PM islanninhevoset, lauantai

1.6.2010

Jutta Mäntynen oli B-finaalin viides

Viikonloppu alkoi lähes kaikkien luokkien ja ikäryhmien B-finaaleilla. Suomalaisittain jännitysnäytelmä alkoi T1-luokan nuorten B-finaalilla, jossa meitä edusti ratsukko Jutta Mäntynen/Blaengur frá Sahala. Töltin hitaassa tempossa ja lisätyssä töltissä tuomarit sijoittivat Jutan toiselle sijalle, mutta töltin lisäykset pudottivat sijoitusta. Jutta oli lopulta finaalissa viides pisteillä 5,72. Finaalin voittajalle Pernille Wedel-Svenssonille ja Örn frá Egemoselle pisteitä kertyi 6,28 ja ratsukko jatkaa sunnuntaiseen A-finaaliin.

  - Oli tosi hauskaa ratsastaa finaalissa. Varsinkin
  kun mukana oli kokeneita ratsastajia, jotka osasivat
  käyttäytyä fiksusti. Jokainen ratsasti omaa
  suoritustaan silti toiset huomioon ottaen.
  Ensimmäinen ja viimeinen askellajiosio olivat hyviä,
  mutta keskimmäinen ei mennyt niin hyvin. Teknistä
  suorittamista on harjoiteltava paljon talven aikana.
  Treeneissä Pate on ollut hyvä. Siksi koetinkin
  ratsastaa sitä tänään mahdollisimman rennosti. Jätin raipan pois, pidin elävän käden ja muistin käyttää jalkoja, analysoi Jutta finaalisuoritustaan.

Lauantaina ratsastetun nuorten viisikäynnin B-finaalin voitti Valdimar Bergstad pistein 6,55. Ratsukko nousi A-finaaliin ja kilpailee siis huomenna Katieta vastaan. Senioreiden viisikäynnin B-finaalin voittajaksi kiri finaaliin kymmenenneltä sijalta lähtenyt tanskalainen Rasmus Möller Jensen hevosella Stjarni frá Dalsmynni. T1:n senioreiden B-finaalin voiton vei ja A-finaaliin nousi Flemming Larsen hevosella Jón frá Hala pisteillä 7,39.

Lauantaina ratsastettiin myös junioreiden T1-luokan A-finaali. Voittaja oli hienon suorituksen tehnyt Helena Adalssteinsson uskomattoman upealla rautiaalla oriilla Seth fra Noddegårdenilla. Ratsukko olisi pärjännyt varmasti hyvin myös vanhempien kilpailijoiden ikäryhmässä, sillä he nappasivat pisteissä muutamia kahdeksikkojakin.

Suomen joukkueen kaksi nuorta ratsastajaa Irina Häger ja Fredrika Fagerlund kertovat, että kilpailumatkalla on ollut kivaa.

- Täällä on ollut paljon yleisöä ja kilpailuissa kova taso, se on ehkä jännittänyt eniten. Tavoitteeni oli hankkia kokemusta isoista kansainvälisistä kilpailuista. Luulen, että tämä kokemus auttaa vähentämään jännitystä kotimaan pienemmissä kilpailuissa. Joukkueessa on ollut hyvä tunnelma, apua ja tukea on saanut heti jos sille on ollut tarvetta. Pidän kovasti kisaamisesta. Saan siitä motivaatiota treenaamiseen ja huomaan kuinka olen kehittynyt, kertoo ensimmäistä kertaa maajoukkueessa ratsastava Fredrika.

- Ratsastamani hevonen Hlutur on käsiteltäessä rauhallinen nallekarhu, mutta ratsastettaessa energinen. Se haluaa tehdä aina parhaansa. Hluturin omistaja Anna Andersen, joka kilpaili hevosella aikaisemmin, on valmentanut meitä lähes koko ajan. Olen ratsastanut Hluturia nyt vuoden ja olemme sopineet, että hevonen on käytössäni myös ensi vuonna, kertoi Fredrika.

Irina pitää myös valtavasti kilpailemisesta ja aikoo ehdottomasti jatkaa sitä. Nyt hän on ratsastanut Annika Widmanin omistamaa Rót frá Vindásia.

- Nyt Rót astutetaan eikä se enää ole käytössäni. Ensi kaudella olen luultavasti ilman kisahevosta. Oma hevonen minulla on, muttei se ole ollenkaan kilpahevoseksi sopiva.T2 on ollut meidän ykköslajimme. Täällä hevonen on tuntunut paremmalta. Ehkä siksi, että olen saanut monta päivää peräkkäin valmennusta, kertoo Irina.

Ann Winter, joka arvostelee Tanskan PM-kilpailuissa toisena suomalaisena tuomarina, on iloinen koska Suomen  joukkue on kasvanut vuosi vuodelta ja mukana on myös uusia kasvoja.

- Kehitys menee kokoajan eteenpäin. Nyt myös me suomalaiset olemme mukana jakamassa finaalisijoja. Tällä hetkellä meillä on Suomessa kaksi hyvää ratsukkoa ylitse muiden, Nicola Bergman-Kankaala ja Bruni sekä Katie Brumpton ja Viljar. Muiden ratsukoiden sijoitus on kyseisen päivän kunnosta kiinni, pohtii Ann.

Lauantai-iltana ratsastettiin speedpassi, jossa Katie Brumpton suoriutui Viljarilla hienosti neljänneksi nuorista ratsastajista ajalla 9,13".

Sunnuntaina kilpaillaan kaikki A-finaalit. Sekä Niki että Katie ovat mukana kahdessa A-finaalissa. Niki kilpailee senioreiden töltin T1-luokan ja nelikäynnin finaaleissa. Katie puolestaan ratsastaa nuorten ratsastajien töltin T2-luokan ja viisikäynnin finaaleissa.

Teksti: Anu Siivonen & Johanna Talasterä
Kuvan copyright: Anu Siivonen & Johanna Talasterä