Paris 2024 - Sata päivää Pariisin olympialaisiin

17.4.2024

Tänään on tasan 100 päivää Pariisin olympialaisiin! Ratsastuksen lajeista kenttäratsastus, jossa Suomelle on kaksi maapaikkaa, alkaa ensimmäisenä, lauantaina 27.7. Kouluratsastuksessa saatiin joukkuepaikka kolmelle ratsukolle, ja joukkuekilpailu alkaa 30.7.

Emma Kanerva ja Greek Air. Kuva Hanna Heinonen.

 

Kouluratsastuksen osalta Suomi on vahvistanut käyttävänsä saamansa joukkuepaikan. Ennen joukkuepaikan varmistumista Emma Kanerva ratsasti Suomelle henkilökohtaisen maapaikan. Akkreditointiprosessi meni kiinni maaliskuun lopulla. Tanja Takkula on ratsastuksen lajijohtaja molemmissa lajeissa. Muut akkreditoinnit suunnataan ratsastajien henkilökohtaisille valmentajille ja tukihenkilöille.

Kouluratsukoiden tulee saada MER-tulokset viimeistään 24.6. Ne ilmoitetaan FEI:lle 25.6.2024. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8.7. Olympiakomitea valitsee suomalaisratsukot kesäkuun lopussa.

Ns. pitkän listan ratsastajille on pidetty useita yhteisiä teams-tapaamisia tammikuusta alkaen. Valintakomitea on ollut mukana yhdessä kokouksessa, ja ratsastajien kanssa on käyty läpi, mihin kilpailuihin valintakomitean jäsenet Rien van der Schaft ja Jenny Eriksson osallistuvat.

Valintakomitea on seurannut ratsukoiden kaikki kansainväliset startit ja antanut ohjeistanut kilpailujen valinnoissa. Ratsukoita on pyritty ohjaamaan kilpailuihin niin, että samassa kilpailussa on useampia suomalaisratsukoita, jolloin ratsukoiden vertailu on helpompaa.

Eamon McLoughlin toimii kouluhevosten eläinlääkärinä. Hän tarkastaa hevoset toukokuussa Aachenin kilpailuissa, johon Henri Ruoste on järjestänyt Suomelle kuusi kilpailupaikkaa. Aachenissa ei ole mahdollista kuitenkaan saavuttaa MER-tulosta.

Valitut ratsukot kokoontuvat viimeistelyleirille Haras de Jardyn talleihin Ranskaan kahdeksi vuorokaudeksi ennen siirtymistä Versailles’n talleihin ja olympiakylään. Viimeistelyleirille ja Versailles’iin lähtee kolme valittua ratsukkoa ja vararatsukko.
 

Kenttäratsastus

Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi. Kuva Hanna Heinonen.

 

Olympiarankingin perusteella saatiin kaksi maapaikkaa, jotka ratsastivat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen. Heidän tulee tehdä MER-tulos kansainvälisessä 4* kilpailussa kevään aikana, jotta ovat kilpailukelpoisia Pariisissa. Siltakorpi on jo suorittanut tuloksensa, ja Manninen tavoittelee sitä tänä viikonloppuna Strzegomissa. Ratsastajien valinnan on alustavasti suunniteltu ajoittuvan Olympiakomitean toukokuun valintoihin.

Myös kenttäratsukot kokoontuvat viimeistelyleirille Haras de Jardyyn muutamaksi vuorokaudeksi ennen siirtymistä Versailles’n talleihin ja olympiakylään.

Kenttäratsastuksen eläinlääkäri Tanja Pehkonen ja Tanja Takkula olivat viikko sitten Strzegomissa yhdessä Sanna Siltakorven ja Veera Mannisen kanssa. Kenttähevoset terveystarkastettiin ja Tanja Takkula tutustui kenttäratsastajiin ja heidän tukihenkilöihinsä.

Ratsastajien valmentajat ja tukihenkilöt majoitetaan Versailles’n lähellä olevaan hotelliin, sillä he eivät pääse olympiakylään, jossa majoittuvat vain ratsastajat ja lajijohtaja.
 

Varusteet ja muut palvelut

Ratsastajat saavat kilpailuasut (kouluratsastajille frakki, kenttäratsastajille frakki ja estetakki sekä maastopaita, pararatsastajille ns. minifrakki), satulahuovat, loimet, ja karsinaverhot talliin. Olympiakomitea vastaa muista kuin kilpailuasuista.

Ratsastajainliiton Hippos-lehti sai kaksi media-akkreditointia Pariisiin (toimittaja ja kuvaaja), jotka menevät Kati Hurmeelle ja Sonja Holmalle. Versailles on kaukana muista kilpailupaikoista, ja Olympiakomitea ja Yle ovat ilmoittaneet ottavansa mielellään vastaan apua ratsastuksen tiedottamisessa.
 

 

Aikataulu XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska

27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

Järjestäjän sivut: https://olympics.com/en/paris-2024