PM islanninhevoset, mitaleita

1.6.2010

Suomi sai hopeaa ja pronssia

Suomi sai hopeaa ja pronssia islanninhevosten PM-kilpailuissa Tanskassa. Hopeaa ratsasti nuori, karkkilalainen ratsastaja Katie Brumpton (17-v) ja pronssia inkoolainen Nicola Bergman-Kankaala.

Karkkilalainen nuori ratsastaja Katie Brumpton ratsasti hopealle nuorten ja junioreiden töltin T2-luokassa. Pronssimitalin Suomelle toi Tanskassa Herningissä islanninhevosten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Nicola Bergman-Kankaala, joka ratsasti nelikäynti-luokkien kombinaatiossa kolmannelle sijalle.

Katie Brumpton ja ori Viljar frá Skardi johtivat ikäryhmänsä T2-luokan A-finaalia ennen viimeistä askellajiosiota, mutta Viljarin suoritus löysin ohjin ratsastetussa töltissä oli hieman epätasainen. Lopputuloksena oli hopeamitali pisteillä 6,84. Voittaja oli Ruotsin Charlotta Gripenstam hevosella Komma från Barnegård (7,12).

Senioreiden nelikäynnin aikana suomalaiset katsojat kannustustivat Nicola Bergman-Kankaalan ja Bruni frá Suluholtin saapuessa radalle. Ratsukko oli kolmannen askellajin eli käynnin jälkeen johdossa, mutta lopulta Niki ja Bruni yltivät neljännelle sijalle pisteillä 7,07. Muut luokassa kilpailleet ratsut olivat erittäin vahvoja nelikäyntihevosia. Mestaruuteen ratsasti islantilainen Anna Valdimarsdóttir harmaankirjavalla oriilla Sibelius von Eichenhofilla (7,37).

Katie oli suomalaisten kannustuksen kohteena junioreiden ja nuorten yhdistetyssä viisikäynnin finaalissa. Neljä askellajia sujui erinomaisesti ja Katie johti finaalia pitkään. Viljarin passi oli hiukan nelitahtista, joten siitä saadut pisteet pudottivat ratsukon viidennelle sijalle. Pisteitä kertyi 6,43. Tasaisella suorituksella mestaruuden voitti Ruotsia edustava EIvindur Mandal Hreggvidson hevosella Fákur från Hesteryd (6,74).

- Olen tyytyväisempi tölttiin kuin viisikäyntiin. Kuumuus ja valmentautuminen ovat selvästi väsyttäneet Viljaria ja vapailla ohjilla ratsastetussa osiossa ori tuntui voimattomalta. Se ei kantanut itseään enää yhtä hyvin kuin aiemmin ja rullasi jonkin verran. Kaksi ensimmäistä osiota olivat tosi hyvät. Viisikäynnissä olisin odottanut hieman parempia passipisteitä, koska siirtymiset passiin olivat mielestäni hyvät, sanoo Katie. - Finaalien ratsastaminen ei jännitä oikeastaan ollenkaan. Niihin lähdetään pitämään hauskaa ja finaalien ratsastuksessa täytyy uskaltaa ottaa vähän riskejäkin, kertoo Katie Brumpton joka sijoittui viisikäynnin kombinaatiossa ikäryhmässään viidenneksi.

Töltin T1-luokan senioreiden A-finaali päättyi suomalaisten osalta kesken taiston. Nicola Bergman-Kankaalan ratsu Bruni frá Suluholti polkaisi kenkänsä irti ja kantansa auki lisätyn töltin kierroksen alussa. PM-kultaa töltissä vei islantilainen Hjalti Gudmundsson hevosella Reynir frá Hólshúsum (7,67). Ratsukko voitti karsinnan, mutta vältti silloin täpärästi hylkäyksen koska hidastus suorituksen jälkeen meni hiukan pitkäksi.

Teksti: Johanna Talasterä & Anu Siivonen