Petra Heikkinen on esteratsastuksen Suomen mestari

14.8.2022

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa oli jännitystä ilmassa, kun johtopaikalla ollut Petra Heikkinen putosi viimeisen osakilpailun ensimmäisellä kierroksella toiseksi Janna Jensenin taakse. Heikkinen kuitenkin nosti itsensä takaisin kärkeen. Nuorissa johtopaikkansa piti loppuun asti Pipsa Koski. Junioreiden EM- ja PM-kultamitalisti Jone Illi on nyt myös Suomen mestari.

Petra Heikkinen ja Hurby. Kuvat Heidi Lammi.

 

Tämän vuoden Suomen mestari on joensuulainen Petra Heikkinen Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajista 10-vuotiaalla ratsullaan Hurbyllä. Ratsukko oli johdossa kilpailun kaksi ensimmäistä osakilpailua, mutta menetti johtoasemansa hetkeksi finaalin ensimmäisellä kierroksella.

“Takaa-ajoasemasta oli helpompi lähteä toiselle kierrokselle, kun tiesi, että pitää tehdä vain nolla rata”, hän sanoo.

 

“Tämä oli tavoitteena”

Ratsastaja kertoo, että SM-voitto oli hänelle kauden tavoitteena. Nyt se saavutettu. Ratsastaja on kerännyt menestystä aiemmin muun muassa Grand Prix -voitolla, mutta SM-kultaa on tullut vain kerran aikaisemmin nuorissa vuonna 2009. Turussa monia vuosia asunut Heikkinen pitää nykyään omaa tallia Kirkkonummella isänsä Jarmo Heikkisen kanssa.

Hattel Horsen Korpilahdelta kotoisin oleva Susanna Granroth sai hopeisen mitalin kaulaansa hevosellaan L'Espoir van Dorperheide. Granrothilla ei ollut suuria odotuksia, sillä hän jätti ykköshevosensa pois kilpailusta.

 

Susanna Granroth ja L'Espoir van Dorperheide.

 

“Ei ollut niin suuria paineita. Tuntuu erittäin hyvältä, kun nousin tälle sijalle ensimmäisen kierroksen pienestä veteen astumisesta huolimatta”, hän kommentoi. 

Finaalissa pronssimitalille nousi viime vuoden Suomen mestari, kisakonkari Sanna Backlund hevosella Jumper. Janakkalasta alun perin kotoisin oleva Backlund valmentaa nuorten ja junioreiden maajoukkuetta ja pitää talliaan Hattel Horsea Tervakoskella.

 

Sanna Backlund ja Jumper.

 

“Olen todella ylpeä hevosestani, joka oli kolmas vaihtoehto kilpailuun. Se on vasta 8-vuotias ja suoriutui tehtävistä näin hyvin. Olen todella iloinen”, Backlund sanoo.
 

Pipsa Koski ja Iprimero.

 

Nuorissa kultamitalin vei Pipsa Koski ja junioreissa Jone Illi

Nuorissa ratsastajissa kultamitalin voitti täysin virheettömillä radoilla Pipsa Koski hevosella Iprimero. Hänen taktiikkansa kilpailussa oli yrittää parhaansa ja lähteä joka päivä uudelle radalle ilman turhia suorituspaineita.

”Ajattelin, että käy mitä käy, ja nyt kävi näin. Voitto tuntuu tosi hyvältä, enkä ole ihan tajunnut koko asiaa”, Koski kertoo.

Iprimero on ollut Koskella puolitoista vuotta, ja ratsastajan mukaan kehitystä on tullut koko ajan.

”Hevonen on todella varovainen, mutta sen kanssa on kiva suorittaa.” 

Aura Vasama sai hopeaa ratsullaan Fayot, joka oli alun perin hänen kakkosratsunsa. Antonia Virtanen ja Cavalino saivat nimiinsä pronssimitalin.

“Kilpailut alkoivat vähän vaikeasti, mutta paransimme suoritusta koko ajan ja tsemppasimme loppuun asti”, Vasama sanoo.

 

Jone Illi ja Eolita L.

 

Junioreiden jännittävässä finaalissa sijoitukset pysyivät samoina kaikissa osakilpailuissa. Jone Illille ja Eolita L:lle kultaa, Anni Hjerpelle ja Callboylle hopeaa sekä pronssia Nella Mäytälle ja Janina van het Goteringenveldille.

Kultamitalisti Jone Illi on voittanut tänä vuonna niin junioreiden Euroopan mestaruuden kuin Pohjoismaiden mestaruudenkin. Voittoratsu merkitsee Illille paljon. Ratsukko on työskennelleet yhdessä jo neljä vuotta, ja Illi kertoo heidän kasvaneen noiden vuosien aikana yhteen

”Luotamme toisiimme ja ymmärrämme toisiamme, Elsa [Eolita L] on luottoratsuni ja tulee aina olemaan”, hän sanoo.

Illillä on ollut rankka kilpailukesä ja hän vinkkaa, että vireyden saa pidettyä yllä ottamalla päiväunet aina ennen starttia. Myös hopeamitalisti Hjerpelle menestys merkitsee paljon. Viime vuonna hän sai pronssia.

“Olemme tehneet paljon töitä, ja on kiva, että se palkitaan nyt”, hän kommentoi.

 

Vuoden 2023 esteratsastuksen Suomen mestaruudet pidetään jälleen Ypäjällä elokuussa. Ensi viikolla 18.-21.8. Hevosopistolla nähdään tulevaisuuden lupauksia Nuorten hevosten festivaaleilla. Tapahtumaan kuuluu este-, kenttä- ja askellajihevosten laatuarvostelut, Racing-noviisisarjojen finaalit, Breeders’ Prize presented by Hankkija ja Pohjantähti 5-vuotisderby niin este- kuin kouluratsastuksessa sekä koulupuolella Prestige Cup by Equality Line finaali. Lauantaina 20.8. päästään nauttimaan nuorten hevosten lisäksi myös hieman kokeneemmista ratsukoista kouluratsastuksen joukkueiden SM-kilpailuiden merkeissä. 

 

SM-tulokset 14.8. Ypäjä

Suomen mestaruus, 22 lähtijää
1) Petra Heikkinen, POHJOIS-KARJALAN URHEILURATSASTAJAT – Hurby 4 vp
2) Susanna Granroth, HATTEL RIDERS – L'Espoir van Dorperheide 8.11
3) Sanna Backlund, HATTEL RIDERS – Jumper 10,09

Nuorten Suomen mestaruus, 13 lähtijää
1) Pipsa Koski, HATTEL RIDERS – Iprimero 0 vp
2) Aura Vasama, RUOHOJÄRVEN KARTANON RATSASTAJAT – Fayot 14.57
3) Antonia Virtanen, AURAN RATSASTAJAT – Cavalino 26.34

Junioreiden Suomen mestaruus, 20 lähtijää
1) Jone Illi, MYRKYN YKSITYISRATSASTAJAT – Eolita L 0 vp
2) Anni Hjerpe, HATTEL RIDERS – Callboy 1.56
3) Nella Mäyrä, RUSKO RIDING TEAM – Janina van het Goteringenveld 7.87

Kaikki tulokset: LINKKI