Pantsulle raju pettymys Paun maastoradalla

1.6.2010

Piia Pantsun viime kesän Aachenin MM-kilpailujen vesiesteen painajainen toistui Ypäjä Karuson epäonnistuttua Paun neljän tähden kenttäkilpailujen maastoesteradalla lähes samalla tavoin. Rata oli sujunut 11. esteelle asti loistavasti. Hevonen hyppäsi veteen hyvin, mutta ponnistus  ylös banketille oli kohtalokas.

- Kohdassa oli varjoa, Karuso hyppäsi ilmeisesti sen takia liian aikaisin ja aivan liian kaukaa. Se tuli vatsalleen banketin reunalle. Olimme molemmat ihan päällämme, ei siitä olisi ollut mitään mahdollisuutta enää jatkaa, Pantsu kertoo. Kumpikin selvisi haaverista pintanaarmuilla ja ruhjeilla.

- Nyt lyö elämä päähän. Tämä oli ihan meidän tyyppisemme rata, enkä olisi voinut tehdä ratsastuksellisesti mitään paremmin, mutta taas tuli nenille. Tämä vuosi on mennyt ihan hyvin, mutta edellisenä oli paljon samanlaista epäonnea. Tuntuu ettei luoja suo, vaikka kuinka tekisi parhaansa. Pitää miettiä mitä teen jatkossa, Pantsu pohtii synkkänä heti suorituksen jälkeen.

Kokonaiskilpailun johtoon nousi tuore Euroopan mestari, isäntämaan Nicolas Touzaint virheettömällä maastoradalla. Toiselle sijalle kiilasi niin ikään puhtaalla suorituksella Uuden-Seelannin Andrew Nicholson ohi Pippa Funnelin ja Ensignin, jotka menettivät perjantain johtoasemansa saatuaan maastossa kahdeksan virhepistettä yliajasta. 

Paun kenttäkilpailu on kovimman luokan neljän tähden koitos. Maastoesteradan vaativuudesta kertoo se, että 34 lähteneestä ratsukosta vain 25 sai hyväksytyn tuloksen ja niistäkin vain 4 suoritti radan virhepisteittä. Sunnuntaina kilpailu ratkaistaan maastossa selvinneiden ratsukoiden kesken rataesteillä, mitä ennen kaikkien hevosten on läpäistävä eläinlääkärintarkastus aamulla.

Pantsua on koetellut tällä kaudella epäonni myös kilpailuihin osallistumisessa. EM-kilpailut jäivät väliin, kun FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto, muutti osallistumisoikeuksia viime hetkellä. Saksan Kreuthista ratsukko joutui jäämään pois nyt syksyllä, kun Karusoa jouduttiin lääkitsemään lievästi tutkimustoimenpiteen vuoksi.

Pantsun tavoitteena Paussa oli saada olympiakvaali Hong Kongin kesäolympialaisiin. Kun tulosta ei nyt syntynyt, Pantsu tarvitsee onnistumisen kolmen tähden kilpailussa kevätkaudella. Kvaalin selvittyä ratsukon haasteena on edelleen ratsastaa FEI:n rankingsijoille päästääkseen mukaan olympiakoneeseen. Kevätkauden kalenterissa Euroopassa on alustavasti neljä tai viisi sopivaa kolmen tähden kilpailua, joten kaikki mahdollisuudet ovat edelleen auki. FEI:n olympiaranking umpeutuu toukokuun ensimmäinen päivä.

CCI**** PAU, 26.-28.10.2007
Yhteistulokset koulu- ja kestävyyskokeen jälkeen 27.10., lähti 34 ratsukkoa:
1) Nicolas Touzaint / Hildago De L'ile, FRA 42.4+0=42.4
2) Andrew Nicholson / Ginger May Killinghurst, NZL 46,6+0=46.6
3) Pippa Funnell / Ensign, GBR 41.6+8=49.6 

Lisätietoja, täydet tulokset: www.event-pau.fr
Pantsun kotisivut: http://www.piiapantsu.fi/