Nykyaikaisen viisiottelun rataesteratsastukseen kaivataan sääntömuutoksia

10.8.2021

Tokion nykyaikaisen viisiottelun esteratsastusosuus on herättänyt paljon huomiota hevosten hyvinvoinnin näkökulmasta. Viisiottelun ratsastusosuudessa kilpailijat hyppäävät itselleen ennalta vieraalla hevosella vain 20 minuutin tutustumisen jälkeen jopa 120 cm korkuisen radan, johon sisältyy myös sarjoja.

 

5-otteluliiton hallitseman viisiottelun ratsastusosuuden säännöt eivät vastaa hevosurheilun nykypäivän arvoja. Sääntöeroja ratsastuksen esteratsastukseen on useita. Toisin kuin esteratsastuksessa, ratsukon suoritus hylätään viisiottelussa vasta neljännestä kieltäytymisestä, ratsastaja saa nousta selkään putoamisen jälkeen ja hevonen hyppää radan kahden eri ratsastajan kanssa.

”Ratsastuksessa hevosen ja ratsastajan välistä yhteistyötä ja valmistautumista arvokilpailuihin rakennetaan vuosien ajan. Lyhyt tutustuminen vieraaseen hevoseen ennen molempien osapuolten taitotasolle vaativaa suoritusta voi olla vaarallista ratsastajalle ja hevoselle”, Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto sanoo.

Ratsastuksessa on luovuttu kaikista vastaavista hevosten vaihdoista ja vieraalla hevosella kilpailemisesta, kuten esteratsastuksen MM-kilpailut, hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

”Olemme huolestuneita siitä, ovatko viisiottelijoiden harjoittelumäärät esteratsastuksessa riittäviä oman terveyden ja hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Olemme Ratsastajainliitosta yhteydessä lajia edustavaan Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliittoon ja tarjoamme apuamme lajin sääntöjen kehittämiseksi ja hevosen hyvinvoinnin varmistamiseksi.”

Kuva Hanna Heinonen.