Oululainen oripoika Turkan Veikka paras 3-vuotias Suomenhevosten laatuarvostelussa

3.10.2020

Satu Turkan kasvattamilla hevosilla oli superpäivä Ypäjällä.

Tiedote: Hevosopisto. Kuvassa Satu Turkan voittajahevoset kasvattajansa kanssa sekä hevoset esittänyt Pertti Salmi, kuva Leena Kahisaari.

Oululaisen Satu Turkan kasvattama Turkan Veikka (i. Knuutilan Veikko - ei. Katin Purjetar - ei. Suikun Ero) sai parhaat kokonaispisteet 3-vuotiaiden suomenhevosten Laatuarvostelufinaalissa. Hevosen lopputulos oli 8,23 ja se sai parhaat arviot irtohypytyksessä sekä tekniikasta ja yhteistyöhalukkuudesta, molemmista 9,25. Toiseksi parhaaksi arvioitiin Savelan Taikuri (i. Savelan Hemuli – e. Mantel – ei. Olve) 8,10 ja kolmanneksi Mäntysalon Pinjoni (i. Lumi Aaroni - e. Hemväg - ei. Santeri Dahlia) tuloksella 7,92

Satu Turkalla on Oulussa lähes 70 hevosta, ratsastuskoulu ja siittola. Mikä on hänen reseptinsä hyvien hevosten tuottamiseen?

- Minun jalostustoiminnassani tavoitteena on urheiluhevonen. Käytän vain hyviä tammoja, kaikki meidän emät ovat vanhoja kisahevosia. Ne ovat jo todistaneet, että niillä on kyky liikkua. Oriit valitsen niin, että ne korjaavat, jos tammassa on jotain kehittämisen kohteita. Haluan myös, että valitsemillani oreilla on jo jälkeläisnäyttöjä.

Lähes 70 hevosta kuulostaa jo aika paljolta, mistä Sadun hevoshulluus sai alkunsa?

- Lapsuus ja nuoruus kuluivat tallilla, sitten hevosteluuni tuli pitkä tauko, lapset, työt ja muut. Tytär innostui hevosista 9-vuotiaana ja ostin hänelle ponin, ja sitten se olikin jo menoa. Meillä on tällä hetkellä 44 tuntihevosta ja koulussa 5 ratsastuksenopettajaa ja 2 tallityöntekijää. Myös kaikki kisahevoset tekevät tunteja. Viime kesänä meille syntyi kuusi varsaa ja sama määrä myös edellisenä kesänä. Kasvatus on lähellä sydäntäni.

Pitkän linjan rakennearvostelutuomari Marianna Paavolainen summaa Laatuarvostelufinaalin ensimmäisen päivän:

- Kaikki 3-vuotiaat olivat tänään poikkeuksellisen hyvin valmisteltuja, kilttejä ja toimivia. Se, että ne ovat hyvin valmisteltuja ja tietävät mitä niiltä pyydetään, helpottaa niiden arvostelua. Siitä täydet pinnat taustajoukoille. Hevonen on edukseen, kun se on hyvässä kunnossa ja toimii, Paavolainen toteaa.

- Muutama orivarsa oli hieman levoton, mutta kukaan ei riehunut ikävästi. Muutamat parhaat nuoret edustivat todella hyvää R-tyyppiä, mutta yleisesti ottaen olisin kaivannut lisää keveyttä ja sporttisuutta. Hyvällä koulutuksella ja järjestelmällisellä työllä moni varsa voi kehittyä kuitenkin kehittyä oikein hyväksi suorittajaksi, jos pohjatyö on tehty huolella. Ja sen saattoi huomata tämän päivän hyvin valmistelluissa hevosissa.

Lauantaina palkitut 3-vuotiaat:

Paras 3-vuotias askellajihevonen: Turkan Touko (i. Ponuveikko - e. Savon Vilima - ei. Ventterin Vili)

Lupaavin 3-vuotias estehevonen: Turkan Veikka (i. Knuutilan Veikko - ei. Katin Purjetar - ei. Suikun Ero)

Paras suomenpienhevonen: Riikin Taaleri (i. Tintin Timjami - e. Jasnan Pirpana - e.i. A. T. Unikuva)

Hevosopisto ry palkinto paras 3-vuotias tamma: Katilan Fina (i. Murron Valo - e. Timilän Taika - ei. Knuutilan Veikko)

Kaikki lauantain tulokset löytyvät täältä:

https://drive.google.com/file/d/1ZKbtojzg-qOZ3fWSm9Qan9bHWnr1zn3K/view