjelman ja ottivat mestaruuskilpailun viidennen palkintosijan.
- Hevoseni suurin valtti on tasaisuus. Tasaisuuden ohella tänään suorituksessa parasta olivat ravilisäykset. Valet tekee työnsä äärettömän tunnollisesti ja virheettömästi. Sillä on valtavan yhteistyöhaluinen luonne ja olen varma siitä, että se on tällä tasolla juuri ainutlaatuisen luonteensa ansiosta, kertoi Stegars, joka on itse kouluttanut hevosen 12-vuotiaan GP-tasolle. Myös Stegars kilpailee Haminassa viikon kuluttua.

Täysi kymppi Suomelle

Kyra Kyrklundin arvio suomalaisten menestyksessä kilpailussa oli täysi kymppi.
- Olen hieman tuomareita avokätisempi arvostelussani. Oli ilo saada nähdä suomalaisten suoritukset sekä radalla että verryttelyssä. He ovat hyviä kilpaurheilijoita, keskittyvät ja tekevät työnsä hyvin kun pääsevät radalle. Olin hyvin tyytyväinen näkemääni työskentelyyn sekä verryttelyssä että radalla, analysoi Kyrklund.

Joukkueen johtaja Aija Leinonen ja maajoukkuevalmentaja Jenny Eriksson olivat Kyrklundin kanssa samaa mieltä.
- Tällaisten ratsastajien kanssa on ilo työskennellä. He yltävät parhaaseensa kilpailuolosuhteissa. Olemme ylpeitä sekä suomalaisten onnistuneista suorituksista että kilpailujärjestelyistä, he sanoivat. Oikealla kuvassa maajoukkueen valmentaja Jenny Eriksson.

Nina Pölönen ja Riverbank Raffaldo kolmas
Ruotsalaisille kaksoisvoitto myös pikkukierroksella
Ruotsalaisten päivää täydensi aamulla ratsastetun, Intermediare I -tasoisen
pikkukierroksen kaksoisvoitto. Voiton vei Charlotte Haid hevosella Lydianus
ennen Katarina Gustafssonia hevosella Mr Merswin. Nina Pölönen oli
pikkukierroksellakin kolmas, nyt 9-vuotiaalla ruunalla Riverbank Raffaldo.

Voittaja Charlotte Haid kertoi Lydianuksen ruokahalun olleen kadoksissa
alkupäivinä ja palautuneen vasta eilen.
- Tänään hevonen toimi niin kuin normaalisti, liikkuminen oli mukavaa,
erittäin tyytyväinen Charlotte totesi.

Kyra Kyrklund vastaanotti tänään Suomen Ratsastajainliiton myöntämän Vuoden ratsastaja 2006 -palkinnon.
Kuvassa Kyraa onnittelee Tapani Peltonen.

Tulokset:
Luokka 10 Prix de Tapiola
CDIO, FEI Grand Prix Kür, 5 sijoittui / 10 lähti

Kulta: Emma Karlsson / Faradera Ruotsi 71,450% Hopea: Camilla Toll / Rainman
71,100% Pronssi: Nina Pölönen / Sans Soucis Suomi Helsinki 67,200%
4) Charlotte Haid / Lonevan Ruotsi 66,350% 5) Terhi Stegars / Valet Suomi
64,450% 6) Maria Borg / Basic Ruotsi 64,300% 7) Julia Alfthan / Chirocco Suomi
Espoo 62,200% 8) Pia Varjonen / Lester Suomi Nummela 61,650% 9) Maria
Chulets / Markus Viro 60,300% 10) Marleen Vassil / Freestyle Viro 59,550%
Tuomarit E: Kurt Christensen Tanska H: Jean-Michel Roudier Ranska C: Maria
Colliander Suomi M: Trånd Asmyr Norja B: Bo Jenå Ruotsi

Luokka 9 Prix de HEF, CDIO, FEI Intermediare I Kür, 5 sijoittui / 10 lähti
1) Charlotte Haid / Lydianus Ruotsi 70,650% 2) Katarina Gustafsson / Mr
Mershwin Ruotsi 67,400% 3) Nina Pölönen / Riverbank Raffaldo Suomi Helsinki 66,550% 4) Kati Koiso / Wapita Suomi Tampere 64,750% 5) Hanne-Mari Kiuttu / Rodin Suomi Turku 64,000% 6) Dina Ellermann / Valentino vh hof ter Wilde Viro 63,400% 7) Terhi Stegars / Filur Suomi 63,100% 8) Grete Barake / O'Hot Chocolate Viro 62,100% 9) Anna von Wendt / Almaz II Suomi Kemiö 61,200% 10) Maria Wennerstrand / Amorosa 59,200%
Tuomarit E: Irmeli Summanen Suomi H: Trånd Asmyr Norja C: Bo Jenå Ruotsi M:
Jean-Michel Roudier Ranska B: Kurt Christensen Tanska.
Yllä kuvassa Terhi Stegars ja Kuningas Ässä esiintymässä suomenhevosnäytöksessä.

Lisätietoja ja kuvia: www.helsinginratsastajat.fi/nbch/

Teksti Anne Huuskonen & PS, kuvat Marcus Westermark