Olympia-maneesi halutaan takaisiin arvoonsa

1.6.2010

Viisi Helsingin Ruskeasuolla toimivaa ratsastusseuraa kokoontui 14. toukokuuta Ruskeasuon ratsastushallissa ja perusti Pro Olympiamaneesi -nimeä kantavan yhdistyksen. Sen tarkoituksena on saada historiallinen halli takaisin alkuperäiseen käyttöönsä.

Vuonna 1938 aloitettiin ratsastusmaneesin rakennustyöt kun sotamarsalkka Mannerheim käänsi ensimmäisen lapiollisen maata rakennuspaikalla. Hallin vihkiäiskilpailut pidettiin 26.10.1940.

Maneesin oli tarkoitus valmistua Helsingin Olympiakisoihin, jotka sitten pidettiin vasta vuonna 1952 sodan päätyttyä.Suunnitelmissa oli kolme tallirakennusta, joista kaksi toteutettiin sekä 100 metrin pituinen maneesirakennus 4500 hengen katsomotiloineen.

60-luvun alkupuolella ratsastusurheilu kitui sodan jälkiseurauksena ja armeija luopui vähitellen hevosistaan. Ratsastushallille ei ollut riittävästi käyttöä ja kaupunki antoi suurimman osan hallista nyrkkeilijöiden ja palloilijoiden käyttöön. Maneesista jäi vain 37 metrin pituinen pätkä ratsastajien käyttöön kun esim. helpoimmissa kouluratsastuksen kilpailuluokissakin radan vähimmäispituus on 40 metriä - kansainvälisissä kilpailuissa on ratsastusradan pituus 60 metriä ja lisäksi tarvitaan tilaa tuomaristoa varten radan päässä. Talvisaikaan tarvitaan tietenkin myös verryttelytilaa. Tämä kaikki mahtuisi erinomaisesti alkuperäisiin maneesitiloihin.

Tänä päivänä hevosia on Ruskeasuolla yli sata ja ratsastusmahdollisuuksista on valtaisa kysyntä Helsingin ohella koko maassa. Maneesitilat ovat nykyisellään täysin riittämättömät sekä harrastus- että kilpailutoimintaan. Tuhannet helsinkiläiset joutuvat matkustamaan hyvinkin pitkiä matkoja harrastuksensa pariin.

Samaan aikaan on mm palloilijoille lisää uusia nykyisiä parempia harrastustiloja valmistumassa sekä Meilahteen että mahdollisesti tulevaisuudessa Ruoholahteen vapautuviin teollisuus- ja varastokiinteistöihin.

Ratsastusurheilu on profiloitunut viime vuosikymmeninä armeijasta alkunsa saaneista miehisistä perinteistään aluksi erityisesti tyttöjen harrastukseksi. Tendenssi on pikkuhiljaa muuttunut siten, että yhä suurempi osa on aikuisia ja myös monet miehet ovat löytäneet tiensä talleille. Hevoset ovat usein koko perheen harrastus, joka tarjoaa paljon erilaisia vaihtoehtoja eläinten kanssa puuhailusta kilpaurheiluun.

Pro Olympiamaneesi -projektin viralliset perustajaseurat ovat Ruskeasuolla toimivat Helsingin Poliisiratsastajat ry, Helsingin Ratsastajat ry, Kouluratsastuksen Kannatusyhdistys ry, Suomen Kenttäratsastusseura ry ja Helsingin Urheiluratsastajat ry. Suurhelsingin alueen yhdistysten  toivotaan myöhemmin liittyvän kannattajajäseniksi samoin kuin asiasta kiinnostuneiden yksityishenkilöiden.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti kokoonkutsujana toiminut Helsingin Ratsastajien valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Wuolijoki, varapuheenjohtajaksi Kenneth Wrede, sihteeriksi EsRaa edustava Tarja Tikka ja tiedottajaksi Anneli Merikoski.

Kuvateksti:

Nykyisen Ruskeasuon urheiluhallin pääoven edessä  Pro Olympiamaneesin perustavan kokouksen osanottajia. Vasemmalta Anneli Merikoski, Marjatta Hara-Pietilä, Erkki Wuolijoki, Mikko Luhtala, Tarja Tikka, Tiina Ignatius, Jussi Railio, Reija Salminen, Hilkka Maattola, Pekka Weissenfelt, Eva-Leena Nurmi ja Paula Taurén.