Piia Pantsu ei tavoittele olympiapaikkaa

1.6.2010

Piia Pantsu on päättänyt jättää neljännen olympiapaikkansa tavoittelemisen. Hän ei tähtää enää ensi kesän olympialaisiin, joiden ratsastusosuus kilpaillaan Hong Kongissa.

- Jos kvaalikisat olisivat menneet syksyllä hyvin, olisin jatkanut kohti olympialaisia. Mutta nyt tuntuu että kvaalautuminen kevätkaudella veisi liikaa voimia Karusolta, jos sen pitäisi olla sen lisäksi olympiakunnossa elokuussa, Pantsu kertoo.

- Päätös oli todella haikea. Näin isoa asiaa ei päätetä hetkessä. Halua kilpailla minulla riittää vaikka kuinka pitkälle ja minut tullaan näkemään isoissa kilpailuissa jatkossakin, ratsastaja lupaa tunnetulla suomalaisella sisukkuudellaan.

Pantsulla on epäonnisen kauden saldona olympiarankingissa tulos vain yhdestä kilpailusta, toinen sija maailmancupin osakilpailusta Puolan Strzegomissa heinäkuun alussa. Pantsu yritti kvaalitulosta lokakuun lopulla Paussa, Ranskassa, mutta hyvin alkanut kilpailu katkesi Karuson epäonnistuneeseen hyppyyn vesiesteellä.

Lisäksi ratsastajaa on koetellut huono tuuri myös kilpailuihin osallistumisessa. EM-kilpailut jäivät väliin, kun FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto, muutti osallistumisoikeuksia viime hetkellä. Saksan Kreuthista ratsukko jäi pois syksyllä, kun Karusoa jouduttiin lääkitsemään lievästi tutkimustoimenpiteen vuoksi.

Pantsu suuntaa esteradoille

Pantsu jatkaa kenttäkilpailijana, valmentajana ja kenttähevosten kouluttajana, mutta hänen suurin mielenkiintonsa kohdistuu jatkossa esteradoille.

- Haluan jatkossa satsata enemmän esteratsastukseen. Nyt täytyy katsoa talliin ja pohtia mitä teemme. Pitäisi saada kokoon sellainen hevoskokonaisuus, että kilpaileminen estepuolella olisi kannattavaa. Pitää löytää hevosia, jotka sopivat hyvin minulle, lisäksi tarvitsen paljon stabiileja, hyviä suorituksia, Pantsu sanoo.

Pantsun polven vanha vamma korjattiin leikkauksessa vajaa kaksi kuukautta sitten ja toipuminen on sujunut hyvin.

- Olen saanut kepit pois ja kuntoutuminen tuntuu hyvälle. Lääkärit ovat luvanneet, että voin ryhtyä ratsastamaan helmikuun alussa, kilpailemaan toivon pääseväni jo maalis-huhtikuussa, Pantsu sanoo.

Ypäjä Karuso lähtee Italiaan

Ypäjä Karuso muuttaa Italiaan ja se siirrettiin nyt perjantaina Italian kilparekisteriin lähinnä esteratsastajana mainetta niittäneen Juan Carlos Garcian ratsuksi.

- Karuso on vanha hevonen, josta löytyy eläinlääkäreillä sanomista, joten sen liisaaminen oli myyntiä järkevämpää. Garcia haluaa kokeneen kenttähevosen, jolla voi harjoitella. Meille tulee vaihdossa joku nuori ja lupaava estehevonen. Lähdemme viemään Karusoa Italiaan parin kuukauden päästä ja kokeilemme silloin mahdollisia vaihtohevosia, Pantsu kertoo.

Periaatteessa kun hevonen siirtyi uudelle haltijalleen ennen vuodenvaihdetta, sen on mahdollista osallistua ensi kesän olympialaisiin Italian lipun alla.

- Uskon että Garcia on liian järkevä lähteäkseen tavoittelemaan olympiapaikkaa kiireellä. Käsittääkseni hän haluaa lähinnä nauttia kenttäkilpailuharrastuksestaan hyvällä hevosella, Pantsu toteaa.

Vuonna 1993 syntynyt ruotsalaisruuna ei olekaan huono valinta kenttäkilpailun opettelemiseen. Ratsu rankattiin maailman parhaaksi kenttähevoseksi vuonna 2005.