Nouse Ratsaille sunnuntaina

1.6.2010

Nouse Ratsaille -päivää vietetään sunnuntaina

Tervetuloa tutustumaan ratsastukseen. Valtakunnallisena Nouse Ratsaille -päivänä 3.9. järjestetään erilaisia hevosaiheisia tapahtumia yli 20 eri paikkakunnalla. Luvassa on näytöksiä, kilpailuja, seurojen ja kerhotoiminnan esittelyä, näyttelyitä jne. Useimmissa tapahtumissa on mahdollisuus myös kokeilla ratsastusta tai kärryajelua.

Ratsastaa voivat kaiken ikäiset ja kokoiset ihmiset. Jokaiselle harrastajalle löytyy sopiva hevonen ja mieluinen laji. Kaikkeen ratsastukseen tarvitaan kuitenkin perustaidot ja -valmiudet hallita hevosta sekä kommunikoida sen kanssa siten, että ratsastaminen on turvallista. Paras tapa perustaitojen ja kokemuksen hankkimiseen on mennä alkeiskurssille Suomen Ratsastajainliiton hyväksymään ratsastuskouluun. Monet ratsastusseurat järjestävät myös hoitomerkkikursseja, joissa saa perustietoa hevosen hoidosta, varusteista ja käsittelystä.

Laajat harrastusmahdollisuudet

Ratsastusta voi harrastaa kaikkialla Suomessa, läpi vuoden, ulkona luonnossa tai ratsastushallin suojassa. Ratsastuksen eri lajeja ovat olympialajit koulu-, este- ja kenttäratsastus.  Näiden opetus kuuluu useimpien ratsastuskoulujen opetusohjelmaan. Muita lajeja ovat mm. vaellus-, matka- ja lännenratsastus. Näitä lajeja on mahdollista harrastaa erikoistuneilla talleilla. Ratsastus on myös erityisryhmien laji. Vikellys on ohjattua voimistelua hevosen selässä. Islanninhevosilla ratsastetaan myös niiden omissa erikoisaskellajeissa.

Alkuun pääsy on helppoa

Helpointa ja turvallisinta harrastus on aloittaa Suomen Ratsastajainliiton hyväksymissä ja valvomissa ratsastuskouluissa tai harrastetalleissa, joita on yli 230 eri puolilla Suomea. Kursseja ja leirejä järjestetään kaikentasoisille ratsastajille alkeistasolta kilpavalmennukseen. Myös tiettyyn lajiin keskittyminen on mahdollista. Opetusryhmiä on aikuisille, nuorille ja lapsille. Yleensä ratsastuksessa opetusryhmät muodostetaan tason perusteella, mutta ratsastuskouluilla on myös ikäryhmiä ja esimerkiksi ryhmiä kaveriporukoille.

Mikä on hyväksytty koulu tai talli?

Hyväksytyllä ratsastuskoululla tai harrastetallilla on ammattikoulutuksen saanut, pätevä opetushenkilökunta, opetuskäyttöön soveltuvat koulutetut hevoset ja ponit sekä turvalliset olosuhteet harrastamiselle. Hevosten hyvinvoinnista huolehditaan ja harrastajat on vakuutettu mm. tapaturmien varalta.

Saadakseen Suomen Ratsastajainliiton hyväksynnän tallin on täytettävä tarkat kriteerit, joiden toteutumista valvotaan vuosittaisilla tarkastuksilla. Ratsastuskouluissa ratsastuksen opetuksesta vastaa SRL:n hyväksymä ratsastuksenopettaja tai -ohjaaja. Harrastetallit ovat usein erikoistuneet johonkin ratsastuksen lajiin. Niissä ohjauksesta vastaa hevosharrasteohjaaja tai vastaavan tutkinnon suorittanut henkilö. Luettelo hyväksytyistä kouluista ja talleista on sivulla: www.ratsastus.fi ja www.nouseratsaille.fi

Edullinen harrastus


Ratsastustunnin hinta on Suomessa keskimäärin 15-30 euroa, hinnat vaihtelevat alueittain ja talleittain. Hintaan sisältyy ammattitaitoisen opettajan palvelut, turvalliset ja ratsastukseen sopivat puitteet sekä koulutettu ratsu. Ratsastuksen voi aloittaa ilman kalliita välinehankintoja. Tarvitset sopivat jalkineet, kuten leveä- ja matalakorkoiset kengät, esimerkiksi kumisaappaat käyvät hyvin. Ratsastukseen sopivat parhaiten mukavat ja joustavat housut, joissa ei ole saumoja jalan sisäpuolella. Lisäksi on hyvä olla käsineet. Hyväksytyissä kouluissa ja talleissa kypärän käyttö on pakollista. Lisäksi turvaliivin käyttö on suositeltavaa.

