Nina Fagerström hurjassa vedossa Salzburgissa

1.6.2010

Salzburgin GP:n 10. sija, championaatin 2. sija ja Ladies Trophyn voitto

Esteratsastaja Nina Fagerström, 27, on ollut hurjassa vedossa Salzburgin esteillä. Sunnuntaina ratsastaja hyppäsi massiivisella 160 cm:n GP-radalla 10. sijalle vasta 8-vuotiaalla, hollantilaisella KWPN-oriilla Ultra Boy.

Edellisenä iltana hän kiisi oriilla 155 cm:n esteillä toiseksi Salzburgin championaatissa ja lauantaina hän otti Ladies Trophyn voiton 145-tasolla Blue Curacao vh Meulenhof. Kaikista sijoituksista neljän tähden kovatasoisissa kisoissa ropisi mukavasti haluttuja maailmanlistapisteitä.

Nina ja Ultra Boy radalla jalostusoriiden GP:ssä Zangersheidessa, kuva JMInt.eu.

- Tämä viikonloppu ylitti selkeästi odotukset, molemmat hevoset hyppäsivät hyvin. Ultra Boy oli tänään hyvässä vedossa, mutta otettiin yksi alas. Se oli harmittava pudotus, rata olisi voinut olla puhdaskin, sillä virhe ei ollut iso, Fagerström sanoo.

Nopea nelonen riitti kuitenkin kymmenenteen sijaan. Isäntämaa Itävalta otti kisoissa kaksoisvoiton. Kärkeen nousi uusinnan nopeimpana Christian Fries ja Lanco ennen Thomas Frühmannia hevosella The Sixth Sense.

Kanadalainen Eric Lamaze, Pekingin olympialaisten kultamitalisti esteillä, on Ultra Boyn tuleva ratsastaja. Hevosen omistaa Ashland Stables, jonka hallussa on myös Lamazen olympiaratsu Hickstead. Superoriin isä on Heartbreaker ja emänisä Jus de Pomme. Lamaze on itse ollut suomalaisratsastajan mukana kisapaikalla.

- Hän on ollut tosi tyytyväinen. Onnellinen minun puolestani ja tyytyväinen työhön, jota olen tehnyt hevosen kanssa, Fagerström kertoo.

Kyseessä oli nuoren oriin debyytti 160-tasolla. Aikaisemmin se on mennyt Fagerströmin kanssa muutaman 150 cm:n radan kilpailtuaan sitä ennen 140-tasolla.

- Se on tosi hieno hevonen, paras jolla olen koskaan päässyt kilpailemaan. Tällä tasolla kun kilpaillaan, on äärettömän tärkeää, että on hyvä hevonen, keskivertomenijällä täällä ei pärjää.

Fagerström on belgialaisen Stephex-kilpatallin ykköspilotteja. Myyntihevoset tulevat ja menevät, ja siihen on ratsastajan tyydyttävä ja yritettävä välttää liikaa kiintymistä. Ultra Boy on kuitenkin poikkeus.

- Tämä on erikoislaatuinen, viisas ja kiva hevonen. Tykkäänsiitä tosi paljon. Radalla sen vahvuuksia ovat taistelutahto, kilpailuhenkisyys ja varovaisuus esteillä. Oriina se on herrasmies, sen voisi ottaa vaikka olohuoneeseen katsomaan telkkaria. Se on tosi kiltti ja kiva hevonen, kaikin tavoin ongelmaton käsitellä, Fagerström kehuu.

Perjantaina Fagerström voitti 145 cm:n Ladies Trophyn saaden siitäkin tukun rankingpisteitä. Blue Curacao vh Meulenhof, 8-vuotias belgialaistamma, on yllätysnimi tällä tasolla.

- Hevonen ostettiin pari viikkoa sitten amatööritytöltä Belgiasta, hän oli kilpaillut sillä 130-tasolla. Viime viikonloppuna Moorselessa hyppäsin sillä 135-tasolla ja tunsin heti, että nyt on paremmasta hevosesta kyse. Se on täysi urheiluhevonen, kun menin radalle, oli tosi hyvä ja varma fiilis. Uskalsin ottaa sen tänne mukaan, vaikka luokat ovatkin isompia, Fagerström kertoo.

Suomalaisratsastaja on menestynyt viime aikoina huikean hyvin, hän nosti kaksi Lamazen ratsua nuorten hevosen MM-finaaliin kaksi viikkoa sitten - kilpailut olivat ratsukoiden ensimmäiset. Ultra Boylla hän on ottanut parin viikon sisään GP-sijoituksen ja 140 cm:n luokkavoiton. Sen lisäksi hän voitti kuukausi sitten Pinerolon kolmen tähden GP:n Italiassa ja otti viikkoa myöhemmin kaksi sijoitusta Barcelonan Nations Cup -finaalin yhteydessä ratsastetuissa estekilpailuissa.

- Seuraavaksi on tarkoitus mennä Wivinan, Talentin ja kahden nuoren hevosen kanssa Italiaan ulkokisoihin kahdeksi viikoksi. Toivottavasti minulle aukeaisi myös world cup -paikkoja tai pääsisin muuten kisaamaan tällä tasolla, Fagerström toivoo.

Häntä ei valitettavasti nähdä Helsingin esteillä torstaina käynnistyvässä Helsinki International Horse Show'ssa.

CSI4* Salzburg 8.-11.10.

Tuloksia 11.10.2009
Salzburgin GP, 160 cm, perusrata ja uusinta. Lähti 44, sijoittui 11.
1) Christian Fries / Lanco, AUT  0-0/36.84
2) Thomas Frühmann/ The Sixth Sense, AUT 0-0/37.35
3) Thomas Mühlbauer / Asti Spumante, GER  0-0/38.39
…10) Nina Fagerström / Ultra Boy, FIN  4/71.17

Tuloksia 10.10.2009
Luokka 15 Championat von Salzburg,  155 cm, perusrata ja uusinta. Lähti 53, sijoittui 16. 
1) Sergio Alvarez Moya / Wisconsin, ESP  0-0/31.99
2) Nina Fagerström / Ultra Boy, FIN  0-0/33.48
3) Thomas Ryan / Bolero van't Heike, IRL 0-0/39.04

Tuloksia 9.10.2009
Luokka 12 Ladies Trophy 145 cm aikaratsastus, sijoittui 12, lähti 16. 
1. Nina Fagerström / Blue Curacao vh Meulenhof, FIN  0/64.33
2. Judy-Ann Melchior / Cha Cha Z, BEL  0/64.64
3.  Suzanne Tepper  / Sensation, NED  0/65.57

Täydet tulokset: http://eventcontent.hippoonline.de/433/433zeitplanDEU.htm?style=hippo
Kisajärjestäjä: www.amadeushorseindoors.at