Piia Pantsu Jönsson täyttää 50 vuotta

29.3.2021

Kenttäratsastuksen MM-mitalisti ja olympiaratsastaja Piia Pantsu Jönsson täyttää tänään 50 vuotta. Pantsu on Suomen menestynein kenttäratsastaja kautta aikojen. Hän on myös arvostettu valmentaja kenttä- ja esteratsastuksessa.


 

Piia Pantsu Jönsson voitti MM-pronssia hevosella Ypäjä Karuso Jerez de la Fronterassa vuonna 2002. Kuva Jutta Koivula.

 

Pantsu sijoittui kenttäratsastuksessa EM- ja MM-tasolla kuudesti kymmenen parhaan kärkeen. MM-pronssia hän voitti Jerez de la Fronterassa hevosella Ypäjä Karuso vuonna 2002. Hänet valittiin kolmesti Suomen olympiajoukkueeseen. Hän voitti pronssia maailmancupin finaalissa vuonna 2005. Pantsu voitti Luhmühlenin arvostetun kenttäkilpailun kolmesti ja yhdessä maailman vaativimmista kilpailuista, Badmintonissa toiseksi.

Pantsu siirtyi kilpailemaan menestyksekkäästi esteratsastuksessa vuonna 2007, ja hän on edustanut Suomea maailmancupeissa ja Nations Cup -tasolla sekä voittanut Bratislavan neljän tähden GP:n FWB-hevosella Chauvinist Z.

Pantsu toimi kenttäratsastuksen maajoukkuevalmentajana ja esteratsastuksessa junioreiden ja nuorten maajoukkuevalmentajana 2008-2016, Tanskan maajoukkuevalmentajana 2016-2017 ja Norjan maajoukkueenjohtajana ja valmentajana vuodesta 2018 lähtien.

Piia Pantsu Jönsson ja nuorten PM-joukkuekultaa voittanut Karoliina Setälä ja Chinoux Z, kuva Heidi Lammi.

 

Varkaudessa syntynyt Pantsu aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana Kotkassa ja hänen ensimmäinen valmentajansa oli Erja Saartia. Myöhemmin valmentajaksi tuli Ruotsin maajoukkuevalmentaja Jan Jönsson, jolla on kenttäratsastuksen olympiapronssia Münchenistä 1972.

Pantsu on asunut Ruotsin Flyingessä, Skånessa vuodesta 1993 lähtien. Hän juhlii syntymäpäiviään yhdessä perheensä kanssa. Puoliso Fredrik, Jan Jönssonin poika, voitti esteratsastuksessa MM-joukkuehopeaa vuonna 2018 ja joukkuepronssia Nations Cupin finaalissa 2019. Myös Fredrik kilpaili aiemmin olympialaisissa kenttäratsastuksessa.

Pariskunnalla on kaksi lasta, Emil ja Elsie. Emil voitti viime kesänä lapsiratsastajien Ruotsin mestaruuden esteratsastuksessa. Perheellä on Flyingessä oma valmennus- ja myyntitalli.

Toivotamme Ratsastajainliitosta Piialle paljon onnea!