Nuorten EM-kouluratsastus: Mea Packalén ja Feuerball huikeaan näyttöön finaalissa, 12. sija!

21.8.2020

Mea Packalén näytti tänään EM-finaalissa Unkarissa mistä hänet ja Feuerball on oikeasti tehty.

Mea Packalen, kuva Marko Björs.

Nuorten kouluratsastajien EM-kilpailut huipentuvat perjantaina Unkarissa vapaaohjelmiin musiikin tahdissa. Suomen Mea Packalén ratsasti hevosellaan Feuerball erittäin näyttävän ja sujuvan vapaaohjelman, jolla ratsukko nousi 18 finalistin joukossa 12. sijalle.

– Tänään lähdin radalle tosi hyvällä mielellä, hevonen on ollut aikaisempina päivinä täällä kuumuudessa aika väsynyt. Nyt aamulla se oli tosi virkeä, ja pysyi myös radalla pirteämpänä ja paremmin pohkeen edessä. Pääosin olen tyytyväinen. Meillä tuli virhe laukanvaihtoihin joka neljännessä askeleessa ja pieniä kauneusvirheitä, olin myös musiikista edellä, mutta päällimmäiseksi jäi hyvä fiilis. Kahdella edellisellä radalla meille tuli rikot ravista laukalle, nyt saimme ehjät ravilisäykset, Packalén toteaa.  

Packalénin rata sai viisihenkiseltä tuomaristolta tuloksen 72.68 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Erityisen korkeat pisteet ratsukko sai taiteellisesta vaikutelmasta. Koreografiaan oli lisätty runsaasti teknistä vaikeusastetta, kuten siirtymiset lisätystä laukasta suoraan koottuihin piruetteihin. Luokan puheenjohtajatuomarina istui Suomen Maria Colliander, joka on korkeimman tason eli viiden tähden kansainvälinen tuomari.

Mea Packalen, Mikaela Fabricius-Bjerre ja Marko Björs.

– Kaikki ohjelmamme vaikeammat linjat ovat hevoselleni helppoja, kuten laukasta kokoaminen ja eteen ratsastus, joten laukkaosuus pystyi olemaan haastava. Myös sulkuväistö-sulku ravissa on yksi sen ehdottomista vahvuuksista.

Vantaalainen, Husön Ratsastajia edustava Packalén, 21, on valmentautunut jo pitkään olympiaratsastaja Mikaela "Fia" Fabricius-Bjerren Dressurstald Sølyst -tallilla Tanskassa. Packalén on kilpaillut EM-tasolla aikaisemmin kerran junioreissa ja kahdesti poniratsastajissa, joissa hänellä on SM-mitalit kaikissa väreissä.

Ratsastajan yhteistyö kymmenvuotiaan oldenburgruuna Feuerballin (isä Fürstenball, emänisä  Akzent I)  kanssa on kestänyt vasta reilun vuoden, mutta Fabricius-Bjerrellä hevonen on ollut viisivuotiaasta.  

– Vaikka se ei ehkä ole maailman säpäkin, se yrittää aina täysillä, koko sydämellään, eikä tarvitse pelätä että se käyttäytyisi tyhmästi radalla, Packalén kiittää kilpakumppaniaan.

Tyytyväinen valmentaja ja ratsastaja, kuva Marko Björs.

Fabricius-Bjerre on erittäin ylpeä ratsukon suorituksesta.

– Tänään on ollut kyllä sairaan hienoa, valmentaja on rinta rottingilla. Tänään hevonen oli vihdoin tosi virkeä, ja teimme lyhyen, vain 25 minuutin verryttelyn. Hevonen jaksoi esiintyä radalla, ja oli tosi tärkeää, että Mea sai esittää molempien osaamista ja hevosen siinä muodossa, missä se yleensä radalla liikkuu. Feuerball ja Mea tykkäävät toisistaan, heillä on poikkeuksellisen hyvä suhde. Mea on valinnut hevosen, mutta hevonen myös Mean.

Tähän asti Packalénin kauden suunnitelmat ovat keskittyneet EM:iin, kotiinpaluun jälkeen pohdinnassa ovat vielä SM-kilpailut hevosen palautumisen mukaisesti. Sen jälkeen treenaaminen jatkuu kohti U25-luokkia.

– Potentiaalia löytyy. Piruetit ja laukanvaihdot ovat jo hallussa, ja kokoamisastetta rakennetaan lisää. Treenaan kuitenkin rauhassa oppilaiden kanssa, ja U25-radoille lähdemme vasta, kun hevonen on siihen varmasti valmis, Fabricius-Bjerre sanoo.

Marko Björs ja Feuerballin korvahuppu. 

Maajoukkuevalmentaja Marko Björs on myös hyvin tyytyväinen. Packalén kohensi tulostasoaan hienosti finaalissa oltuaan 20:s henkilökohtaisessa ohjelmassa ja noustuaan finaaliin ensimmäiseltä varasijalta.  

– Olemme superiloisia suorituksesta. Tämä oli Mean ja hevosen paras rata täällä, ja kuitenkin vasta ensimmäinen yhteinen vapaaohjelma kilpailutilanteessa. Mea näytti tänään, että hän on todellakin ansainnut paikkansa finaalissa. Tämä oli yksi hienoimpia nuorten finaalituloksia kautta aikain. 

Henkilökohtaista kultaa voitti Alankomaiden Daphne Van Peperstraten  – Greenpoint's Cupido (80.69), hopeaa Saksan Lia Welschof – First Class (79.23) ja pronssia Alankomaiden Marten Luiten – Fynona (77.61). 

EM-kilpailut jatkuvat vielä poniratsukoiden osalta ensi viikolla. Kilpailu käynnistyy keskiviikkona 26.8. ja päättyy sunnuntaina 30.8. Mukana Roosa Salo – Sir Maximus Welshwarrior, Matilda Piispa – Vasehöjs Kashi, Pinja Pohjoismäki – Caramba ja Ruut Mantela – Hillside Arwen.

Kouluratsastuksen Euroopan mestaruudet, nuoret ratsastajat, Pilisjászfalu, Unkari

Vapaaohjelma, 21.8.2020
1) Daphne Van Peperstraten  – Greenpoint's Cupido, NED 80.690 %
2) Lia Welschof – First Class, GER 79.230 %
3) Marten Luiten – Fynona, NED 77.610 % 
…12) Mea Packalén – Feuerball, FIN 72.675 %

Kilpailujärjestäjän kotisivut: www.unikornislovarda.hu  
Tulospalvelu: https://www.horse-events.at/horse-events/
Livelähetykset: https://www.sportprohorses.com/