Pantsu keskeytti - Phillips voitti

1.6.2010

Zara Phillips voitti MM-kultaa
Joukkuemestaruus Saksaan ennen Britanniaa ja Australiaa

Britannian 24-vuotias Zarah Phillips, hallitseva kenttäratsastuksen Euroopan mestari, osoitti rautaista hermojen hallintaa Aachenissa ja voitti MM-kultaa. Pari lähti johtoasemasta viimeisenä esteradalle tietäen, että hänellä oli varaa pudottaa yksi este, mutta ei enempää voittaakseen. Phillips ratsasti hevosellaan Toy Town huolellisesti, pudotti yhden puomin mutta pysyi sallitun ajan sisällä ja varmisti näin itselleen kirkkaimman mitalin.

Häntä ennen ratsastanut Saksan Bettina Hoy, jolla oli ote hopeamitalista, ei onnistunut yhtä hyvin. Hän pudotti hevosellaan Ringwood Cockatoo kaksi estettä ja itsensä mitalisijoilta kuudenneksi. Viime syksynä maailmancupin finaalin voittanut australialainen Clayton Fredericks hyppäsi hevosellaan Ben Along Time virheittä ja nousi neljänneltä sijalta hopealle. Yhdysvaltain Amy Tryon teki hurjan nousun sijalta 28 pronssille.

Joukkuekilpailun Saksa voitti ylivoimaisesti ennen Britanniaa. Pronssista käytiin tukka taistelu. Lopulta Australian Fredericks vei puhtaalla radallaan maansa niukasti Yhdysvaltain ohi pronssille.

Tulokset
MM-kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu

1) Zara Phillipps / Toy Town, Britannia 46,70, 2) Clayton Fredericks / Ben Along Time, Australia 48,80, 3) Amy Tryon / Poggio USA 50,70, 4) Frank Ostholt / Air Jordan, Saksa 50,90, 5) Heinrich Romeike / Marius Voigt-Logistic Saksa 52,40, 6) Bettina Hoy / Ringwood Cockatoo Saksa 52,70, 7) Heelan Tompkins / Glengarrick Uusi Seelanti 53,80, 8) Magnus Gällerdal / Key Master, Ruotsi  53,80.

Piia Pantsu ja Ypäjä Karuso keskeyttivät maastossa

Piia Pantsu ja Ypäjä Karuso joutuivat lauantaina keskeyttämään maastoestekokeen Aachenin MM-kilpailuissa. Ratsukko eteni vaivatta esteelle 12 saakka, jossa Karuso lähti hyppyyn askelta liian aikaisin vedestä puunrungon yli rinteeseen. Karuso teki kaikkensa selvittääkseen esteen, mutta hyppy oli lähtenyt liian kaukaa ja Karuso kolautti takapolvensa esteeseen. Sen laskeutuessa esteeltä laukkarytmi katkesi kokonaan eikä Karusolla ollut mitään mahdollisuuksia selvittää rinteen yläpuolella olevaa esteen seuraavaa osaa. Piia tunsi kolauksen satulaan ja tiesi hevosen satuttaneen jalkansa. Hän nousi välittömästi ratsailta ja keskeytti kilpailun. 

- Alkukesästä vesiesteen pohja petti Luhmühlenin kilpailussa ja menimme nurin. Sen jälkeen olemme harjoitelleet paljon vesiesteellä, jotta Karuson itseluottamus pysyisi hyvänä. Nyt Karuso laukkasi kohti vesiestettä lähes ylimielisen itsevarmasti ja heittäytyi hyppyyn askelta liian aikaisin, mihin en osannut ennalta varautua, sillä Karuso tekee esteillä aina kellontarkkaa työtä. Tämä oli ensimmäinen virhearviointi, jonka Karuso on koskaan tehnyt. Jokaisella urheilijalla on oikeus joskus tehdä virhe ja epäonnistua, sen tekevät kaikki, Piia totesi. Eläinlääkäri tutki hevosen ja totesi, että kolhu aiheutti hetkellistä kipua, mutta ei vammaa.

Vain 12 kaikkiaan 79 lähteneestä selvitti sekä radan esteet että enimmäisajan virheittä. 21 ratsukkoa keskeytti.

- Tietysti olisin mielelläni hypännyt koko radan ja jatkanut rataesteillä huomenna. Mestaruuskilpailuissa on aina mahdollisuus nousta hyville sijoituksille, jos koulukokeen jälkeen on 20 parhaan joukossa, totesi Piia, joka lähti maastoradalle sijalta 16.  - Nyt saamme matkustaa kotiin ja valmistautua Malmön Ribersborgissa ratsastettavaan maailmancupin finaaliin.

Zara Phillips nousi johtoon

Koulu- ja maastokokeen jälkeen hallitseva Euroopan mestari Zara Phillips nousi johtoon hypättyään hevosellaan Toy Town radan virheittä. Nuori ratsastaja osoitti täydellistä hevosen, esteille lähestymisten ja ajan hallintaa upealla suorituksellaan. - Se oli ihanaa. Toy Town teki fantastista työtä ja rata oli todella hieno ratsastaa, vaikka siinä olikin paljon vaikeuksia, käännöksiä ja kulmia, totesi Britannian prinsessa Annen tytär. - Olen onnellinen siitä että pääsin virheittä maaliin ja odotan innolla sunnuntain estekoetta, jolloin saamme hypätä pääareenalla. 

Saksan Bettina Hoy johti koulukokeen jälkeen kilpailua melko ylivoimaisesti. Hän sai kuitenkin joukkueenjohdoltaan ohjeen varmistaa Saksalle joukkuekulta, ja niin hän ei ottanut riskejä maastoradalla, vaan valitsi helpommat ja pidemmät tiet kahdella esteellä. Tämä piti Saksan vahvassa johdossa, mutta Hoy menetti henkilökohtaisen johtoasemansa saatuaan aikavirheitä. Rataesteillä hänen irlantilainen hevosensa Ringwood Cockatoo yleensä hyppää virheittä, joten hän saattaa hyvinkin ottaa ykkössijansa takaisin sunnuntaina.

Tilanne henkilökohtaisesssa MM-kenttäkilpailussa
koulu- ja maastoestekokeen jälkeen ennen rataestekoetta

1) Zara Phillips / Toy Town Britannia 41,70, 2) Bettina Hoy / Ringwood Cockatoo Saksa 43,70, 3) Frank Ostholt / Air Jordan Saksa 46,90, 4) Clayton Fredericks / Ben Along Time Australia 48,80, 5) Heelan Tompkins / Glenngarrick Uusi-Seelanti 49,80, 6) Magnus Gällerdal / Keymaster Ruotsi 49,80...Keskeytti:  Piia Pantsu /  Ypäjä Karuso

Joukkuekilpailu
1) Saksa 143,00, 2) Britannia 175,00, 3) Yhdysvallat 190,10, 4) Australia 193,30, 5) Ruotsi 198,20

Teksti: Ulla Lindgren Fagerholm
Kuvat Piia Pantsu: Marko Björs ja Jutta Koivula
Kuva Zara Phillips: ULF