Lisätietoja Suomen Ratsastajainliitto, Kielo Kivilohkare, tallivastaava, tallitarkastaja: kielo.kivilohkare@ratsastus.fi, www.ratsastus.fi
Lisää Nouse Ratsaille -päivästä: www.nouseratsaille.fi
Kysy myös lähimmän hyväksytyn tallin ja ratsastusseuran väeltä

Taustatietoa:
Ratsastus- ja hevosharrastus Suomessa

Ratsastuksen harrastajia on lähes 120.000, heistä aikuisia 64.000 ja alle 18-vuotiaita 53.000 henkilöä. Aikuisten harrastajien määrä on viimeisten kolmen vuoden aikana kasvanut 31 %. Nuorison osalta lukumäärä on pysynyt samana, mikä tarkoittaa suhteellista kasvua, sillä ikäluokka on kolmessa vuodessa pienentynyt 5 %.

Suomessa on 64.000 hevosta, joista lämminveriratsuja 13.000. Poneja on 8.000, suomenhevosia 19.000, ja näistä ratsukäytössä on noin 4.000. Lämminveriravureita on 23.000. Hevosala työllistää suoraan tai välillisesti tuhansia ihmisiä.

Suomen Ratsastajainliitto, SRL on vuonna 1920 perustettu ratsastusurheilun ja -harrastuksen hallinto- sekä edunvalvontajärjestö. SRL on ollut kansainvälisen ratsastajainliiton, Fédération Equestre Internationale´n, FEI:n jäsen ja edustaja Suomessa vuodesta 1923 lähtien.

SRL:n keskeisiä toiminta-alueita ovat harrastuksen ja kilpaurheilun edistäminen, hevosen hyvinvointi, turvallisuus, nuorisotyö sekä monipuoliset liikuntamahdollisuudet ratsain.
Hevosjalostuksen ja raviurheilun kattojärjestö on Suomen Hippos ry.

Ratsastajainliiton jäseniä ovat ratsastusseurat, joita on 380. Seuroissa on yhteensä 34.000 henkilöjäsentä, heistä aikuisia on 19.000 ja alle 18-vuotiaita 15.000. Naisia ja tyttöjä jäsenistöstä on 92 %, miehiä ja poikia 8 %. Seurojen jäsenet suorittivat viime vuonna 1.100 ratsastus- ja 1.100 hevostaitomerkkiä. Lisäksi Green Cardin lunastaneita rekisteröityneitä satunnaisratsastajia on yli 3.000.

Ratsastajainliiton hyväksymiä ratsastuskouluja sekä harrastetalleja on 235. Yhteensä ratsastustalleja on maassamme noin tuhat, joista puolet on ratsastuskoulujen kaltaisia yrityksiä. Ratsastajainliiton Nouse ratsaille -internetsivuilla on yli 300 tallin yhteystiedot.

Ypäjän Hevosopisto on hevosalan johtava ammatillinen koulutuslaitos. Hevosopistosta valmistuu mm. ratsastuksenohjaajia, -opettajia, ratsuttajia, tallimestareita, hevosten hoitajia ja kengitysseppiä. Hevosopisto edustaa Ratsastajainliittoa kansainvälisessä ratsastuksenopettajien koulutus- ja luokitusjärjestössä International Group for Equestrian Qualifications´ssa. Lisäksi Hevosopisto on jäsen eurooppalaisten hevosalan oppilaitosten verkostossa, Equestrian Educational Network´ssä.

Tuoreita tutkimuksia liikunnasta ja liikunnan harrastajista:
www.nuorisuomi.fi  ja www.kunto.fi

Alueellinen ratsastustoiminta

Etelä-Suomi
Yhteensä 53 ratsastuskoulua, 9 harrastetallia, 113 ratsastusseuraa
11200 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 40,5 % ja yli 19-vuotiaita 59,5 %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 32,9%

Häme
Yhteensä 34 ratsastuskoulua, 9 harrastetallia, 44 ratsastusseuraa
5000  varsinaista henkilöjäsentä, joista
-  alle 19-vuotiaita 56 %  ja yli 19-vuotiaita 44 %
-  osuus koko SRL:n jäsenistöstä 14,7 %

Itä-Suomi
Yhteensä 22 ratsastuskoulua, 2 harrastetallia, 30 ratsastusseuraa
2500 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 45 % ja yli 19-vuotiaita 55 %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 7,4 %

Kaakkois-Suomi
Yhteensä 15 ratsastuskoulua, 4 harrastetallia, 37 ratsastusseuraa
3200 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 40,3 % ja yli 19-vuotiaita 59,7  %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 9,4 %

Keski-Suomi
Yhteensä 14 ratsastuskoulua, 11 harrastetallia, 19 ratsastusseuraa
1600 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 43 % ja yli 19-vuotiaita 57 %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 4,7 %

Lounais-Suomi
Yhteensä 27 ratsastuskoulua, 12 harrastetallia, 54 ratsastusseuraa
5000 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 41,7 % ja yli 19-vuotiaita 58,3  %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 14,7 %

Pohjanmaa
Yhteensä 17 ratsastuskoulua, 2 harrastetallia, 41 ratsastusseuraa
2600 varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 43,7 % ja yli 19-vuotiaita 56,3 %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 7,6 %

Pohjois-Suomi
Yhteensä 9 ratsastuskoulua, 5 harrastetallia, 43 ratsastusseuraa
3110  varsinaista henkilöjäsentä, joista
- alle 19-vuotiaita 44 % ja yli 19-vuotiaita 56 %
- osuus koko SRL:n jäsenistöstä 9,1%